Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП Господарське право.doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

3. Зміст тем курсу

Тема 1 Господарські правовідносини та господарське право

Господарські правовідносини: поняття, особливості, види, методи правового регулювання (владних приписів, автономних рішень, координації або узгодження, рекомендацій). Поняття господарського права як самостійної галузі права, що регулює відносини з приводу безпосереднього здійснення господарської діяльності або керівництва нею із застосуванням різних методів правового регулювання. Поняття господарського права як галузі правової науки. Поняття і цілі господарського права як навчальної дисципліни. Система господарського права як навчальної дисципліни.

Тема 2 Господарське законодавство

Поняття господарського законодавства як нормативної бази господарського права. особливі ознаки господарського законодавства. Поняття господарсько-правової норми. Особливості і види господарсько-правових норм. Систематизація господарського законодавства за критерієм юридичної сили і за предметом правового регулювання. Необхідність і напрямки вдосконалення господарського законодавства (за змістом, за формою, за системою). Роль судової практики у вдосконаленні господарського законодавства.

Тема 3 Суб’єкти господарського права

Поняття суб’єкта господарювання. Види суб’єктів господарювання. Утворення суб’єкта господарювання. Установчі документи. Державна реєстрація суб’єкта господарювання. Припинення діяльності суб’єкта господарювання. Загальний порядок ліквідації суб’єкта господарювання. Порядок розрахунків з кредиторами у разі ліквідації суб’єкта господарювання.

Тема 4 Правове становище підприємств

Підприємство – основна організаційна ланка народного господарства України. Основні ознаки підприємства. Види підприємств. Приватне підприємство, засноване на власності фізичної особи. Колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу. Господарське товариство. Підприємство, засноване на власності об’єднання громадян. Комунальне підприємство, засноване на власності територіальної громади. Державне підприємство, засноване на держ. власності. державне казенне підприємство. Ознаки віднесення підприємства до певної категорії. Проблеми законодавчого визначення категорії малого підприємства. Статут підприємства, його призначення, порядок затвердження і зміст. Майно підприємства. Утворення і використання майна. Володіння і користування природними ресурсами. Гарантії майнових права підприємства. Загальні принципи управління підприємством. Трудовий колектив та його самоврядування. Керівництво підприємства. Прибуток (дохід) підприємства. Господарські відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства. Гарантії прав та інтересів підприємств. Правові й економічні умови господарської діяльності підприємства. Відповідальність підприємства. Контроль за діяльністю підприємства. Умови ліквідації та реорганізації підприємства. Задоволення претензій кредиторів. Особливості створення, ліквідації, реорганізації, управління та діяльності казенного підприємства.