Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
beckham.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Pályafutása válogatott szinten

Beckham első válogatottságát 1996. szeptember 1-jén egy Moldova elleni VB-selejtező mérkőzésen szerezte. Az 1996-97-es szezon során stabil kezdő lett a Manchester United-ben, hozzásegítve csapatát a Premier League megnyeréséhez és játékostársai szavazatai alapján a szezon legjobb fiatal játékosának választották.

Beckham az angol válogatott összes '98-as VB-selejtező mérkőzésén pályára lépett. Tagja volt az angol válogatott '98-as VB keretének is. A válogatott szövetségi kapitánya, Glenn Hoddle nyilvánosan megvádolta azzal, hogy nem koncentrál eléggé a tornára, szavainak nyomatékot adva Beckham nem kezdett a válogatott első két mérkőzésén. A harmadik mérkőzésen Kolumbia ellen már játszott és egy távoli szabadrúgásból, válogatott pályafutása során először, eredményes volt és Anglia 2-0 arányban győzött.

A legjobb 16 között piros lapot kapott Argentína ellen. Miután szabálytalankodott vele szemben Diego Simeone, Beckham visszarúgott és ezért kiállították. Simeone később elismerte, hogy Beckham rúgását szándékosan reagálta túl. Csapattársaival együtt a bíróhoz sietve követelte Beckham kiállítását. A mérkőzés döntetlennel végződött, és a tizenegyes-rúgások után Anglia kiesett.

A szurkolók és az újságírok egyaránt Beckhamet hibáztatták a kiesésért aki minden kritika és zaklatás célpontjává lett. Az ügy odáig fajult, hogy egy londoni pub nyilvánosan felakasztotta a képmását és a Daily Mirror egyik számában egy Darts-tábla jelent meg Beckham arcképével. Beckham halálos fenyegetéseket is kapott a VB után.

A Beckham iránti gyűlölet az EURO 2000 során tetőzött, ahol Anglia 3-2 arányban vereséget szenvedett Portugália ellen. Hiába készített elő két gólt is, meccs közben a szurkolók folyamatos bekiabálásokkal zaklatták. Beckham erre az egyezményes egyujjas kézmozdulattal válaszolt. Néhányan ezért kritizálták, de az újságok többsége, akik a szurkolókat korábban ellene hangolták, megkérték az olvasóikat, hogy ne zaklassák őt tovább.

2000. november 15-én Kevin Keegan szövetségi kapitány lemondását követően a megbízott kapitány, Peter Taylor csapatkapitánnyá léptette elő és ez a kinevezés az új kapitány, Sven-Göran Eriksson alatt is érvényben maradt. Beckham nagyban segített Angliának, hogy kijussanak a 2002-es labdarúgó-világbajnokságra. Münchenben 5-1-es győzelmet arattak Németország fölött. A végső lépés Beckham ördögből szentté avatásában 2001. október 6-án volt esedékes. Anglia Görögországgal játszott és győzniük, vagy legalább döntetlenezniük kellett volna, hogy egyenes ágon kijuthassanak a 2002-es labdarúgó-világbajnokságra. Ennek ellenére, pár perccel a vége előtt még 2-1-re vezettek a görögök. Az egész angol válogatott visszafogottan teljesített, és Beckham-nek kellett feltüzelnie csapattársait. Végig kiválóan játszott, és amikor csapattársát, Teddy Sheringham-et fellökték 7 m-re a tizenhatostól. Anglia szabadrúgáshoz jutott, és jött Beckham valamint vele együtt a védjegyévé vált csavart szabadrúgásgól. Nem sokkal ezután a BBC megválasztotta a 2001-es év sportolójának. A FIFA Év játékosa választásán ismét dobogós helyen végzett, most Luis Figo mögött.

Sérülése miatt veszélyben forgott a 2002-es labdarúgó-világbajnokságon való részvétele, végül felépült ám közel sem volt csúcsformában. Játszott Svédország ellen, a 2002-es VB első meccsén. Győztes gólt szerzett büntetőből Argentína ellen, ami miatt az argentinok nem jutottak tovább a csoportból. Anglia végül a későbbi győztes Brazília ellen esett ki a negyeddöntők során.

Beckham játszott a válogatott összes meccsén az EURO 2004-en, de a torna csalódás volt a számára. Két büntetőt is kihagyott: egyet a franciák elleni 2-1-es vereség során, a másikat pedig a Portugália elleni negyeddöntőben, a tizenegyes-párbaj során. Anglia pedig kiesett.

Beckham 2005 januárjában az UNICEF jótékonysági nagykövete lett valmint megbízták Anglia 2012-es Olimpia-kandidációjának a népszerűsítésével. A 2005. októberi Ausztria elleni mérkőzés történelmi volt Beckham és az angol válogatott szempontjából. Ő lett az első válogatott csapatkapitány akit kiállítottak és az első és egetlen angol válogatott játékos akit kétszer kiállítottak. Ötvenedik válogatottságát kapitányként egy Argentin válogatott elleni barátságos mérkőzéssel ünnepelte 2005 novemberében.

