Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фонетика. Орфографія.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
265 Кб
Скачать

Правила переносу слів

Слова з рядка в рядок звичайно переносяться так, як в усному мовленні вони поділяються на склади. Але є ряд додаткових правил, яких слід дотримуватися при переносі слів:

  • Одна буква не залишається в попередньому рядку і не переноситься в наступний: Ма-рія (а не Марі-я), олі-вець (а не о-лівець).

- Не розриваються буквосполучення дж, дз, що становлять один звук, та буквосполучення йо, ьо: гу-дзик, са-джу, ра-йон, ко-льо-ри. Але під-земний, під-жати (дж, дз – не позначають один звук).

- З двох однакових букв перша залишається в попередньому рядку, а друга переноситься в наступний (сон-ний, жит-тя, від-далити).

- Не можна відривати від префікса останню букву перед приголосним кореня чи залишати при префіксі букви кореня, що не становлять складу: ви-йшов (а не вий-шов), роз-мір (а не ро-змір).

- Букву й бажано не відривати від попередньої букви, яка позначає голосний звук

свій-ський (а не сві-йський), бай-ка (а не ба-йка).

- При переносі ініціальні абревіатури не розриваються: АН-24, НАТО, ЛАЗ-105 (напр., 24 не відривається від АН у слові АН-24).

- Апостроф і м'який знак при переносі не відокремлюються від попередньої букви: паль-ці (а не пал-ьці), бур'-ян (а не бур-'ян).

- Не розриваються ініціали та прізвища, цифри та скорочені назви мір: С.Наливайко, 13км, 12га, 2000р., 10сек., Т.Г.Шев-ченко (а не Т.Г. – Шевченко), м.Кри-вого Рогу (а не м.- Кривого Рогу).

- Не переносяться в наступний рядок розділові знаки, дужки або лапки, що закривають попередній рядок, а також не залишаються в попередньому рядку відкрита дужка або лапки.

- Кожну з двох і більше букв, що позначають приголосні між голосними, крім останньої, можна як залишити, так і перенести в наступний рядок, якщо такий перенос не порушує наведені вище правила: видавни-цтво - видавниц-тво, видавницт-во; сест-ра, сес-тра, сест-ра.

1. У якому рядку допущено помилку при переносі слів? А Віт-чиз-на, бу-зок, при-ступ, про-мо-вець, сце-на-рист Б Ле-ва-да, за-квіт-ча-ли, зем-ля, зе-мля, на-ро-до-знав-ство В Со-няч-ний, при-спі-вує, удень, мрія, алея, чор-ноб-ри-вий. Г По-до-рож, гість, від-звук, ек-ран, дзвін. Д До-лень-ка, фе-мі-да, спи-нись, бла-кить, юнак.

2. Встановіть відповідність: 1. Слова, які не можна розривати для переносу 2. Слова, при переносі яких можна залишати в попередньому рядку дві перші букви 3. Слова, при переносі яких можна залишати три перші букви.

А саджанці, юннат, армія, ґудзик, село, обмию, оазис, отвір, раджусь, ясно Б спорт, згин, юний, яма, ящик, лють, орел, умію, мрія, око, вздовж, дзвін, оса В крісло,приступ,збуджене, юнаки, зразок,приїзд, підхід, орати, стояв Г пункт, ячмінь, юшка, їсти, в’їзд, орач, овес, юнак, мрія, алея, екран, зірка