Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лебединська К.Діагностична карта. Дослідження д...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Інтелектуальний розвиток

Враження незвичайної виразності осмисленості погляду в перші місяці життя.

Враження "тупості", нерозуміння простих інструкцій. Погане зосередження уваги, його швидка пресищаемость. "Польове" поведінка з хаотичною міграцією, нездатність зосередження, відсутністю відгуку на звернення. Сверхізбірательность уваги. Сверхсосредоточенность на певному об'єкті.

Безпорадність в елементарному побуті. Затримка формування навичок самообслуговування, труднощі навчання навичкам, відсутність схильності до імітації чужих дій.

Відсутність інтересу до функціонального значення предмета. Великий для віку запас знань в окремих областях. Любов до слухання читання, потяг до вірша. Переважання інтересу до форми, кольору, розміру над образом в цілому. Інтерес до знака: тексту книги, букві, цифрі, іншим позначенням. Умовні позначення в грі. Переважання інтересу до зображеного предмету над реальним. Схильність фабули фантазій, ігор, сверценностние інтереси (до окремих галузей знань, природі іт.д.).

Незвичайна слухова пам'ять (запам'ятовування віршів, інших текстів). Незвичайна зорова пам'ять (запам'ятовування маршрутів, розташування знаків на аркуші, грамплатівці, рання орієнтація в географічних картах).

Особливості тимчасових співвідношень: однакова актуальність вражень минулого і сьогодення.

Різниця "кмітливості", інтелектуальної активності в спонтанній і заданої діяльності.

Мова

Слабкість або відсутність реакції на мову дорослого. Відсутність фіксації погляду на що говорить. Дисоціація між відсутністю реакції на слово і гіперсензітівностью до невербальних звуків, між "нерозумінням" простих побутових інструкцій і розумінням розмови, не зверненого до дитини.

Краща реакція на тиху, шепотную мова.

Запізнення або відсутність фази гуління. Його неінтонірованность. Запізнення або відсутність фази белькотіння. Його невіруючих до дорослого.

Запізнення або випередження появи перших слів. Їх невіруючих до людини, незвичайність, малоупотребімость. Ехолалії. Динаміка накопичення словника: "плаваючі" слова, регрес мови на рівні окремих слів.

Запізнення або випередження появи фраз. Їх невіруючих до людини. Коментують, афективні фрази. Фрази-аутокоманди. Фрази-ехолалії. Відставлені ехолалії. Ехолалії-цитати. Ехолалії-узагальнені формули.

Схильність до вербалізації: гра фонематичний складними, афективно насиченими словами. Неологізми. Монологи і аутодіалогі. Слова-заперечення.

Страхи афективно насичених метафор. Схильність до декламації, римування, акцентуації ритму.

Відсутність мови про себе в першій особі (при хорошій фразової мови). Неправильне вживання інших особистих займенників. Регрес фразової мови; чинники, його провокують.

Химерність інтонацій. Підвищення висоти голосу до кінця фрази. Невиразність, зім'ята, згорнутість мови, вимова лише від "ділових складів. Різниця розгорнення мови, чіткості вимови в спонтанній і заданої діяльності. Мутизм тотальний. Мутизм виборчий.

Гра

Ігнорування іграшки. Розгляд іграшки без прагнення до маніпуляції. Затримка на стадії маніпулятивної гри. Маніпулювання лише з однією іграшкою.

Маніпулювання з неігровими предметами, що дають сенсорний ефект (зоровий, звуковий, тактильний, нюховий, пропріоцептивної). Стереотипність маніпуляцій. Збереження маніпуляцій, властивих більш раннього віку (клацання пальцями, перебирання ними перед очима).

Символізація, натхнення неігрових предметів в сюжетній грі. Угруповання іграшок та неігрових предметів за кольором, формою, розміром. Схильність до викладання поруч, орнаментів.

Некоммунікативності гри. Гра в поодинці, у відокремленому місці. Аутодіалогі в грі. Ігри-фантазії з перевтіленням в інших людей, тварин, предмети. Спонтанність сюжети гри, труднощі запровадження та зміни її фабули ззовні.

Навички соціальної поведінки

Труднощі засвоєння режиму. "Власний" режим.

Запізнення формування навичок: користування ложкою, утримування чашки, одевашія. Дисоціація між володінням навиками заданої і спонтанної діяльності. Труднощі в імітації дій дорослого. Відмова від допомоги або, навпаки, її охоче використання. Регрес навичок їзди і одягання.

Час появи охайності. Спосіб повідомлення дорослому про потребу сечовипускання або дефекації. Відсутність повідомлення, тривале "терпіння" до висаджування. Страх горщика. Схильність до регресу навичок. Зв'язок з невротичними і психопатоподібними явищами.

Патологічні звички. Психосоматичні кореляції

Схильність до алергічних захворювань, алергічних компонентів при загальних інфекціях, алергічної реакції на лікарські препарати.

Зв'язок погіршення психічного стану з соматичним неблагополуччям: тривоги, страхи, інші афективні розлади, стереотипії; тимчасовий регрес набутих навичок.

Маніфестація проявів аутизму після соматичного захворювання.