Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ладичук - планування - лекції 2011р..docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
850.84 Кб
Скачать
  1. Не потокові методи організації виробництва

У структурі концептуальної моделі організації виробництва виділяють "методи організації виробництва, під якими розуміють способи поєднання організації виробничого процесу в часі і просторі.

Інтеграція виробничого процесу в часі й просторі за допомогою відповідного методу організації забезпечує взаємозв'язок і стійкість всіх елементів виробництва, тобто перетворює хаотичність протікання процесу в організований процес. Можна вважати, що метод організації впорядковує виробництво, надаючи йому певної форми (просторова ознака) і забезпечуючи бажаний ритм протікання (часова ознака)

Розглянемо сутнісну характеристику методів організації виробництва через призму часу і простору.

Організація виробничого процесу в часі визначається мірою його перервності. Перервність залежить від виду продукції і технології її виготовлення. Вся продукція може бути розділена на два види: дискретну і неподільну.

До дискретного виду відноситься продукція, яка складається із різних частин. Наприклад, машини, прилади, одяг, взуття, меблі і т.д.

Неподільну продукцію не можна розділити на різні частини або складові (компоненте). До неї відносяться всі види рщинної продукції (рідкі хімічні речовини, рідкі сплави металів і т.д.) і деякі види наггіврщинної (тістоподібної) продукції (хлібне тісто, лаки, фарби та інші). Виробництво неподільної продукції здійснюється тільки через неперервні технологічні (виробничі) процеси, а для виробництва дискретної продукції можуть застосовуватися і напівнеперервні виробничі процеси. В напівнеперервних виробничих процесах одна частина операцій виконується неперервно, а інші - з перервами. Прикладом напівнеперервних виробничих процесів може служити процес виготовлення виливок в земляні форми в ливарних і (ехах машинобудівних підприємств, в яких операції плавлення рідкого металу, заливання форм, охолодження форм повинні виконуватись неперервно, тобто, одна за другою, а решта можуть виконуватись перервно.

В такій галузі промисловості, як машинобудування, деревообробна, лег­ка та інші, вся продукція відноситься до дискретного виду і при її виготов­ленні здійснюються як перервні, так і напів- і неперервні виробничі процеси.

Організація виробничого процесу в просторі визначається розташуванням (плануванням) устаткування (робочих місць), дільниць і цехів. Вона залежить, в основному, від виду продукції, її кількості та технології виготовлення.

В перервних виробничих процесах устаткування (робочі місця) можуть розташовуватись за однорідними технологічними групами (однорідними технологічними операціями) або за групами для обробки конструктивно однорідних і подібних за розмірами (масою) деталей.

Для здійснення неперервних виробничих процесів устаткування (робочі місця) розміщуються за ходом технологічного процесу оброблювання деталей (збирання складальних одиниць і виробів). Такі методи виробництва відносяться до потокових, всі решта - до непотокових.

Фактори, що впливають на вибір методів організації виробництва:

- розміри і маса виробу, оскільки із збільшенням розмірів і маси виробу ускладнюється організація потокового виробництва;

- кількість виробів, які підлягають випуску за певний період часу (рік, квар­тал, місяць, добу). При випуску, наприклад, одного виробу в місяць, як правило, недоцільно організовувати потокове виробництво;

- періодичність випуску виробів. Вона може бути регулярною і нерегулярною. При регулярному випуску вироби можуть випускатися через суворо визначені періоди часу, тобто ритмічно, наприклад, по 20виробів щомісячно або по одному виробу на день. Нерегулярний випуск виробів через невизначені або різні періоди часу і в різних кількостях. У таких випадках треба застосовувати непотокові методи;

- точність і шорсткість поверхні виробів. При високій точності і малій шорсткості поверхні здебільшого треба використовувати непото­кові методи.

Непотокове виробництво може бути спеціалізовано за такими формами: технологічна, предметно-іругюва і змішана (рис. 13.1.).

Технологічна

Непотокове виробництво

Предметно-групова

Змішана

Рис. 13.1. Форми спеціалізації непотокового виробництва.