Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсоваh робота з селекції.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1.2. Зображення схеми селекційного процесу

Схема селекційного процесу озимої пшениці на прикладі селекційної програми ПДАА:

Етап 1. Оцінка зразків розсадника вихідного матеріалу з колекції ВІР, інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН і провідних селекційних центрів на морозозимостійкість та за основними господарсько корисними ознаками: продуктивність колосу, продуктивна кущистість, якість зерна, стійкість до біотичних і абіотичних факторів середовища тощо.

При підборі батьківських пар для гібридизації в процесі трансгресивної селекції дотримуємося наступних принципів:

  1. Географічно віддалена гібридизація, теоретично обґрунтована М.І.Вавиловим, заснована на застосуванні в схрещуваннях нових комерційних сортів нашої селекції та високоурожайних сортів інших селекційних закладів.

  2. Застосування в гібридизації сортозразків із максимально вираженими, але альтернативними індексами для одержання в потомстві трансгресивних генотипів із максимальним проявом обох індексів, які тісно корелюють з урожайністю.

  3. Відібрані в процесі 1-го і 2-го підходів генотипи застосовуються потім у складних, ступінчастих і конвергентних схрещуваннях між собою та зі зразками із світової колекції з метою насичення нових сортів додатковим числом генів і генних блоків, які кодують корисні ознаки та властивості озимої пшениці.

Етап II. Створення селекційних ліній озимої пшениці, гомозиготних за основними морфологічними, кількісними і біохімічними ознаками.

Покоління F1 — елімінація із слабкою стійкістю до основних хвороб, стійкість до яких контролюється домінантними генами.

Покоління F2 — розсадник добору.

  1. Оцінка вегетуючих рослин за зимостійкістю (природний фон і використання експрес-методу В.Д. Мединця), маркіровка з подальшим добором низькорослих (80—90 см), середньостиглих рослин із циліндричним колосом та вертикальним або горизонтальним розташуванням прапорцевого листа.

  2. Структурний аналіз і добір у лабораторії серед відібраних у полі елітних і маркірованих рослин F2 за продуктивною кущистістю, висотою головного стебла, кількістю міжвузлів, лінійній щільності колосу, масі колосу з насінням, виповненості і склоподібності зерна та масі 1000 зерен.

Селекційний розсадник сімей F3.

  1. Оцінка за вегетуючими рослинами.

  2. Повторні індивідуальні добори окремих рослин у сім’ях, що розщеплюються.

  3. Лабораторний аналіз рослин із вирівняних сімей (25 рослин) та з повторного добору за продуктивною кущистістю, висоті, довжини верхнього міжвузля (ДВМ) і наступним селекційним індексам.

  4. Аналіз зерна за його виповненістю, формою (подовжена з неглибокою борозенкою) і склоподібністю (80—90%).

  5. Основний аналіз і добір за головними ознаками: число зерен з колосу; маса 1000 зерен.

  6. Ідентифікація і добір трансгресивних генотипів за основними господарсько корисними ознаками.

  7. Детальний аналіз, підбір поєднання ознак і селекційних індексів; групування і висівання селекційних ліній.

Етап ІІI. Покоління F4

  1. Вивчення селекційних ліній у контрольному розсаднику. Облік проходження основних фенологічних фаз (за методикою Інституту експертизи сортів рослин). Визначення врожайності з одиниці площі й ознаки ККМ (кількість колосів на 1м²).

  2. Вивчення селекційних ліній у досліді за строками сівби; диференціація селекційних ліній за чутливістю до фотоперіоду і вимогою тривалості періоду яровизації і добір ліній двох генотипів для подальшої селекційної роботи.

  3. Вивчення селекційних ліній на зимостійкість. Використання експрес-методу по затримці часу відновлення весняної вегетації і встановлення.

  4. Аналіз селекційних ліній за якістю зерна і добір ліній із вмістом білка (15,5—17,5%); клейковини (32—36%); ВДК — 60—90.

Потомства рослин F3, відібраних на етапі II з сімей, що розщеплюються, висіваються і аналізуються за методом роботи з педігрі, описаному раніше.

Етап IV. Покоління F5—F6. Контрольний розсадник і попереднє сортовипробування.

  1. Основна оцінка на вирівняність. Облік проходження основних фенологічних фаз, довжини вегетаційного періоду, стійкості до засухи, вилягання, осипання, ферментативно-мікозному стіканню зерна на пні, хвороб і шкідників.

  2. Лабораторний аналіз (25 рослин по головному колосу) за ознаками: висота стебла, маса зерна з колоса, рослини, колоса, полови, стебла, і селекційними індексами та добір селекційних ліній із найсприятливішим їх поєднанням, наближеним до ідеальної моделі сорту озимої пшениці.

  3. Основна оцінка на однорідність. Оцінка внутрішньолінійної мінливості на встановлення генетичної структури та наявності або відсутності внутрішньосортової генетичної мінливості за молекулярними маркерами запасних білків і ДНК.

  4. Повний аналіз зерна на борошномельні і хлібопекарські властивості — білок (15,5—17,5%), клейковина (32—36%); ВДК (60—90); Wоа-450—500 об’єм хліба — 1200—1300 мл.

Напрям використання — сильна пшениця.

Етап V. Покоління F7—F10. Конкурсне, екологічне і виробниче сортовипробування.

Основна оцінка на стабільність. Вивчення селекційних ліній у попередньому, конкурсному сортовипробуванні; в малому, великому виробничому випробуванні і на полігонах Визначення стабільності урожаю за роками і географічними пунктами випробування. Перевірка реакції матеріалу до стресових ситуацій середовища.

Етап VI. Державне сортовипробування.

Передача селекційної лінії (з встановленої оригінатором назвою) у Державне сортовипробування.

Таблиця 1.

Розрахунок коефіцієнта розмноження озимої пшениці

Ланка селекційного процесу

Площа ділянки,

м2

Норма висіву, млн.шт/га

Кількість насіння з контрольного розсадника

Кількість зерен у колосі в попередньому

розсаднику

Коефіцієнт розмноження

Контрольний розсадник

2,2

4,4

968

40

24,2

Селекційні програми зі створення нових сортів виконують із засто­суванням різних методів селекції і значною мірою залежать від творчої ініціативи селекціонерів. Залежно від мети селекційної роботи схема може дещо змінюватися. Проте на різних етапах роботи селекціонери користуються, як правило, загальноприйнятими схемами, які для всіх самозапильних культур є майже однаковими.

При вивченні колекції гібридів важливе значення має вирощу­вання їх, починаючи з F1, на провокаційних фонах, що значно під­вищує ефективність відборів. У деяких селекційних установах висі­вання проводять на провокаційних фонах паралельно з селекцій­ним і контрольним розсадниками.

Відбір кращих і вибракування гірших номерів і сортів здійсню­ють на всіх етапах селекційного процесу, починаючи з розсадника вихідного матеріалу і до державного сортовипробування.

Для прискорення селекційного процесу особливо цінні номери починають розмножувати паралельно з оцінюванням їх у селек­ційному і контрольному розсадниках. Одержавши достатню кіль­кість насіння, селекціонер може включати такі номери після конт­рольного розсадника в конкурсне сортовипробування.

Рис. 1. Зображення схеми селекційного процесу

Комплексне вивчення селекційного матеріалу в регульованих і природних умовах дає змогу передати відселектовані за комплексом ознак і властивостей сорти до державного сортовипробування по озимій пшениці на 8-й, по ярому ячменю — на 6-й рік.

Селекційна робота з використанням штучного клімату вносить певні модифікації в типову (класичну) схему селекційного процесу із самозапильними культурами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]