Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перевод лекції 2003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

ТЕМА ЛЕКЦІЇ:

ПРИНЦИПИ РОЗРОБКИ, УТРИМАННЯ ТА ПРОГРАМА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ ДО МОВНОЇ ВЗАЄМОДІЇ З ДІТЬМИ

ПЛАН

1. Зміст професійної програми "Методика навчання дітей дошкільного віку мовного спілкування"

2. Тренінг і технологія психолого-педагогічної роботи, спрямованої на комунікативно-мовний розвиток дітей дошкільного віку

Література:

  1. Проблема субъекта в психологической науке \ Под ред. А.В.Брушлинского .- М.:Академический проект, 2000.- 320 с.

  2. Програми середніх спеціальних закладів:Методика розвитку мовного спілкування.Спеціальність “дошкільне виховання”/укл. Т.О.Піроженко.-К., ІСДО, 1994., -28с

  3. Як називається дисертація?.

Хід лекції

І. Вступна частина

  1. Організація студентів.

  2. Повідомлення теми лекції.

  3. Актуальність теми.

Запис теми, плану, бібліографії.

ІІ. Основна частина

1. Зміст професійної програми "Методика навчання дітей дошкільного віку мовного спілкування".

Для вирішення завдань професійної підготовки педагогів до роботи в рамках особистісно-орієнтованої моделі виховання і навчання розроблена і впроваджена нова професійна програма "Методика навчання дітей мовного спілкування" [1, 2]. Її повний курс, обґрунтування і апробація використані як при підготовці студентів педагогічного профілю в коледжах і інститутах, так і на курсах підвищення кваліфікації педагогів за фахом "дошкільне виховання". Особливістю цієї програми є не тільки модернізація змісту курсу (мета і одиниця навчання: мовне спілкування і мовне висловлення, текст), але, перш за все, зміни у формах організації навчального процесу з педагогами, спрямовані на отримання і усвідомлення досвіду взаємодії дорослих з дітьми.

У зв'язку з цим програма і календарний план курсу навчання дорослих складений з урахуванням як змісту (що практикується традиційно), так і з урахуванням закономірностей організації навчально-пізнавального процесу.

Курс розбитий на кілька блоків, які відображають логіку змісту курсу обговорюваної проблеми, а також основну схему логіки навчання. Відповідно до цієї схеми кожен блок (цикл навчання) починається з мотивації навчального процесу, триває оволодінням новими знаннями, їх репродукцією, формування вмінь і навичок в знайомих, нових умовах і на творчому рівні. Заданому структуруванню піддається не тільки зміст усього курсу, а і зміст кожного навчального розділу. Так, спочатку педагоги опановують певну узагальнену, первинну систему всього блоку знань, пов'язаного з проблемою обговорюваного розділу, далі рівнем знань, заглиблених та конкретизуюючих проблему розвитку форм і засобів спілкування адекватними методами і прийомами. Така логіка і структурування утримання всього курсу та вибору відповідних форм проведення занять з педагогами дозволяє не тільки послідовно нарощувати необхідні знання, але і бачити взаємозв'язок і логіку розвитку людини, яка оволодіває самим знанням. Педагог навчається на своєму досвіді рефлексувати свої відчуття, знання, досвід діяльності та особисті досягнення у зв'язку з досвідом взаємодії з колегами при обговоренні проблеми розвитку дітей дошкільного віку.

  • Так, перший розділ (Розвиток особистості дитини в спілкуванні) відображає основну структуру всього курсу. Наступні розділи більш детально розкривають ті питання, які в узагальненому вигляді були розглянуті на початку курсу.

  • Таким чином, під час вивчення другого розділу (Система комунікативно-мовленнєвих умінь і навичок дошкільнят) педагог засвоює логіку комунікативно-мовного розвитку дитини у відповідності з рівнем розвитку його спілкування і програмними вимог виховання і навчання в дошкільному закладі.

  • Наступний, третій розділ передбачає оволодіння прийомами формування мови дітей.

  • Четвертий має метою заволодіння педагогами загальних знань про систему відповідних дидактичних методів педагогічної взаємодії дорослих з дитиною, спрямованих на розвиток мовних здібностей.

  • Зміст самих методів і прийомів глибоко розкривається при вивченні наступних - п'ятих, шостого, сьомого розділів.

  • Врешті-решт, останній - восьмий розділ (Технологія педагогічної взаємодії з метою формування мовних здібностей дітей різних вікових груп в дошкільному закладі) має метою заволодіння педагогами технологіями реалізації завдань курсу згідно з програмою дитячого садка.

Таким чином, в результаті вивчення курсу "Методика навчання дітей мовного спілкування" педагоги оволодівають такими знаннями:

  • закономірностями розвитку мовлення дітей у різних вікових групах у дошкільному закладі;

  • змістом комунікативно-мовних навичок дошкільнят;

  • методами і прийомами розвитку мовлення;

  • системними технологіями формування знань про навколишній світ;

  • реалізувати на необхідному професійному рівні системні технології формування знань про навколишній і розвитку комунікативно-мовних навичок дітей дошкільного віку;

  • здійснювати аналіз своєї педагогічної діяльності відповідно до завдань виховання дітей в дошкільних установах.

Зрозуміло, що для реалізації цих завдань необхідно формування цілого комплексу особистісних якостей будь-якого фахівця, що працює в сфері дошкільного виховання у відповідності з сучасними вимогами освіти. Передбачувана програма і календарно-тематичний план вивчення курсу дають можливість приступити до вирішення поставлених завдань. Наприкінці вивчення курсу педагоги накопичують наступний методичний арсенал як варіант освоєного досвіду у створенні зразків психолого-педагогічного проектування:

  • розроблені цикли навчально-виховної роботи з метою ознайомлення дітей:

а) з творами національного народного мистецтва;

б) з правилами культури поведінки і мовного етикету ("Школа ввічливості");

в) з правилами дорожнього руху, а також з технологією навчально-виховної роботи з дітьми в різних вікових групах: наприклад, «весна Прийшла», «Червень літо подрумянил», «Мій рідний дім», «Легенди рідного краю», «Куди ведуть стежки»;

  • анотації до художніх творів, альбоми зразків оповідань вихователя, альбоми з прислів'ями, загадками, розробками сценаріїв ранків, вечорів розваг і т.п.;

Запропонована програма професійної підготовки педагогів у вирішенні проблеми мовного розвитку дітей дошкільного віку одночасно вчить фахівців вирішувати будь-які освітні завдання в дитячому садку на основі організації взаємодії з дітьми, розвиває навички мовного спілкування педагогів.

Активність, ініціативність і свобода вибору дитиною і педагогом форм організації діяльності для вирішення сформульованих цілей діяльності є неодмінними складовими процесу навчання у пропонованій технології.