Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика форм ф_н.зв_тност_.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

I розділ активу «Необоротні активи» призначений для узагальнення інформації про наявність і рух всіх активів, крім оборотних.

По статті «Нематеріальні активи» відображуються немонетарні активи, що не мають матеріальної форми і використовуються більше одного року. До них відносяться: права користування природними ресурсами, майном, права на знаки для товарів і послуг, авторські права, ліцензії і т.д. У цій статті наводяться окремо:

- залишкова вартість (різниця між первісною вартістю і сумою зносу) по ряд.010;

- первісна (переоцінена) вартість по ряд.011;

- знос по ряд.012.

В валюту балансу включається тільки залишкова вартість, тобто ряд.010.

По статті «Незавершене будівництво» (стор.020) відображується вартість незакінчених і не введених в експлуатацію об'єктів будівництва (включаючи устаткування для монтажу), які підприємство здійснює для власних потреб. Іншими словами, цей рядок призначений для замовників або забудівників, що здійснюють капітальне будівництво. А також відображуються авансові платежі для фінансування цього будівництва.

В статті «Основні засоби» приводиться вартість власних основних засобів; об'єктів, що отримані на умовах фінансового лізингу; орендованих цілісних майнових комплексів.

В валюту балансу включається залишкова вартість (ряд.030), що визначена як різниця між первісною вартістю (ряд.031) і сумою зносу (ряд.032) на дату балансу.

По статті «Довгострокові фінансові інвестиції» ряд.040 по графі 3 у всіх підприємств буде з прочерком, тому що до прийняття стандартів в Україні був відсутній метод участі в капіталі інших підприємств. По рядку 045 «Інші фінансові інвестиції» показується придбання облігацій держави, підприємств, довгострокових векселів, ринкових цінних паперів, тобто фінансові інвестиції на період більше одного року.

По статті «Довгострокова дебіторська заборгованість» (ряд.050) відображується заборгованість юридичних і фізичних осіб, що виникає в період нормального операційного циклу і буде погашена після 12 місяців з дати балансу.

По статті «Відстрочені податкові активи» (ряд.060) відображується сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах у результаті тимчасової різниці між обліковою і податковою базами оцінки.

Наприклад:

Сума податку на прибуток Сума податку на прибуток

ряд.060 по податковій декларації - по бух.обліку ряд.180 ф.2

(210 грн.) = (360 грн.) - (150 грн.)

По статті «Інші необоротні активи» (ряд.070) будуть враховуватися:

- експонати музеїв, зоопарків, виставок;

- малоцінні необоротні матеріальні активи;

- тимчасові нетитульні спорудження;

- природні ресурси;

- інвентарна тара;

- предмети прокату.

II розділ активу балансу зветься «Оборотні активи» і включає наступні статті.

По статті «Виробничі запаси» (ряд.100) відображується вартість запасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, будматеріалів, запасних частин.

По статті «Незавершене виробництво» (ряд.120) показуються витрати на незавершене виробництво і незавершені роботи (послуги).

По статті «Готова продукція» (ряд.130) показуються запаси готової продукції на складі, обробка яких закінчена і які пройшли випробування, приймання і відповідають технічним умовам і стандартам.

По статті «Товари» (ряд.140) відображується первісна вартість товарів, придбаних підприємством для наступного перепродажу.

По статті «Векселі одержані» (ряд.150) показується заборгованість покупців, замовників і інших дебіторів за відвантажену продукцію, виконані роботи і послуги, яки забезпечені векселями.

У статті «Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги» відображується заборгованість покупців або замовників за надані їм продукцію, товари, роботи або послуги (крім заборгованості, яка забезпечена векселем). В валюту балансу включається чиста реалізаційна вартість по ряд.160

Чиста реалізаційна Первісна Резерв сумнівних

вартість = вартість - боргів

(ряд.160) = (ряд.161) - (ряд.162)

Стаття «Дебіторська заборгованість за розрахунками» складається з чотирьох складових: дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом, за виданими авансами, з нарахованих доходів і із внутрішніх розрахунках.

У ряд.170 «Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом» відображується заборгованість фінансових і податкових органів і переплата по податках, зборах та інших платежах до бюджету. Це розрахунки по податку на прибуток, ПДВ, по акцизному зборі, комунальному податку, по прибутковому податку та ін.

