Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

27. Рейтингова система контролю та проведення лабораторного заняття

Рейтингова система як форма контролю різними видами навчальної роботи стимулює активність і самостійність студентів, розширює рамки самостійної роботи, дозволяє індивідуалізувати процес навчання, увести в нього елементи змагальності, істотно змінити характер відносин викладача й студентів.

Тести й рейтинг дозволяють розширити шкалу оцінок проти сформованої чотирьохбальної системи оцінок, підвищити відповідальність студентів за результати навчальної праці й власного професійного росту, допомагає викладачеві чітко ранжувати студентів за рівнем їхньої готовності до професійної діяльності.

Рейтинг у перекладі з англійської мови - оцінка, ранг, шкала.

Метод рейтингу - це оцінювання знань - підсумовування оцінок протягом семестру (року) по різних видах контролю. Рейтинг - це комплексний кількісний показник, що враховує результати студента по всіх видах занять і самостійної роботи з навчальних дисциплін протягом семестру, навчального року й за весь період навчання у вищій школі.

Суть цього методу зводиться до того, що знання й уміння майбутнього фахівця оцінюється по спеціальній шкалі, число балів якої в кожному конкретному випадку відбиває рівень цих знань і вмінь. Сумарний результат якісно визначає ступінь готовності студента до професійної діяльності. Рейтинг передбачає оцінку професіоналізму студентів, а не тільки ступінь засвоєння навчального матеріалу.

Навчальний рейтинг - це інтегральний індекс студента, показник його класу. Він виступає об'єктивним критерієм у системі атестації на різних щаблях навчання.

Переваги рейтингової оцінки знань студентів полягає в тому, що вона дуже впливає на інтенсивність, ритмічність і якість навчальної роботи студентів. У практиці навчання мають вплив наступні фактори:

- Спонукання (мотивація) студентів до систематичної, активної роботи протягом усього семестру;

- Розширення рамок і підвищення ролі самостійної роботи над навчальним матеріалом;

- Підвищення рівня індивідуалізації навчання;

- Фактор змагальності в навчанні (боротьба за свій рейтинг, ранжирування студентів і рішення питання навчання на наступних щаблях, застосування моральних і матеріальних стимулів);

- Розширення можливостей для всебічного розкриття здатностей студентів, розвитку їхнього творчого мислення;

- Підвищення ефективності роботи викладацького складу.

Рейтинг спонукує студентів до систематичної, активної роботи протягом усього семестру, стимулює позитивну мотивацію навчання. Він забезпечує розширення рамок і підвищення ролі самостійної роботи над навчальним матеріалом.

Ефективність рейтингової системи оцінювання підготовленості студентів визначається методичною готовністю викладачів, їхнім бажанням активно, творчо включитися в цю роботу.

Ефективність рейтингової системи оцінювання визначається й настроєністю студентів на навчання, їхнім прагненням до навчання, інтересом до вибраної спеціальності, установкою на творчість і ініціативу в навчальній роботі.

Рейтингова система контролю й оцінки передбачає таку організацію навчального процесу, що дозволила б кожному студентові вибрати рівень навчання й спосіб одержання підсумкової оцінки по дисципліні, постійно контролювати свій рівень підготовки, вносити корективи у власну навчальну роботу

Навчальні завдання повинні бути індивідуалізовані, відповідати здатностям студентів, що усуває зрівняльний підхід у навчанні й оцінці їхньої роботи. Завдання повинні враховувати різні рівні складності, творчості й самостійності. Індивідуалізація й диференціація завдань дозволить більш гнучко враховувати здатності й творчі можливості студентів. Відпадає необхідність примушувати студентів учитися.

Ефективність рейтингової системи оцінювання буде рости, якщо гнучко варіювати стимулами й заохоченнями (як студентів, так і викладачів). Навчальний рейтинг повинен бути основою для заохочення студентів (надбавка до стипендії, надання пільг, переклад з одного щабля навчання на іншу, розподіл на роботу й ін.).

Таким чином, у практиці вузівського навчання можна використовувати рейтингову модель контролю й оцінки підготовленості студентів, суть якої полягає в наступному:

- Оцінка результатів навчальної роботи студента в ході усіх форм контролю здійснюється в балах;

- Підсумкова оцінка по предмету визначається сумою балів, що може набрати студент по предмету за семестр, установлюється одна для всіх (наприклад, 100 балів);

- Частина суми припадає на всі форми поточної успішності й інша частина - на підсумковий контроль;

- Для допуску до іспиту студент повинен набрати певну суму балів по поточній успішності;

- З метою стимулювання самостійної, творчої роботи студентів у семестрі може бути надана можливість одержання підсумкової оцінки (іспиту, заліку) автоматом (шляхом виконання додаткових творчих завдань, вивчення позапрограмного матеріалу й ін.):

- Отримана сума балів перераховується в рейтинг із урахуванням її значимості. У цих цілях уводяться предметні (вагові) коефіцієнти;

- Рейтинг студента за семестр, навчальний рік, період навчання визначається рейтингом кожної навчальної дисципліни. Рейтингова оцінка дозволяє створити в навчальному процесі таку ситуацію, при якій і студенти, і викладачі зазнають почуття задоволення від своєї роботи. Вона забезпечує ситуацію змагальності й успіху, вселяє віру у власні сили.

Рейтингова система базується, як правило, на модульному принципі побудови навчальних дисциплін. Навчальний модуль - це частина робочої програми по конкретній дисципліні, що включає повний перелік понять, явищ, законів, засвоєння яких є обов'язковим і підлягає контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]