Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП Господарське право.doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ 1 НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра «Правознавства»

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою інституту

Протокол № __________ від _________

Вчений секретар ____________ Кожемякіна Т.В.

РОБОЧА НАВЧАЛНА ПРОГРАМА

з дисципліни

Господарське право

для спеціальності 6.601

УХВАЛЕНО:

На засіданні кафедри «Правознавство»

Протокол № ____________ від ____________2008р.

Завідувач кафедри _________________ Копай ора І.Д.

Погоджено:

Заступник директора

З навчальної роботи ______________ Б.М. Одягайло

Начальник навчального

відділу ______________ Є.Г. Дяченко

Кривий ріг 2008р.

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО

для спеціальності 6.601

Укладачі: доцент Панченко М.І., ст. викладач Колісніченко Н.І.

Кривий Ріг, Криворізький економічний інститут КНЕУ, 2008р.

Рецензент: к.ю.н. доцент Олюха В.Г.

Відповідальний за випуск

Завідувач кафедрою к.ю.н. професор Копай гора І.Д.

У посібнику розглядаються найбільш значущі питання господа­рювання. Видання містить програму дисципліни «Господарське право», методичні поради щодо самостійного опанування студента­ми матеріалу кожної теми. Подаються практичні завдання, питання для контролю знань студентів, вирішення яких дасть змогу закріпити теоретичні знання з програми курсу. Видання містить перелік ос­новної та додаткової літератури, використання якої сприятиме на­лежному вивченню дисципліни.

Розрахований на юристів, викладачів, студентів, а також осіб, які цікавляться правовою тематикою.

I. Мета та завдання курсу, місце в навчальному процесі

Вивчення курсу «Господарське право» - важлива і невід’ємна частина освіти студентів юридичних вузів і факультетів, майбут­ніх фахівців у сфері правового регулювання економіки. Кожен студент має чітко усвідомити важливість цього курсу для свого майбутнього.

Метою курсу «Господарське право» є вивчення основних по­ложень господарської діяльності, правового статусу суб'єктів гос­подарських відносин, права власності, принципів організації під­приємницької діяльності та управління нею, порядку оформлення господарських договорів, правових засад зовнішньоекономічної діяльності та захисту прав і законних інтересів суб'єктів госпо­дарських відносин.

Програму курсу розроблено так, щоб активізувати викорис­тання студентами знань, отриманих під час вивчення конститу­ційного, адміністративного, цивільного та інших галузей права.

Програму підготовлено з урахуванням положень норм чинно­го законодавства України в обсязі, необхідному для повного й глибокого оволодіння студентами основними положеннями гос­подарського права.

Головними формами вивчення курсу «Господарське право» є лекції, семінарські заняття, індивідуальні заняття та самостійна робота студентів.

Вирішення практичних завдань з господарського права дасть студентам можливість певною мірою оволодіти практикою за­стосування господарського законодавства, усвідомити рівень за­конодавчого регулювання у цій сфері та спрямувати свої зусилля на захист прав громадян, підприємств, держави та інших суб'єк­тів правовідносин.

У процесі вивчення дисципліни студенти вирішують такі ос­новні завдання: засвоюють теоретичні положення науки госпо­дарського права; виробляють навички практичного застосування знань і норм господарського права.

У результаті вивчення господарського права України студенти повинні:

        • знати джерела господарського права, основні принципи та інститути господарського права;

        • ознайомитися з практикою застосування господарського законодавства господарськими судами, іншими державними органами, з практикою реалізації господарського законодав­ства юридичними особами та фізичними особами-підприємцями;

        • уміти застосовувати одержані знання в процесі роботи за юридичною спеціальністю з метою захисту інтересів украї­нської держави та окремих учасників господарсько-право­вих відносин.

Підсумковою формою контролю знань є іспит, який має на меті перевірити теоретичні знання та вміння застосовувати їх, вирішуючи конкретні завдання, а також уміння студентів самос­тійно працювати з науковою та навчальною літературою.

У межах дисципліни «Господарське право» вивчаються такі теми: «Загальна характеристика господарського права й госпо­дарського законодавства»; «Підприємництво як різновид госпо­дарської діяльності»; «Правова характеристика господарських організацій»; «Речові права в господарсько-правових відноси­нах. Право інтелектуальної власності»; «Господарські зобов'я­зання»; «Господарський договір»; «Господарсько-правова від­повідальність»; «Правове регулювання банкрутства»; «Правове регулювання кредитно-розрахункових відносин»; «Правове ре­гулювання зовнішньоекономічної діяльності»; «Правове регу­лювання відносин оренди і лізингу»; «Ціни та ціноутворення в сфері господарювання»; «Біржова діяльність в Україні»; «За­хист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання в Ук­раїні»; «Правові засади обмеження монополізму й захисту еко­номічної конкуренції в Україні»; «Господарські організації у праві інших держав».