Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26 - 30 Лобанова А.С..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

26. Методи навчання, їх хар-ка. Прграмовані методи навчання та їх особливості при викл. Спд у вузах.

Методи програмованого навчання припускали перебудову традиційного навчання за рахунок уточнення та операціоналізації цілей, завдань, способів вирішення, форм заохочення і контролю стосовно до предметного змісту знань.

27. Методи навчання, їх хар-ка. Методи проблемного навчання та їх особливості при викл. Спд у вузах.

Методи проблемного навчання - акцентували не аспекти структурування об'єктивного знання, а ситуації, в яких виявляється особистість учня.

Проблемне навчання так само, як і програмоване, відноситься до активних технологій навчання. У його основі лежить вирішення якої-небудь задачі, проблеми У широкому сенсі проблема - це складний теоретичний і практичний питання, що вимагає вивчення, дозволу; в науці - суперечлива ситуація, яка виступає у вигляді протилежних позицій у поясненні будь-яких явищ, об'єктів, процесів і вимагає адекватної теорії для її вирішення. — «положение, обстановка, совокупность обстоятельств»). Проблемне навчання - це «система оптимального управління пізнавальної, творчої, теоретичної та практичної діяльністю учнів, заснована на певному розумінні закономірностей процесу мислення і умов засвоєння знань, розвитку пізнавальних здібностей».

Існують чотири рівні проблемності у навчанні:

1. Викладач сам ставить проблему (завдання) і сам вирішує при активному слуханні та обговоренні студентами. Згадайте загальнодидактичний метод проблемного викладу!

2. Викладач ставить проблему, студенти самостійно або під керівництвом викладача вирішують її (частково-пошуковий метод). Тут спостерігається відрив від зразка, відкривається простір для роздумів.

3. Студент ставить проблему, викладач допомагає її вирішити.

4. Студент сам ставить проблему і сам її вирішує. Третій і четвертий рівні - це дослідницький метод.

Отже, проблемне навчання на третьому, четвертому рівні, а іноді і на другому пов'язане з дослідженням, отже, проблемне навчання - це навчання рішенню нестандартних завдань, в ході якого студенти засвоюють нові знання і набувають навички та вміння творчої діяльності, що дуже важливо для інженера . Чи не так? Саме тому в 80-х роках «згадали» про проблемному навчанні, і вищі органи направили у вузи і технікуми відповідні «циркуляри» про необхідність використання проблемного навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах.

Переваги проблемного навчання це в першу чергу великі можливості для розвитку уваги, спостережливості, активізації мислення, активізації пізнавальної діяльності студентів; воно розвиває самостійність, відповідальність, критичність і самокритичність, ініціативність, нестандартність мислення, обережність і рішучість і т.п

До недоліків проблемного навчання можна віднести те, що воно завжди викликає утруднення у студента в навчальному процесі, тому на його осмислення і пошуки шляхів вирішення йде значно більше часу, ніж при традиційному навчанні. Крім того, як і при програмованому навчанні, розробка технології проблемного навчання потребує від викладача великої педагогічної майстерності й багато часу.

Проблемне навчання та його особливості у навчальному процесі з СПД (Шляхтун)

 

Класифікація за характером і рівнем пізнавальної діяльності студента: - пояснювально-ілюстративний метод - проблемний метод (частково-науковий і дослідницький – це різновиди)

Студентам повідомляються не тільки повні знання, а й шляхи отримання цих знань – це проблемний метод (сприяє розвитку мислення студента) Перевагою пояснювально-ілюстративного методу є його економічність (натомість проблемний – постановка проблеми, певний час для розкриття проблеми, тощо), а недоліком є те, що він не спрямований на розвиток мислення студентів.

Недоліком проблемного методу є те, що він не економний.

Чинники, які впливають на використання то чи іншого методу навчання: 1. Зміст тем, що вивчається 2. Рівень підготовки студентів (чи вищий рівень підготовленості студентів тим більш залучається проблемний метод) 3. Форми навчання (денне, заочне чи вечірнє) 4. Профіль вузу, факультету, спеціальності 5. Час що відводиться на викладання матеріалу 6. Організаційна форма навчання 7. Особистість викладача, педагогічна майстерність

 Проблемне навчання характеризується 3 основними категоріями: 1. Проблема 2. Проблемна ситуація 3. Прийоми створення проблемної ситуації Проблема – це знання про не знання Розрізняють проблему наукову (проблема яка не вирішена наукою, суб’єктом цієї проблеми є суспільство) Навчальна – це та проблема яка в науці вирішена а студент не знає.

Проблемна ситуація та особливості її прояву на заняттях із соціально-політичних дисциплін

 

Проблемна ситуація – це інтелектуальне утруднення, яке полягає у тому що наявних у студента знань не достатньо для вирішення проблеми.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]