Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП Господарське право.doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Тема 5 Правовий статус господарських товариств

Правова характе­ристика господарських товариств. Майно та майнові права господарського товариства. Права і обов’язки учасників господарського товариства. Природа та шляхи формування статутного фонду господарського товариства. Управління господарським товариством. Зміст установчих документів господарського товариства. Акціонерне товариство: поняття та види. Характеристика акцій. Правова характеристика дивіден­дів. Порядок створення акціонерного товариства. Органи акціонер­ного товариства: порядок формування та повноваження. Правове положення товариства з обмеженою відповідальністю. Правове по­ложення товариства з додатковою відповідальністю. Правове по­ложення повного товариства. Правове положення командитного товариства. Правова характеристика виробничого кооперативу.

Тема 6 Правове становище об’єднань підприємств

Поняття та види об’єднань підприємств. Організаційно-правові форми об’єднань підприємств. Договірні об’єднання підприємств – асоціації, концерни. Статутні об’єднання підприємств - корпорації, консорціуми. Створення підприємства внаслідок примусового поділу іншого підприємства. Створення підприємства в результаті виділення із складу діючого підприємства структурних підрозділів та на базі структурної однини ці діючих об’єднань. Управління об’єднанням підприємств. Статут підприємств – учасника об’єднання підприємств. Управління об’єднанням підприємств. Майнові відносини в об’єднанні підприємств. Вихід учасника з об’єднання. Припинення об’єднання підприємств. Промислово-фінансові групи (ПФГ). Склад ПФГ. Порядок утворення ПФГ. Асоційовані підприємства. Холдингові компанії. Інші форми об’єднання інтересів підприємств.

Тема 7 Загальні засади майнових відносин у сфері господарювання

Правовий режим майна суб’єктів господарювання. Види майна суб’єктів господарювання. Основні фонди виробничого і невиробничого призначення. Оборотні засоби у сфері господарювання. Кошти та товар у складі майна суб’єкта господарювання. Джерела формування майна суб’єктів господарювання. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання. Прибуток (дохід) суб’єкта господарювання. Цінні папери у складі майна суб’єктів господарювання. Передача об’єктів права державної власності. Гарантії та захист майнових прав суб’єктів господарювання. Право власності – основне речове право у сфері господарювання. Право господарського відання. Право оперативного управління. Організаційно-установчі повноваження власника. Зміст корпоративних прав. Здійснення та оцінка корпоративних прав держави. Визначення уповноваженої особи з управління корпоративними правами держави.

Тема 8 Правові засади приватизації державного та комунального майна

Поняття та мета приватизації. Пріоритети та принципи приватизації. Законодавство України про приватизацію. Державна програма приватизації. Об’єкти приватизації. Суб’єкти приватизації. Державні органи приватизації. Покупці. Довірчі товариства, інвестиційні компанії, інвестиційні фонди. Контрольні комісії з питань приватизації. Порядок приватизації. Подання заяви і прийняття рішення про приватизацію. Комісія з приватизації об’єкта. Проект плану приватизації. Способи приватизації. Продаж об’єктів приватизації на аукціоні, за конкурсом, на фондових біржах. Приватизація майна, зданого в оренду. Інформація про приватизацію. Визначення початкової ціни майна, що приватизується. Джерела коштів для придбання державного майна, що приватизується. Використання грошових коштів, одержаних від приватизації. Безоплатна передача державного майна. Пільги працівникам підприємства, що приватизується. Соціальні гарантії працівникам підприємства, що приватизується та приватизованого підприємства. Оформлення угод приватизації. Відповідальність за порушення законодавства про приватизацію. Спори, що виникають у процесі приватизації.