Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
beckham.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

David Robert Joseph Beckham, (London, 1975. május 2. – ) angol profi válogatott labdarúgó, posztját tekintve középpályás. Az OBE kitüntetés birtokosa. Pelé FIFA 100-ának, és 2004-ben a Time magazin Time 100-ának tagja.

David Beckham a legismertebb angol játékos, kis túlzással a legismertebb és legelismertebb európai sztárlabdarúgó és médiasztár. Századik válogatottságát az angol nemzeti színekben a franciák ellen ünnepelte 2008 márciusában. A FIFA által rendezett világ legjobb labdarúgója szavazáson kétszer is dobogós helyen végzett. 2004-ben a világ legjobban fizetett labdarúgója. A Google keresőjében az ő nevére kerestek rá a legtöbbször sport témakörben 2003-ban és 2004-ben egyaránt. A válogatott kapitánya volt 2000. november 15-étől 2006. július 2-áig. 58 mérkőzésen szerepelt a válogatottban, mint csapatkapitány. A Manchester United csapatkapitányi karszalagját először (ideiglenesen) 2000. október 21-én húzhatta magára egy Leeds United elleni angol bajnokin. A Manchester United "hivatalos" csapatkapitánya Roy Keane volt és Beckham a helyére csereként érkezett sérülése után. Beállása után szabadrúgásból gólt is szerzett, a mérkőzést 3-0-ra a United nyerte.

Beckham karrierje a Manchester Unitednél profi szerződésének aláírása után kezdődött. A felnőtt csapatban 1992-ben debütált mindössze 17 évesen. A Manchester Unitednél eltöltött ideje alatt a United hatszor nyerte meg a Premier League-et, kétszer az FA kupát és egyszer az UEFA Bajnokok Ligáját 1999-ben. A Manchester Unitedet 2003-ban hagyta el, hogy pályafutását a Real Madrid gárdájában folytathassa.[4] A Madridban eltöltött négy szezonja alatt Beckham lett az első brit labdarúgó aki elérte 100 UEFA Bajnokok Ligája szereplést. Utolsó madridi szezonjában a 2007. június 17-én a Real Madrid megnyerte a 2006-07-es spanyol bajnokságot. Ez az egyetlen, Madriddal elnyert trófeája. Már 2007. januárjában bejelentették a Real Madridtól történő eligazolását, hogy aláírhassa 5 évre szóló szerződését a Major League Soccerben szereplő Los Angeles Galaxy csapatával.

Beckham új szerződése 2007. július 1-jén lépett életbe, ezzel ő vált az MLS legjobban fizetett játékosává. Első mérkőzését a Los Angeles Galaxy színeiben 2007. július 21-én játszotta egy Chelsea elleni barátságos mérkőzésen. Első gólját a 2007-es SuperLiga elődöntőjében szerezte. A bajnokságban először 2007. augusztus 15-én lépett pályára rekord nézőszám előtt.

Gyermekkora és korai karrierje

Észak-Londonban, Leytonstone-ban született a Whipps Cross kórházban, Angliában. Apja Alan "Ted" Beckham konyhai alkalmazott és nem utolsó sorban Manchester United-rajongó. Anyja Sandra Georgina West, foglalkozása szerint fodrász. Anyai nagyapja zsidó származású, ő félzsidónak tartja magát.[6]

Beckham gyerekkorában sokat focizott a chingfordi Ridgeway Parkban. A Chase Lane Általános Iskolába és a Chingfordi Alapítványi Iskolába járt. Életrajzi könyvében említést tesz arról, hogy gyerekkorában rendszeresen templomba járt a szüleivel és két testvérével, a húgával, Joanne-nal és nővérével, Lynne-nel. Szülei fanatikus Manchester United szurkolók voltak és gyakran elutaztak Manchesterbe, hogy láthassák hazai pályán, az Old Traffordon játszani a Unitedet. A kis David örökölte szülei Manchester United iránti rajongását és a futball iránti szenvedélyét. Imádott focizni, ezért beíratkozott Bobby Charlton egyik manchesteri futballiskolájába, sőt később egy tehetségkutató versenyen elért eredménye miatt részt vehetett az FC Barcelona egyik edzésén is. Gyerekként először az apja által edzett, helyi fiatalokból álló csapatban a Ridgeway Roversben játszott. Elég közelről szemlélhette a Manchester United 1986-os West Ham United elleni mérkőzését, mivel a Manchester United kabalája volt. A fiatal Beckham próbajátékon vett részt többek között a helyi klubnál, a Leyton Orientnél, valamint Norwich Citynél és tagja volt a Tottenham Hotspur akadémiájának is, sőt az akadémia csapatának színeiben pályára is lépett. Ez volt az első komolyabb csapata. A két éves, Brimsdon Rovers utánpótlás csapatánál eltöltött időszaka alatt, 1990-ben az év U15-ös játékosának választották. Többek között a Bradenton Preparation Academy tagja is volt, ám végül 14 évesen a Manchester United utánpótláscsapatába került. Tehetségét felismervén, 16 éves korában 1991. július 8-án megkötötte előszerződését a Manchester United-el.

