Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка-випускна робота doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
495.1 Кб
Скачать

2.5.2. Нумерація розділів та підрозділів

Новий розділ починають з нової сторінки. Для нумерації розділів після слова "РОЗДІЛ" ставиться його номер арабськими цифрами без крапки та без знака №. Після цього з нового рядка по центру до тексту друкують заголовок розділу великими літерами, без крапки в кінці.

Після назви розділу перед наступним текстом або назвою підрозділу слід зробити відстань в два вільні рядки.

Підрозділи нумерують двома арабськими цифрами (між якими ставиться крапка) у межах кожного розділу: перша цифра - номер розділу, друга - порядковий номер підрозділу. В кінці номера підрозділу також ставиться крапка. Далі, у тому ж самому рядку друкується заголовок підрозділу без крапки в кінці.

2.6. Оформлення ілюстрацій

Основними видами ілюстративного матеріалу в випускних роботах є схеми, графіки, рисунки, діаграми, фотознімки, креслення.

Схема - це зображення, яке передає зазвичай за допомогою умовних позначень і без збереження масштабу основну ідею явища або процесу, показує взаємозв'язок їх головних елементів.

Результати обробки числових даних можна подати у вигляді графіків, тобто умовних зображень величин та їх співвідношень, через геометричні фігури, точки, лінії.

Діаграма - це один із способів графічного зображення залежності між величинами. Відповідно до форми побудови розрізняють діаграми площинні, лінійні й об'ємні. При виборі типу діаграми необхідно враховувати характер вихідних даних і мету побудови, наприклад, для відображення динаміки показників доцільно застосувати лінійний графік або стовпцеву діаграму, а складу та структури - секторну діаграму.

На всі ілюстративнi матерiали мають бути посилання у тексті роботи.

Ілюстративний матерiал необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вiн згаданий вперше, або на наступній сторінці.

Будь-який рiзновид ілюстративного матеріалу позначається словом «Рис. ____», яке разом з назвою ілюстративного матерiалу розміщують по центру після самої ілюстрації та пояснювальних даних до неї.

Не слід оформлювати посилання на ілюстрації як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у назві ілюстрації. У тому місці, де викладається тема, пов'язана з ілюстрацією, розміщують посилання у вигляді виразу у круглих дужках " (рис. 5.1) " або "...як це показано на рис. 5.1".

Ілюстрації в основному тексті нумеруються в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках.

Номер ілюстрації в основному тексті складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою. Між номером ілюстрації та її назвою проставляють крапку.

Наприклад: Рис.3.1 – перша ілюстрація третього розділу. А розмістити її в тексті треба таким чином:

(ілюстрація)

(пояснення до ілюстрації)

Рисунок 3.1. Назва ілюстрації

Більш наочний приклад оформлення ілюстрації наведено в додатку А.

Номер ілюстрації в додатках складається з літери додатку і порядкового номера ілюстрації в межах цього додатку. Наприклад: рис. Д.1 – перша ілюстрація додатку Д.

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані - на кожній сторінці, і під ними по центру позначають:

Рис. ___, лист ___