У ряд.180 «Дебіторська заборгованість за виданими авансами» показуються суми авансів, наданих іншим підприємствам у рахунок наступних платежів.

У ряд.190 «Дебіторська заборгованість з нарахованих доходів» показується сума нарахованих, але які не надійшли, дивідендів, відсотків, роялті та ін.

У ряд.200 «Дебіторська заборгованість із внутрішніх розрахунків» показують дебіторську заборгованість з внутрівідомчих розрахунків.

У статті «Інша поточна дебіторська заборгованість» (ряд.210) відображується заборгованість дебіторів, яка не може бути включена в інші статті, але яка відображується в складі оборотних активів. Це розрахунки з підзвітними особами, по претензіях, по відшкодуванню заподіяного збитку.

У статті «Поточні фінансові інвестиції» (ряд.220) відображаються фінансові інвестиції на термін менше одного року, які можуть бути реалізовані в будь-який момент (крім тих, котрі є еквівалентами коштів). Це можуть бути відсотки, дивіденди і т.п.

У статті «Грошові кошти та їх еквіваленти» (ряд.230 і 240) відображаються грошові кошти підприємства в касі, на поточних і інших рахунках у банках, які у будь-який момент можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів. У цій статті окремо наводяться засоби в національній та іноземній валютах.

Еквіваленти грошових коштів – короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, що вільно конвертуються у визначені суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

У статті «Інші оборотні активи» (ряд.250) відображаються суми тих оборотних активів, які не включені в інші статті другого розділу.

У III розділі активу балансу «Витрати майбутніх періодів» (ряд.270) відображаються витрати, які мали місце протягом поточного або минулих звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів. Наприклад, наперед сплачена орендна плата, наперед сплачена страховка, наперед сплачені рекламні послуги, підписка на газети та журнали і т.д.

Пасив балансу складається з п'яти розділів, в яких відображаються власний капітал підприємства та його зобов'язання.

Інформація про власний капітал розміщується в I розділі пасиву балансу, що так і називається «Власний капітал». У його складі наступні статті.

У статті «Статутний капітал» (ряд.300) наводиться зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, яка є внеском у статутний капітал підприємства власником (учасником).

Частина статті «Статутний капітал» виділена в нову статтю «Пайовий капітал» (ряд.310).

Пайовий капітал – це сукупність засобів фізичних і юридичних осіб, які добровільно розміщені у товаристві для здійснення його фінансово-господарської діяльності. Облік такого капіталу ведуть:

  • споживчі товариства;

  • житлово-будівельні кооперативи;

  • кредитні союзи;

  • колективні сільгосппідприємства та ін.

Стаття «Додатковий вкладений капітал» (ряд.320) призначена для акціонерних товариств. У даній статті показують суму перевищення вартості реалізації випущених акцій над їх номінальною вартістю, тобто показується емісійний дохід.

Стаття «Інший додатковий капітал» (ряд.330) призначена для відображення суми дооцінки (індексації) необоротних активів; вартість активів, безкоштовно одержаних підприємством від інших юридичних і фізичних осіб та інші види додаткового капіталу.

Стаття «Резервний капітал» (ряд.340) відображає суму резерву, яка склалася за рахунок чистого прибутку підприємства звітного періоду, якщо його створення передбачене установчими документами або законодавством. Резервний капітал створюється в акціонерних товариствах в розмірі не менш 25% статутного капіталу і щорічні відрахування на його поповнення здійснюються від чистого прибутку в розмірі не менш 5%.

Резервний капітал призначений для покриття непередбачених витрат, збитків, на виплату боргів підприємства у випадку його ліквідації.

У статті «Нерозподілений прибуток» (непокритий збиток)(ряд.350) відображається або сума прибутку, яка реінвестована в підприємство, або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводиться в дужках і віднімається при визначенні підсумку першого розділу пасиву балансу.

Нерозподілений прибуток є складовою частиною власного капіталу. Це прибуток, що залишається у підприємства після виплати дивідендів і формування резервного капіталу.

Сума нерозподіленого прибутку поточного року розраховується таким чином:

Нерозподілений прибуток за попередній рік + Чистий прибуток за поточний рік – дивіденди за поточний рік – внески на поповнення резервного капіталу

У статті «Неоплачений капітал» (ряд.360) відображається сума заборгованості власників (учасників) за внесками у статутний капітал підприємства. І тому що сума заборгованості зменшує власний капітал підприємства, то вона завжди має негативне значення, тому відображається в балансі в дужках.

