Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДІПЗК-ГОТОВОЕ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Висновки

Рим

В політичному житті Риму на 60р. до н.е. найяскравіше виділялися три постаті: Гай Юлій Цезар, Гней Помпей і Марк Ліциній Красс. Незважаючи на свій вплив ніхто з них не міг протистояти сенату. Юлій Цезар хоча і належав до патриціанського роду, вів боротьбу проти сенатської аристократії. За це він накликав на себе ненависть багатьох видних політиків з табору оптиматів як то Марк Порций Катон, Марк Кальпурній Бібул та ін.

Рим, отриманий в правління Августом після багатьох літ громадянських воєн був далекий від колишньої величі часів ранньої республіки. Сама республіканська форма правління цілком себе дискредитувала. Поняття "республіка" було зв'язано у свідомості кожного римлянина з безперервними війнами, руйнівними і кривавими.

Японія

Епоха промислового розвитку в Японії майже повністю збіглася з часом переходу до великого корпоративного капіталізму. Цьому сприяла цілеспрямована політика абсолютистської держави, здійснення їм широких економічних і військових функцій. З метою подолання технічного і військового відставання від передових капіталістичних держав японська держава не тільки стимулював розвиток приватного підприємництва, а й саме активно брало участь у промисловому будівництві, широко субсидований за рахунок податкових надходжень. Державною скарбницею фінансувалося будівництво великого числа військових підприємств, залізниць та ін Промисловим будівництвом керувало створене в 1870 році міністерство промисловості.

Зрощення банківського та промислового капіталів, щодо рання освіта японських монополій були прискорені подальшою передачею за безцінь банківським домівках, таким, як Міцуї, Сумітомо та інші, промислових підприємств, які належали державі. Виникають монополістичні концерни («дзайбацу»), які становлять ряд пов'язаних фірм, контрольованих однієї материнської фірмою або групою фінансистів.

Список використаної літератури:

1. Феденко П. Історія Італії: від упадку Римського цісарства до останніх часів. - Львів : Народний ун-т, 1936 - 46 с.

2. Алексєв Ю. М., Верртегел А. Г., Казаков О.О. Всесвітня історія: Навч. Посібник для студ. Вищих навч. закл.. - К.: Каравела, 2006. - 240 с.

3. Голованов С. О., Дрібниця В. О. Всесвітня історія. Історія стародавнього світу: Навч. посіб. Для 6 кл.. - К.: Фаренгейт, 2000. - 272 с.

4. Наукове видання. Японія: економіка, політика, історія. / Под ред. Б.Є. Косолапов. М.: Наука, 1989. 274 с.

5. Історія держави і права зарубіжних країн. Під заг. ред. О.А. Жидкова, Н.А. Крашенинниковой. М. 1996 р. ч. II. М. 1998 р. ч. ll.

6. Черниловский З.М. Загальна історія держави і права. М. 1996 г.

7. Загальна історія держави і права: Підручник / За ред. проф. К.І. Батира. - М.: МАУП, 1999. - 456 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]