Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora moloko.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

24 Сухі молочні продукти.

В сухих молочних продуктах міститься дуже мало води (від 3 до 5%). Вміст сухих речовин у порівнянні з свіжим молоком або свіжими вершками в них у 9—10 разів більший. В незбираному сухому молоці міститься майже однакова кількість білків і жирів (по 24—26%), лактози 38—40%. Вміст білків і лактози у нежирному сухому молоці досягає відповідно 38—40% і 50—52%. Кількість жиру в цьому продукті не перевищує 1%.

Технологічний процес виготовлення сухих молочних продуктів складається з таких технологічних операцій: приймання та підготовка сировини, нормалізація, пастеризація, згущення, гомогенізація, висушування, охолодження сухого продукту, пакування та зберігання.

Показники якості продукції. З органолептичних показників визначають колір, консистенцію, смак і запах. Колір сухих молока і вершків залежить від сорту: у вищому сорті він білий з кремовим відтінком, у першому сорті допускається наявність окремих пожовтілих (пригорілих) крупинок. Колір сухих кисломолочних продуктів від світло-кремового до кремового. Колір продуктів повинен бути однорідний у всій масі.

Сухе молоко, сухі вершки повинні бути у вигляді дрібного сухого порошку. У сухому молоці і сухих вершках вищого сорту допускаються грудочки, які легко розсипаються при механічній дії, а 1-го сорту— грудкувато-розпушена структура. Смак і запах відновлених сухого молока і вершків вищого сорту властивий смаку і запаху свіжого молока і свіжих вершків. У продуктах 1-го сорту допускаються присмаки перепастеризації і слабкокормові.

З фізико-хімічних показників в сухих молочних продуктах враховують масову частку води і жиру, кислотність, розчинність. У продуктах вищого сорту розчинність вища, ніж

1-го сорту. В сухих кисломолочних продуктах враховують тривалість сквашування відновленого продукту.

Сухі молочні продукти зберігають при температурі від 0 до плюс 10°С. Відносна вологість повітря не повинна перевищувати 85%. Строки зберігання сухого молока, сухих вершків і кисломолочних продуктів у споживчій тарі не повинні перевищувати 8 міс.

26 Гол технол процеси виробн сичужн сирів. Технологічний процес виробництва натуральних сичуго­вих сирів складається з таких операцій:

- приймання молока й оцінка його якості;

- пастеризація молока та підготовка його до сичугового зсідання і внесення бактеріальних заквасок;

- сичугове зсідання молока;

- обробка сирного згустку та постановка сирного зерна;

- формування сиру;

- пресування або самопресування;

- соління;

- дозрівання;

- сортування, пакування, транспортування та зберігання го­тового продукту.

Сир високої якості можна отримати лише в результаті правильного протікання всіх взаємопов*язаних технологічних операцій, які зумовлюють особливості мікробіологічних, біохімічних і фізико-хімічних процесів під час виготовлення та дозрівання сиру.

Вплив пастеризації молока на якість сиру

Вона знижує кількість газоутворювальних бактерій групи кишкової палички, і таким чином запобігає утворенню бродженого малюнка сиру.Разом з тим, пастеризація погіршує зсідальну здатність молока.

Вплив бактеріальної закваски на якість сиру

Впливають на органолептичні показники .

Вплив соління на якість

Сіль поліпшує смак сиру і є регулятором мікробіологічних і біохімічних процесів , впливає на колоїдно – фізичні властивості кирної маси, сприяє утвлренню кірки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]