Manchester United

Tehetséges fiatal csapattársaival karöltve 1992 májusában elhódította az FA utánpótlás kupáját. Gólt is szerzett a döntő második mérkőzésén a Crystal Palace ellen. Elsőízben már 1992-ben pályára léphetett a United felnőtt csapatában, csereként a Brighton & Hove Albion elleni Ligakupa mérkőzésen. Nem sokkal ezután aláírta első profi szerződését is. Az ezt követő évben a Manchester utánpótlás csapata ismét bejutott az FA utánpótlás kupa döntőjébe, ám Beckhamet a soraikban tudva is vereséget szenvedtek a Leeds Unitedtől. Beckham 1994-ben újabb érmet nyert, mikor klubja tartalékcsapatának tagjaként megnyerte az FA tartalékbajnokságát.

Az 1994-95-ös szezont tapasztalatszerzés céljából a Preston North End-nél töltötte. Ezután nem sokkal ünnepelhette első Premier League-es pályára lépését is, 1995. április 2-án egy Leeds United elleni gólnélküli döntetlen során.

Az 1994-95-ös szezon végén olyan meghatárózó és tapasztalt játékosok távoztak a Unitedtől, mint Paul Ince, Mark Hughes vagy Andrei Kanchelskis. Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere azonban bizalmat szavazott az utánpótlásnak. Úgy döntött, hogy sztárjátékosok vásárlása helyett a távozókat a United akadémiájának növendékeinek kell pótolniuk. Ezért a döntéséért rengeteg kritikát kapott. A nyomás tovább nőtt rajta, amikor Beckham szépítő góljával ugyan, de a Manchester United egy 3-1-es Aston Villa elleni vereséggel kezdte a szezont. Ám a "Ferguson bébik" bizonyítottak és zsinórban öt mérkőzést nyert a csapat. Beckham ebben a szezonban vált alapemberré a csapatban és Premier League elsőséghez, valamint FA Kupa győzelemhez segítette a klubját. Beckham gólt szerzett a Chelsea elleni FA Kupa elődöntőben, valamint a döntőben gólpasszt adott szögletből Eric Cantonanak. Annak ellenére, hogy a Manchester Unitedben stabil kezdő volt, az 1996-os angliai labdarúgó-Európa-bajnokságig nem tudta beverekedni magát az angol válogatott keretébe.

Az 1996-97-es szezon kezdetén megkapta a 10-es számú mezt, amit korábban Mark Hughes viselt. A liga első fordulójában látványos gólt szerzett a Wimbledon ellen. 2-0-s United vezetésnél észrevette, hogy a Wimbledon kapusa, Neil Sullivan kint áll a kapuból, ezért a félpályáról átemelte a kapus felett a labdát ami pontosan a kapuba hullott.

1997. május 18-án Eric Cantona visszavonult az aktív játéktól, és az általa birtokolt hetes számú mez Beckhamé lett. Ezzel olyan legendás játékosok nyomdokaiba léphetett, mint Bryan Robson vagy George Best. Néhány szurkoló szíve szerint inkább visszavonultatta volna a hetes számú mezt Cantona tiszteletére. A United, bár jól kezdte az 1997-98-as idényt, a szezon második felében ingadozó teljesítményt nyújtott, ezért csak a második helyen végzett az Arsenal után.

Az 1998-99-es szezon pályafutásának legsikeresebb időszaka. A "Treble" vagyis a Triplázás éve ez, mely során a United megnyerte a Premier League-t, a Bajnokok Ligáját valamint az FA kupát. Ám nem minden alakult úgy a '98-as franciaországi labdarúgó-világbajnokságon ahogy tervezte. A kiállítása miatt fenyegető üzenetek tömkelegét kapta évekkel az eset után is. Angliában bűnbaknak nevezte ki a sajtó, a nyakába varrta a válogatott kiesését. Ez majdnem ahhoz vezetett, hogy elhagyja a Unitedet és Angliát is.

Azért, hogy a United bebiztosítsa a bajnoki címét, nyerniük kellett a szezon utolsó meccsén a Tottenham Hotspur otthonában. A Spurs hamar megszerezte a vezetést, de Beckham egyenlített és a United végül megnyerte a mérkőzést és ezzel a bajnokságot.

