Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Метод. матер. до сам. роб. Мікроекономіка,...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Тема 7. Моделювання вибору виробника.

Сутність процесу виробництва та його основні фактори. Поняття і властивості виробничої функції.

Вибір виробника в короткостроковому періоді. Стадії граничної віддачі факторів виробництва і сутність закону спадної граничної продуктивності.

Вибір виробника при зміні використання двох видів ресурсів. Ізокванта, її зміст і властивості. Сутність ізокости та її властивості. Рівноважний стан виробника та його умови.

Модель напрямку розвитку фірми.

Тема 8. Витрати виробництва.

Економічні витрати, їх природа та зміст. Внутрішні і зовнішні витрати виробництва. Співвідношення економічних та бухгалтерських витрат. Економічний, нормальний та бухгалтерський прибуток.

Витрати в короткостроковому періоді. Зміст і визначення постійних, змінних і загальних витрат, середніх постійних, середніх змінних і середніх загальних витрат та граничних витрат. Взаємозв’язок різних видів короткострокових витрат виробництва.

Витрати виробництва у довгостроковому періоді. Ефект масштабу, його види і фактори.

Тема 9. Поведінка фірми в умовах досконалої конкуренції.

Порівняльна характеристика основних ринкових структур (моделей ринку): чистої конкуренції, монополістичної конкуренції, олігополії, чистої монополії.

Відмінність ринкового попиту та попиту на продукт конкурентної фірми. Визначення загальної (валової), середньої та граничної виручки фірми в умовах досконалої конкуренції.

Визначення рівня виробництва конкурентної фірми в короткостроковому періоді у разі максимізації прибутку або мінімізації збитків двома способами: співставлення загальної виручки і загальних витрат та співставлення граничної виручки і граничних витрат. Крива граничних витрат та крива пропозиції конкурентної фірми в короткостроковому періоді

Рівновага галузі в довгостроковому періоді. Масовий вступ фірм у конкурентну галузь та ліквідація прибутків. Масовий відтік фірм з галузі та ліквідація збитків.

Досконала (чиста) конкуренція та її ефективність. Умови рівноваги конкурентної фірми. Виробнича ефективність і ефективність розподілу ресурсів.

Тема 10. Модель чистої монополії.

Зміст і основні ознаки чистої монополії. Причини існування та види монополій.

Крива попиту на продукт монополіста та її відмінність від графіку попиту на продукт конкурентної фірми. Визначення монополістом рівня виробництва і ціни у разі максимізації прибутку або мінімізації збитків. Випадок закриття фірми.

Економічні наслідки монополізму. Показники монопольної влади.

Цінова дискримінація, її зміст, умови і наслідки.

Тема 11. Поведінка фірми в умовах монополістичної конкуренції та олігополії.

Сутність монополістичної конкуренції та її основні ознаки. Особливості визначення ціни та обсягів виробництва при монополістичній конкуренції. Оцінка ефективності монополістичної конкуренції. Нецінова конкуренція, її зміст та основні форми. Сутність реклами, аргументи на користь і проти її проведення.

Поняття олігополії та її характерні ознаки. Особливості поведінки фірми щодо ціни та випуску на олігополістичному ринку. Моделі олігополістичного ціноутворення. Ламана крива попиту, лідерство в цінах, таємна змова, ціноутворення за принципом “витрати плюс”.

Оцінка економічної ефективності олігополістичного ринку.