Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лебединська К.Діагностична карта. Дослідження д...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Лебединська к.С., Микільська о.С. Діагностична карта. Дослідження дитини перших двох років життя при припущенні у нього раннього дитячого аутизму

Використання запропонованої спеціальної діагностичної карти доцільно для дослідження дитини першого і другого року життя.

Наведені питання додаються до традиційного психіатричного або патопсихологическом анамнезу у випадку, якщо основні скарги батьків або дані супутніх документів викликають припущення про можливість РДА.

Такий претендент в клінічній, зокрема психоневрологічній клініці, не єдиний. Відомі спеціальні схеми анамнезу та статусу дітей та дорослих, які страждають на епілепсію та іншими захворюваннями. За кордоном є ряд схем для обстеження дітей з РДА. Однак діагностичні критерії РДА у дітей перших років життя представлені в них значно менш докладно, у багатьох випадають відомості про окремих сферах розвитку (емоційної і т. д.).

Природно, що у даного аутичної дитини будуть проявлятися не абсолютно всі ознаки РДА, западання в окремих сферах будуть виступати в різному ступені. Тому представлена ​​нижче детальна діагностична карта, яка фіксує особливості розвитку всіх неврологічних сфер дитини, повинна сприяти не тільки ранньої діагностики та терапії РДА, але і вибору методів психологічної корекції, адекватних клініко-психологічному варіанту РДА та індивідуальним особливостям дитини.

Вегетативно-інстинктивна сфера

Нестійкість ритму "сон-неспання". Тривалість сну. Тривалість періоду засинання і сну. Засипання лише в певних умовах (на вулиці, на балконі, при закачуванні). Поверхня, уривчастість сну вдень. "Спокійна безсоння". Нічні страхи. Крик і плач при пробудженні. Зв'язок порушень сну з психогениями, екхогеніямі.

Труднощі взяття грудей, затримка формування автоматизму смоктання. Млявість, недостатність часу смоктання.

Зригування, блювоти, шлунково-кишкові дискінезії. Схильність до закрепів.

Відсутність харчового рефлексу. Анорексія. Можливість годування лише в особливих умовах (вночі, в сільській стані і т. д.). Вибірковість в їжі. Гіперсензітівность до твердої їжі, вживання тільки протертою. Звичні блювоти.

Малорухливість, пасивність. Слабкість або відсутність реакції на мокрі пелюшки, холод, голод, дотик.

Рухове занепокоєння, крик і опір при сповиванні, дотику, взяття на руки, купанні, масажі і т. д.

Афективна сфера

Особливості загального емоційного вигляду: відчуженість, стурбованість, тривожність, напруженість, індиферентність. Періодичні "відходи в себе". Запізнення формування, слабкість або надмірність вираженості емоцій подиву, образи, гніву. Слабка емоційна откликаемость. Труднощі викликання емоційної реакції, зараження емоцією дорослого.

Переважання підвищеного або зниженого фону настрою. Виразність і характер добового ритму.

Невмотивовані коливання настрою. Дістіміческіе розлади з примхливістю, плаксивість, "ниттям", емоційної пресищаемостью. Дисфорические розлади з напруженістю, пегатіавізмом, агресивної готовністю. Схильність до ейфорії з монотонним руховим збудженням, придуркуватих, булімією. Субдепрессівние стану з малорухомістю, гіпоміміей, руховим плачем, втратою апетиту, порушенням сну, більшою вираженістю афективних розладів вранці.

Невротичні реакції на невдачу, ставлення близьких: самоагресії, тики, вегетативні розлади.

Психопатоподібні реакції: негативізм, агресія до близьких дітям. Істеріфорічние реакції.

Перший віковий криз. Час появи та тривалість психомоторної збудливості, страхи, тривога, порушення сну і харчування, пре-сищаемость в грі. Явище негативізму: опір умиванню, одягання, стрижці, агресивність.

Страхи. Час появи. Страхи тварин. Страхи побутових шумів (звуки пилососа, натирача, електробритви, фена, шуму у водопровідних трубах і т. д.), тихих звуків (шелесту папери, дзижчання комах і т. д.). Боязнь зміни інтенсивності світла, предметів певного кольору і форми, дотики, вологи.

Страхи залишитися одному, втратити матір, чужих, висоти, сходи, вогню. Відсутність страху темряви.

Страхи, обумовлені ситуаційно. Психогенні ілюзорні розлади.

Страхи з ідеями тлумачення: відносини, погрози, перевтілення і т. д.

"Феномен тотожності". Труднощі при введенні прикорму. Прихильність вузькому колу їжі, отвергание нових видів їжі. Ритуальність до атрибутиці їжі. Жорстке дотримання засвоєному режиму. Хвороблива реакція на його зміну. Прихильність звичним деталям навколишнього (розташування меблів, предметів, іграшок). Негативізм до нової одязі.

Рівень патологічної реакції на зміну обстановки (приміщення в ясла, переїзд): порушення вегетативних функцій, невротичне, психопатоподібні розлади, регрес набутих навичок, психотичні явища.