Anglia első mérkőzését a 2006-os labdarúgó világbajnokságon 2006. június 15-én Paraguay ellen játszotta. A mérkőzést egy Beckham-szabadrúgásból induló paraguayi Carlos Gamarra öngóllal nyerték meg az angolok. Anglia következő mérkőzését 2006. június 15-én Trinidad és Tobagoval játszotta. Beckham két gólpasszt adott a mérkőzésen, az elsőt a 83. percben Peter Crouchnak, a másodikat pedig Steven Gerrardnak. A mérkőzést 2-0-ra nyerték az angolok. A 2002-es VB szponzora a Budweiser Beckhamet választotta a mérkőzés legjobbjának.

Anglia a legjobb 32 között Ecuadort búcsúztatta 1-0-val és Beckham szerezte a mérkőzés egyetlen gólját, szabadrúgásból. Ezzel ő lett az első angol játékos aki három Világbajnokságon is gólt szerzett. A mérkőzés előtt nagyon rosszul volt, úgy megbetegedett és kiszáradt a győzelem után, hogy utána az öltőzőben többször is hányt.

A negyeddöntőben Anglia Portugália ellen lépett pályára. Beckham röviddel az első félidő után sérülést szenvedett és le kellett cserélni. Anglia rendes játékidő utáni 0-0-eredménnyel hosszabbítás után, tizenegyesekkel 3-1-re elveszítette a mérkőzést. Beckham-et láthatólag megrázta az, hogy le kellett cserélni sérülése miatt és könnyekben tört ki.

Anglia kiesése utáni sajtókonferencián Beckham érzelmes nyilatkozatot tett, melyben azt mondta, hogy lemond a csapatkapitányi karszalagról: "Megtiszteltetés volt a válogatott csapatkapitányának lenni, 95 válogatott mérkőzésből 58-on, de úgy érzem itt az ideje lemondani a kapitányságról, mivel egy új érába lépünk Steve McClaren irányítása alatt." A válogatott karszalag új viselője a Chelsea csapatkapitánya, John Terry lett.

Miután Beckham lemondott a csapatkapitányi karszalagról a 2006-os labdarúgó-világbajnokság után az új szövetségi kapitány, Steve McClaren nem tartott igényt szolgálataira a válogatottban. McClaren azt nyilatkozta, hogy Beckham a jövőben újra válogatott lehet. Úgy vélte Shaun Wright-Phillips, Kieran Richardson, Aaron Lennon mind alternatívája lehet Beckhamnek a jövőben, sőt még Steven Gerrard jobb-szélen történő alkalmazását is felvetette.

2007. május 26-án Steve McClaren bejelentette, hogy kapitánysága alatt először, behívja Beckhamet a válogatottba. Anglia Brazília elleni mérkőzésén, mely az új Wembley-stadion nyitómérkőzése is volt egyben, a kezdőcsapatba nevezte. Ezt jó teljesítménnyel hálálta meg Beckham, és a második félidőben előkészítette az új csapatkapitány, John Terry gólját. Úgy tűnt, Anglia megnyerheti a mérkőzést, ám az újonc Diego az utolsó pillanatokban kiegyenlítette a mérkőzést. Anglia következő mérkőzése egy EURO 2008-as selejtező volt Észtország ellen, melyen Beckham gólpasszt adott Michael Owen-nek és Peter Crouch-nak 3-0-s győzelemhez segítve csapatát.

Anglia két mérkőzésen szerzett négy góljából háromnál a gólpasszt Beckham adta és nyilatkozata szerint tovább szeretne játszani a nemzeti csapatban a MLS-be szerződése után is.

2007. augusztus 22-én Anglia Németország ellen játszott barátságos mérkőzést, és Beckham lett az első angol válogatott játékos, aki nem európai csapat tagjaként, az angol válogatottban pályára léphetett. 2007. november 21-én Horvátország ellen elérte 99. válogatottságát, előkészítő szerepet vállalt Peter Crouch góljánál, mely 2-2-es döntetlenhez segítette az angolokat. Anglia következő mérkőzését 3-2-re elvesztette, így nem a válogatott jutott be az EURO 2008-ra. Ennek ellenére Beckham azt nyilatkozta, hogy nem mondja le a válogatottságot. Miután az új angol szövetségi kapitány Fabio Capello kihagyta őt a Svájc elleni barátságos mérkőzésre készülő keretből, melyen megszerezhette volna 100. válogatottságát, Beckham bevallotta, hogy nem volt formában akkoriban mivel három hónapja nem játszott tétmérkőzésen. 2008. március 20-án ismét behívták a válogatotthoz a 2008. március 26-án esedékes Franciaország elleni barátságos mérkőzésre. Beckham ezzel az ötödik angol labdarúgó lett, aki elérte a 100. válogatottságot. 2008. március 25-i nyilatkozatában Fabio Capello utalást tett arra, hogy Beckhamre számít a válogatottban az elkövetkezendő 2010-es labdarúgó-világbajnokság selejtezői során. 2008. május 11-én Fabio Capello nevezte Beckhamet 31 fős keretébe, mely május 28-án a Wembleyben az Egyesült Államok, majd június 1-jén idegenben Trinidad és Tobago ellen lép pályára.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]