Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсоваh робота з селекції.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Розділ 3 Спостереження і оцінка в селекційному процесі

3.1. Фенологічні спостереження та визначення вегетаційного періоду

Під фенологічними спостереженнями розуміють спостереження за фазами розвитку рослин. Фази – це поява зовнішніх морфологічних ознак, зумовлених формуванням окремих органів і частин рослин. За допомогою фенологічних спостережень визначають тривалість вегетаційного періоду та окремих його частин, які характеризують екологічну пристосованість сорту.

Сходи у злакових зернових культур відзначають: початок – при почві розвернутих листків у 10% рослин, повні – у 15% рослин.

Початок кущіння відзначають, коли у 10- 15% рослин з’явиться перший листочок бічного пагона із піхви листка основного стебла. За дату припинення вегетації у озимих приймають перехід добової температури повітря через +50С.

Час відновлення вегетації у сортів озимих культур , весною визначають за появою світлої зелені в основі верхніх листків. Колосіння відзначають, коли колос майже на половину вийшов із піхви верхнього листка. Молочну стиглість відзначають, коли зерно в середній частині колоса досягне майже повної довжини, але має зелене забарвлення і напіврідкий вміст. Воскова стиглість характеризується такими ознаками: зерно має жовте забарвлення, твердіє, але при натискуванні нігтем легко ріжеться. Повну стиглість у зернових культур відмічають, коли зерно стає твердим, при натискуванні ножем розколюється .

Враховуючи свій варіант проводимо розрахунки по визначенню вегетаційних періодів :

1) 305-278=27

2) 182-91=91

3) 27+91= 118 – тривалість вегетаційного періоду.

Озима пшениця відноситься відноситься до середньостиглих культур бо вегетаційний період даної культури складає 118 днів за проведеними розрахунками.

3.2 Методи оцінки зимостійкості

Зимостійкість є однією з найважливіших біологічних властивос­тей озимих культур. Незважаючи на значні успіхи в селекції, біль­шість сортів озимих культур все ще недостатньо стійкі до не­сприятливих умов зимівлі.

Ознака зимостійкості дуже складна. Вона передбачає стійкість до тих чинників, які призводять до загибелі озимих під час зимівлі: низькі критичні температури, відлиги, льодяна кірка, випирання, випрівання, вимокання, фізіологічна посуха. Залежно від геогра­фічної зони і погодних умов року ці чинники можуть бути комбіно­ваними.

Під зимостійкістю в широкому значенні розуміють здатність рос­лин переносити несприятливі умови зимового і ранньовесняного періоду. Зимостійкість оцінюється прямими і побічними методами.

До прямих відносять: окомірне оцінювання перезимівлі; метод прямого підрахунку рослин; метод відрощування зразків рослин; метод оцінювання морозостійкості при штучному проморожуванні. До провокаційних методів відносять: сівба на схилах; стійкості до випрівання; стійкості до вимокання; стійкості до льодякої кірки. До побічних методів відносять: розміри клітин; диференціація конуса наростання; біохімічні методи; вміст цукрів; концентрація клітинного соку.

Середню оцінку зимостійкості сортів обчислюють з точністю до 0,1 бала як середнє арифметичне цього показника за повтореннями. Оцінку стану посіву восени перед входом у зиму і весною після початку відростання листя проводять у кожному повторенні в ба­лах:

5 - стан відмінний, заданої густоти, не переріс, кущистість до­бра (коефіцієнт - 3-4), пожовтіння листя відсутнє;

4 - стан добрий, густота посіву 71-80 % від заданої, рослини не переросли, кущіння з осені не завершилося, ознак хвороб і пош­коджень скритостебловими шкідниками не спостерігається;

З - стан задовільний, густота посіву 61-70 % від заданої, ку­щіння слабке або рослини з осені переросли, середній розвиток хвороб і шкідників;

2 - стан незадовільний, густота посіву 51—60% від заданої, кущіння восени не наступало, сильний розвиток хвороб і шкідни­ків, грунт ущільнений з великою кількістю тріщин;

1 - стан незадовільний, гус»ота посіву 31—50% від заданої, рослини дуже слабкі;

0 - посів загинув, збереглося не більше30 % рослин.

Стан посіву восени в балах становить 3, а навесні стан посіву склав 1,5 бал, тоді за шкалою оцінки зимостійкості знаходимо, що зимостійкість становить 2,5 бала, а отже з цього виходимо, що стан посівів незадовільний, густота посіву становить 55-65% від заданої кущіння слабке або рослини з осені переросли , середній розвиток хвороб і шкідників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]