Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_9_.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
302.59 Кб
Скачать

2.4. Класифікація бор

Наявність великої кількості ОР, які належать до різних класів хімічних сполук з різноманітними фізичними, хімічними, токсичними та іншими властивостями, вимагає їх класифікації. Було запропоновано багато класифікацій, з яких найбільш прийнятими, що зберегли своє значення в даний час, є токсикологічна, клінічна, хімічна, фізична, тактична та деякі інші.(див табл.)

2.5. Токсикометрія

Вираженість токсичного ефекту зумовлюється в першу чергу кількістю отрути в місці безпосереднього впливу чи загальною її кількістю, що проникла в організм. Розділ токсикології, який вивчає кiлькiсну сторону токсичностi та небезпеки хiмічних речовин при рiзних шляхах їх впливу на органiзм називається токсикометрією.

Кількість отрути, як відомо, визначається поняттям доза — кількістю ОР в крапельно-рідкому або аерозольному стані, яка потрапила на шкіру або всередину організму. Вона вираховується в одиницях маси або об'єму отрути на одиницю маси тіла.

При шкiрно-резорбтивному i пероральному ураженнях токсична доза (D) виражається в мг/кг маси тiла тварини або людини. При iнгаляцiйних ураженнях визначається концентрація (Сt) — кількість ОР в одиниці об”єму зараженого повітря.

Для оцінки ступеня токсичності різних ОР токсикологія оперує рядом доз (концентрацій).

Мінімально діюча доза (концентрація) це кількість ОР, яка дає можливість об’єктивно зареєструвати зміни функціонального стану організму.

Мінімально токсична доза (концентрація) це найменша кількість ОР, здатної привести до помітних патологічних змін місцевого або резорбтивного характеру.

Класифікація бор

Токсиколо-гічна

1. ОР нервово-паралітичної дії

  1. ОР шкірно-наривної дії

3. ОР загальноотруйної дії

4. ОР задушливої дії.

5. ОР подразливої дії.

6. ОР психохімічної дії.

Клінічна

I. ОР, що викли-кають гостре кисневе голодування:

1 — речовини, які приводять до асфіксії внаслідок створення перешкод для доступу повітря в легені

2 — речовини, зумовлюючі гіпоксію внаслідок порушення дихальної функції крові.

3 — речовини, які викликають гіпоксію внаслідок паралічу тканинного дихання.

II.ОР,які ви-кликають запа-льні процеси та некрози (за-пальні отрути).

1 — речовини, під дією яких розвиваються запальні процеси, головним чином серозно-гнійного характеру (іприт).

Група 2 — речовини, які викликають запальні процеси із наступним утворенням глибоких некрозів на фоні вираженої загальнотоксичної дії (люїзит).

III.ОР, які ви-кликають пато-логічні рефлек-си (рефлектор-ні отрути).

1 — речовини, що збуджують рефлекси з боку органів зору

2 — речовини, що викликають рефлекси з боку органів дихання та травлення

Хімічна

— групує БОР в залежності від їх відношення до класів хімічних сполук. В основі цієї класифікації лежить уявлення про існування тісного взаємозв'язку між хімічною будовою речовин і їх фізіологічною дією.

Фізична

А) газоподібні,

Б) рідкі,

В) тверді

Тактична

Смертельнодіючі — служать для знищення живої сили військ, населення в таких концентраціях, які можуть бути забезпечені військовими засобами доставки.

БОР, які тимчасово виводять людей із стану боє- чи працездатності,

БОР, які короткочасно виводять людей із стану боє- чи працездатності,

За поведiнкою на мiсцевостi

А) стійкі

Б) нестійкі

За швидкістю уражаючої дiї

а) швидкодiючi

б) повiльнодiючi

Вiд рiвня виробництва i запасiв

А) Табельні

Б) Резервні

Максимально токсична доза (концентрація) це кількість ОР, котра, не приводячи до смерті або важких незворотніх змін, різко знижує працездатність або боєздатність ураженого.

Непереносима доза (концентрація) — це кількість ОР, яка при місцевому впливі, не приводячи до незворотніх змін, викликає важкі суб’єктивні відчуття, які роблять військовослужбовця небоєздатним.

Смертельна доза (концентрація) — найменша кількість ОР, яка викликає ураження зі смертельним кінцем. Скорочено ця доза позначається як DL (L - латинськ., letalis — смертельний);

При зараженні атмосфери ОР разом із повітрям поступає в організм. Зрозуміло, що чим довше людина знаходиться в зараженій атмосфері, тим більше отрути попадає в організм. Виходячи з цього, Габер запропонував для оцінки токсичності використати величину , що є добутком концентрації ОР в повітрі (в мг/л або г/м3) на час впливу (в хвилинах).

При визначенні дiї ОР на органiзм людини застосовують такі токсодози:

  1. середня смертельна токсодоза (доза, або концентрацiя), вона викликає летальний наслідок у 50% уражених — DL50 або CtL50;

  2. мінімально смертельна токсодоза (доза, або концентрацiя), вона викликає летальний наслідок у 75% уражених — DL75 або CtL75;

  3. середня токсодоза, (доза, або концентрація), вона виводить iз ладу 50%

уражених - ID50, або ICt50 (I — вiд англ. incapacitating — небоєздатний);

  1. середня порогова токсодоза (доза, або концентрацiя), яка викликає початковi клінічні симптоми у 50% уражених — PD50 або PCt50 (Р — англ. primary — початковий);

  2. абсолютно смертельна токсодоза (доза, або концентрацiя), вона викликає

100% загибель уражених — DL100 або СtL100;

— гранично допустима концентрацiя (ГДК) — концентрацiя ОР, яка при дiї на органiзм необмежено довгий час не викликає ніяких вiдхилень, що не можуть бути виявленими сучасними методами дослiджень.

В групу БОР входять хімічні сполуки з дуже низькими значеннями абсолютно смертельної дози. Відомо, що чим нижча величина цієї дози, тим більша токсичність хімічної речовини. Як правило, до БОР відносяться такі хімічні сполуки, у яких мінімальна токсична доза дуже близька до мінімальної смертельної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]