Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП Господарське право.doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Тема 14 Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання

Загальні умови, що визначають особливості регулювання господарських відносин. Види господарської діяльності та їх класифікація. Галузі народного господарства та їх класифікація. Галузі сфери матеріального виробництва. Продукція виробничо-технічного призначення і вироби народного споживання. Господарсько-торговельна діяльність.

Матеріально-технічне постачання та збут. Договір поставки. Положення про поставки і особливі умови поставок. Договір контрактації сільськогосподарської продукції.

Договір енергопостачання. Торговельно-біржова діяльність.

Товарна біржа. Права та обов’язки товарної біржі. Правила біржової торгівлі. Біржові торги. Оренда майна у сфері господарювання. Оренда державного та комунального майна.

Лізинг у сфері господарювання. Міна (бартер) у сфері господарювання. Зберігання у товарному складі. Агентська діяльність. Підстави виникнення агентських відносин. Відповідальність за порушення агентського договору. Законодавство про комерційне посередництво у сфері господарювання. Перевезення вантажів як вид господарської діяльності. Договір транспортного експедирування. Капітальне будівництво. Умови укладання та виконання договорів підряду в капітальному будівництві. Інноваційна діяльність. Види інноваційної діяльності. Державне регулювання інноваційної діяльності. Законодавство про інноваційну діяльність. Фінанси і банківська діяльність. Правовий статус банків. Організаційно-правові форми банків. Страхування у сфері господарювання. Договір страхування. Орган державної влади, уповноважений здійснювати нагляд за страховою діяльністю. Законодавство про страхування у сфері господарювання. Аудиторська діяльність. Договір комерційної концесії. Форма і реєстрація договору комерційної концесії.

Тема 15 Загальні засади правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Поняття та види зовнішньоекономічної діяльності. Ознаки зов­нішньоекономічної діяльності. Принципи зовнішньоекономічної діяльності. Характеристика суб'єктів зовнішньоекономічної дія­льності. Права та обов'язки суб'єктів зовнішньоекономічної дія­льності. Характеристика правових режимів: національного режи­му, режиму найбільшого сприяння та спеціального режиму. Харак­теристика державного регулювання зовнішньоекономічної діяль­ності. Специфіка митно-тарифного регулювання. Мито та його види. Порядок встановлення та зміни ставок мита. Митна вар­тість товару. Нетарифне регулювання: поняття та основні засоби. Поняття та характеристика іноземних інвестицій. Форми інозем­ного інвестування. Правовий статус іноземних інвесторів. Гаран­тії захисту іноземних інвестицій. Поняття та характеристика віль­них економічних зон. Види вільних економічних зон. Порядок створення вільних економічних зон в Україні.

Тема 16 Правовий режим іноземних інвестицій

Визначення поняття «іноземні інвестиції». Суб’єкти іноземного інвестування. Види і форми здійснення іноземних інвестицій. Об’єкти іноземного інвестування. Оцінка іноземних інвестицій. Державні гарантії захисту іноземних інвестицій. Державна реєстрація іноземних інвестицій. Підприємство з іноземними інвестиціями та їх організаційно-правові форми. Установчі документи підприємств з іноземними інвестиціями. Іноземні інвестиції на основі концесійних договорів, договорів про виробничу кооперацію. Спільне виробництво та інші види спільної інвестиційної діяльності.