Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Метод. матер. до сам. роб. Мікроекономіка,...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Завдання №21

1. Продавець картоплі вирішив збільшити виручку від продажу товару, піднявши ціну з 0,5 грн. до 0,8 грн. за 1 кг. При цьому обсяг продажу за день впав зі 150 до 120 кг.

а) Чи вдалося йому досягти своєї мети, і як це характеризує еластичність попиту на картоплю?

б) Чи варто було продавцю збільшувати ціну, якщо він закуповує картоплю за ціною 0,3 грн. за кг?

2. Припустимо, що Ви бажаєте відкрити підприємство з виробництва повітряних кульок. Придбання устаткування коштує 50 тис. грн., яке за альтернативного використання могло б щорічно давати 5 тис. грн. доходу. Устаткування розраховане на 10 років роботи. Найом робітників обійдеться Вам у 2,1 тис. грн. щомісяця, річна орендна плата = 4 тис. грн., закупівля сировини, матеріалів, електроенергії = 15 тис. грн. на рік. За вашими підрахунками, загальний доход складатиме 69,3 тис. грн. На аналогічному підприємстві Вам пропонували зайняти вакантну посаду менеджера з річною платнею 4,2 тис. грн.

Обчисліть величини річних бухгалтерського та економічного прибутків фірми.

3. За наведеними даними розрахуйте ринкову ціну, змінні, загальні та середні витрати і визначте, що повинна робити фірма: збільшити або зменшити випуск продукції чи закритися?

Р

Q

TR

TC

FC

VC

AC

AVC

MC

1000

5000

1500

5.5

5,0

Завдання №22

1 Ви маєте монополію на ринку пшеничного борошна і знаєте, що можете продати один мішок борошна в день за 10 грн., або два мішки в день по 8 грн. за кожний. Чому в даному випадку дорівнює гранична виручка від продажу другого мішка, якщо припустити, що всі витрати складаються з витрат на оптову закупівлю борошна. Скільки мішків в день буде вигідно продавати, якщо оптова ціна дорівнює 5 грн.?

2. Фірма нарощує обсяги виробництва у короткостроковому періоді. Взаємозв’язок між обсягами використання змінного фактора та сукупним випуском продукції представлений даними таблиці:

Кількість змінного фактора (L), робітників/день

0

1

2

3

4

5

6

Сукупний випуск продукції (TP), одиниць/день

0

40

90

126

150

165

170

а) обчисліть величини граничного та середнього продуктів змінного фактора за кожного з обсягів випуску;

б) накресліть криві сукупного, граничного та середнього продуктів праці;

в) визначте, з наймом якого робітника фірма відчує дію спадної віддачі;

г) за яких значень змінного ресурсу граничний та середній продукти досягають максимуму? За якого значення граничного продукту максимізується сукупний продукт?

3. Споживач витрачає 20 грн. в день на апельсини та яблука. Гранична корисність яблук для нього дорівнює 20 – 3Х, де Х – кількість яблук, кг. Гранична корисність апельсинів дорівнює 40 – 5Y, де Y – кількість апельсинів, кг. Ціна 1 кг яблук = 1 грн., а ціна 1 кг апельсинів = 5 грн. Яку кількість яблук та апельсинів придбає раціональний споживач?