Порушення почуття самозбереження. Відсутність "почуття краю" (све-вування за борт коляски, прагнення вибратися з манежу, вибігти на проїжджу частину вулиці, втекти на прогулянці і т. д.). Відсутність страху висоти, закріплення досвіду контакту з гарячим, гострим.

Сфера потягу

Агресія. Її прояви. Жорстокість до близьких, дітям, тваринам, прагнення ламати іграшки.

Легке виникнення агресії в афекті. Агресія як прагнення привернути увагу, вступити в гру. Агресія при страху. Потяг до ситуацій, що викликають страх. Агресія при радості. Самоагресії: спонтанна, при невдачах. Гидливість. Зниження і підвищення. Їх поєднання.

Сфера спілкування

Візуальний контакт. Відсутність фіксації погляду на очах людини (погляд вгору, "мимо", "крізь"). Активне уникнення погляду людини. Характер погляду: нерухомий, застиглий, переляканий і т. д.

Комплекс пожвавлення. Отставленность. Слабкість реакції на світло, звук, обличчя, брязкальце. Відсутність будь-якого компонента: рухового, голосового, посмішки.

Перша посмішка. Слабкість, рідкість. Особливості зовнішньої характеристики: "неземна", "промениста". Віднесеність не до людини, а до неживого предмету, виникнення на звук, відчуття. Відсутність заражуваність від усмішки, інтонації, сміху дорослого.

Впізнавання близьких. Затримка в впізнаванні матері, батька, інших близьких. Слабкість емоційної насиченості впізнавання (відсутність посмішки, рухи назустріч при наближенні). Реакція на прихід і відхід близьких.

Формування найбільшої прихильності до кого-небудь з близьких. Мала потреба в матері, слабкість реакції на її догляд, відсутність пози готовності при взятті на руки. Опір при взятті на руки. Симбіотичний зв'язок з матір'ю: непереносимість її самого короткочасного відсутності (патологічні вегетативні реакції, невротичні, психопатоподібні реакції, регрес навичок). Симбіоз з іншими членами сім'ї, нянею.

Поява слів "мама", "тато" після інших. Їх невіднесення до батька. Інші незвичайні вербальні позначення батьків. Епізоди страху будь-кого з батьків. Зміна симбіозу на індиферентність, уникнення, ворожість.

Реакція на нову людину. Непереносимість: тривога, страхи, опір при взятті на руки, агресія, ігнорування. "Сверхобщітельность".

Контакт з дітьми. Ігнорування: пасивне, активне. Прагнення лише до фізичного спілкування. Обстеження як неживого предмета. Імпульсивні дії. Гра "поруч". "Механічне" зараження поведінкою дітей. Амбівалентність в прагненні до контакту, страх дітей. Опір при спробі організації контакту ззовні. Агресивність до дітей. Агресивна реакція на народження сібси. Вибірковість контактів з дітьми. Особливості їх кола.

Ставлення до фізичного контакту. Прагнення,неприязнь. Гиперсінзетівность, переносимість лише "малих доз" дотики, погладжування, кружляння, тормошеніем.

Реакція на словесні звернення. Відсутність відгуку на ім'я. Слабкість, сповільненість, відсутність реакції на інші звернення. "Псевдоглухота". Вибірковість відповідних реакцій на мовлення. Відсутність адекватного жесту.

Поведінка на самоті. Відсутність реакції. Непереносимість, страх. Перевагу. Прагнення до територіального самоти.

Ставлення до навколишнього. Незвичайність початкового об'єкта фіксації уваги (яскрава пляма, деталь одягу і т. д.). Індиферентність до оточення, відсутність активності дослідження предметів.

"Відсутність" диференціації одушевленого і неживого. "Механічне" використання руки, тулуба дорослого. Дисоціація між відчуженістю і епізодами, що вказують на гарну орієнтацію в навколишньому.

Сприйняття

Зорове сприйняття.

Взгляд "крізь" об'єкт. Відсутність стеження поглядом за предметом. "Псевдослепота". Зосередженість погляду на "безпредметному" об'єкті: світловому плямі, ділянці блискучої поверхні, візерунку шпалер, килима, мерехтінні тіней. Зачарованість таким спогляданням. Затримка на етапі розглядання своїх рук, перебирання пальців у обличчя.

Розгляд і перебирання пальців матері. Наполегливий пошук певних зорових відчуттів. Стійке прагнення до споглядання яскравих предметів, їх руху, вертіння, миготіння сторінок. Тривалий викликання стереотипної зміни зорових відчуттів (при включенні і виключенні світла, відкриванні та закриванні дверей, Пересування стекол полиць, вертінні коліс, пересипанні мозаїки і т. д.). Раннє розрізнення кольорів. Малювання стереотипних орнаментів.

Зорова гіперсінзетівность: переляк, крик при включенні світла, раздвіганіі штор; прагнення до темряви.