Стаття «Вилучений капітал» (ряд.370) відображає фактичну вартість власних акцій, які викуплені у акціонерів з метою їхнього перепродажу або анулювання. Показник вилученого капіталу також має негативне значення і віднімається при визначенні підсумку власного капіталу.

II розділ пасиву балансу зветься «Забезпечення наступних витрат і платежів», і містить наступні статті.

У статтях «Забезпечення виплат персоналу» (ряд.400) і «Інше забезпечення» (ряд.410) відображаються витрати на оплату майбутніх відпусток, гарантійні зобов'язання проведення гарантійних ремонтів проданої техніки, витрати на додаткове пенсійне страхування і т.д. Величина цих витрат може бути визначена тільки шляхом прогнозних оцінок.

У статті «Цільове фінансування»(ряд.420) відображається сума засобів і надходжень, одержаних з бюджету та інших джерел (гуманітарна допомога, субсидії, внески на будівництво житла, асигнування з бюджету і позабюджетних фондів і т.д.)

III розділ пасиву балансу зветься«Довгострокові зобов'язання». Це всі зобов'язання, що не є поточними зобов'язаннями, тобто якщо вони не будуть погашені протягом 12-ти місяців, починаючи з дати балансу, або протягом операційного циклу.

У цьому розділі відображаються суми заборгованості підприємства:

  • банкам за одержаними довгостроковими позиками яд.440);

  • щодо залучення позикових засобів (крім кредитів банку), на які нараховуються відсотки яд.450). Прикладом можуть бути зобов'язання по довгострокових облігаціях;

  • за іншими довгостроковими зобов'язаннями яд.470).

У статті «Відстрочені податкові зобов'язання» (ряд.460) показується сума податку на прибуток, яка за даними бухгалтерського обліку визначена більша, ніж сума податку на прибуток по декларації про прибуток підприємства.

IV розділ пасиву балансу «Поточні зобов'язання» містить наступні статті.

У статті «Короткострокові кредити банку» (ряд.500) відображається сума поточних зобов'язань підприємства перед банками за одержаними кредитами.

У статті «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями» (ряд.510) показується сума довгострокових зобов'язань, що повинна бути погашена протягом 12-ти місяців з дати балансу.

У статті «Векселі видані» (ряд.520) наводиться сума заборгованості, на яку підприємство видало векселі на забезпечення поставок постачальників, підрядчиків та інших кредиторів.

У статті «Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги» (ряд.530) показується сума заборгованості постачальникам і підрядчикам за матеріальні цінності, виконані роботи і зроблені послуги.

Стаття «Поточні зобов'язання за розрахунками» складається із семи складових:

  • з одержаних авансівяд.540) відображує суму авансів, одержаних від інших осіб в рахунок майбутніх поставок продукції;

  • з бюджетом (ряд.550) – наводиться заборгованість підприємства за всіма видами платежів до бюджету, у тому числі й податки з робітників підприємства;

  • за позабюджетними платежамияд.560) – показується заборгованість за внесками в позабюджетні фонди, що передбачені чинним законодавством;

  • зі страхуванняяд.570) – відображається сума заборгованості щодо відрахувань до Пенсійнго фонду, на соціальне страхування, страхування майна підприємства та індивідуальне страхування його робітників;

  • з оплати праці (ряд.580) – відображається сума заборгованості з оплати праці робітникам підприємства;

  • з учасниками (ряд.590) – відображається заборгованість підприємства його учасникам, яка пов'язана з розподілом прибутку (дивіденди тощо) та формуванням статутного капіталу;

  • за внутрішнми розрахункамияд.600) – відображається заборгованість підприємства пов'язаним сторонам і кредиторська заборгованість за внутрішньовідомчими розрахунками.

У статті «Інші поточні зобов'язання» (ряд.610) відображаються суми зобов'язань, які не можуть бути включені в інші статті, наведені в розділі «Поточні зобов'язання».

V розділ пасиву балансу «Доходи майбутніх періодів»(ряд.630) – це доходи, одержані протягом поточного або минулих звітних періодів, але відносяться до наступних звітних періодів. Прикладом таких доходів буде сума одержаної підприємством передоплати за підписку на газети, журнали або суми авансових платежів за надані в оренду основні засоби.