Beckham jobbszélső létére középső-középpályást játszott a Newcastle United elleni győztes FA Kupa döntőben és az 1999-es UEFA Bajnokok Ligája döntőben is a Bayern München ellen. Ez kényszermegoldás volt, mivel az elsőszámú középső-középpályás Paul Scholes eltiltása miatt nem szerepelhetett. A rendes játékidőben a Manchester 1-0 arányban vesztésre állt, ám két hosszabbításban szerzett góllal megfordították az eredményt és 2-1-re győzedelmeskedtek. Mind a két gólpasszt Beckham adta szögletből. Sorsdöntő asszisztjainak és egész szezonban nyújtott teljesítményének hála második helyen végzett Rivaldo mögött az 1999-es FIFA Év Játékosa szavazásán.

Beckham 1998-99-es szezonban elért sikereinek ellenére továbbra is szálka volt néhány szurkoló és újságíró szemében. Kritizálták amiatt, hogy egy szándékos belépő miatt kiállították a Manchester United Nexaca elleni Klub-Világbajnokság-mérkőzésén. A sajtó azt sugallta, hogy a felesége rossz hatással van rá, és ezért a Manchester United fontolóra veszi az eladását. A United menedzsere, Alex Ferguson nyilvánosan kiállt mellette és végül Beckham a klubnál maradt.

Ez a jó viszony Ferguson és Beckham között romlásnak indult, feltehetően Beckham növekvő hírneve és pályán kívüli kötelezettségei miatt. 2000-ben Beckham engedélyt kapott, hogy kihagyjon egy edzést azért, hogy vigyázhasson Brooklyn nevű fiára annak betegsége miatt. Ferguson dührohamot kapott amikor meglátott egy képet Victoria Beckhamről, ami egy londoni divatbemutatón készült aznap éjszaka. Azt állította, hogy Beckham részt vehetett volna az edzésen, ha Victoria inkább a gyerekre vigyázott volna… Ferguson ezért a lehető legnagyobb mértékű büntetést rótta ki Beckhamre: két heti bérét vonta meg, körülbelül 50 000 font sterling értékben és nem nevezte a Leeds United elleni rangadóra. Ferguson életrajzi könyvében ismételten kritizálta Beckhamet ezért a tettéért azt állítva, hogy ez tisztességtelen húzás volt a csapattársaira nézve. Ennek ellenére Beckhamnek jó szezonja volt a Unitednél: rekord eredménnyel nyerték meg a Premier League-t.

A 2002-03-as szezon elején Beckham sérülést szenvedett, és nem tudta visszaverekedni magát a csapatba. Ole Gunnar Solskjær váltotta őt a jobbszélen. A menedzserrel való kapcsolata tovább romlott, amikor 2003. február 15-én az Arsenal elleni vesztes FA Kupa találkozót követően az öltőzőben a dühös Sir Alex Ferguson fejberúgta egy stoplis cipővel, úgy, hogy felrepedt a szemöldöke és össze kellett varrni. Ez az eset olyan találgatásoknak adott alapot, hogy valamelyikőjük távozni fog a klubtól. Fogadásokat lehetett kötni arra, hogy melyikőjük távozik előbb a klubtól, ő vagy Ferguson. Habár a szezont rosszul kezdték, az eredmények decembertől kezdve folyamatosan javultak addig, míg a szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett a United. Beckham továbbra is a válogatott kulcsjátékosa volt, és a futballpályán mutatott tevékenysége miatt OBE ranggal tüntették ki 2003. június 13-án.

2002. április 10-én Beckham a Deportivo La Coruña elleni UEFA Bajnokok Ligája összecsapáson a bal lábában lábközépcsont-törést szenvedett. Az angol médiában olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy a sérülést szándékosan okozta az argentin Aldo Duscher, mivel az argentin válogatott egy csoportban volt az angol válogatottal a 2002-es labdarúgó-világbajnokságon. Ez a sérülés lehetetlenné tette Beckham pályáralépését a szezon hátralevő részében, de mégis aláírt egy három éves szerződést májusban. A szerződést hónapokig tartó tárgyalások előzték meg, mely során Beckham bónusz juttatásokat szeretett volna kicsikarni reklámértéke miatt. Az új szerződése és az egyéb, többnyire reklámszerződései miatt ő vált a világ (abban az időben) legjobban fizetett labdarúgójává.

Beckham 265 alkalommal lépett pályára a Premier League-ben a United színeiben és 61 gólt lőtt. 81 UEFA Bajnokok Ligája fellépésén 15 gólt szerzett. A Manchester United-nél eltöltött 12 éve alatt hat Premier League elsőséget, két FA Kupa győzelmet, egy UEFA Bajnokok Ligája trófeát, egy Interkontinentális-kupát valamint egy FA utánpótlás kupa-győzelmet tudhat magáénak.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]