Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Метод. матер. до сам. роб. Мікроекономіка,...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

10. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів.

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

ТА ЕКОНОМІКИ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

МІКРОЕКОНОМІКА”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Дніпропетровськ - 2006

Методичні рекомендації до вивчення дисципліни “Мікроекономіка” для студентів заочної форми навчання за спеціальностями “Менеджмент організацій” та “Облік і аудит”, ОКР 6.050100 – бакалавр / Укладачі: С. В. Васильєв, А. О. Литвинова.

ДДАУ. – Дніпропетровськ, 2006. – 85 с.

В методичних рекомендаціях вказані мета, завдання і предмет дисципліни Мікроекономіка, наведені робоча програма, методичні рекомендації для написання контрольних робіт, тематика теоретичних і тестових завдань для контрольної роботи, питання до іспиту, навчально-методична література.

Укладачі: кандидат економічних наук, доцент Васильєв С. В.

кандидат економічних наук, ст. викладач Литвинова А.О.

Рецензенти: кандидат економічних наук, професор Ульянова Л. П. (ДНУ)

кандидат економічних наук, доцент Сабадін М. Г.

Затверджено на засіданні кафедри економічної теорії та економіки сільського господарства, протокол № 1 від „ 31 ” серпня 2006 р.

Схвалено науково-методичною радою факультету менеджменту і маркетингу ННІЕ, протокол № 1 від „ 31 ” серпня 2006 р.

Схвалено науково-методичною радою факультету обліку і фінансів ННІЕ, протокол № 2 від „ 4 ” вересня 2006 р.

ВСТУП

Складні економічні й політичні проблеми, що породжені зміною структури системи виробничих відносин національної економіки України, потребують підвищення загального рівня економічної культури населення. Особливий професіоналізм вимагається від спеціалістів з фаху економіки, фінансів, бухгалтерського обліку, маркетингу.

Вивчення мікроекономіки дозволяє поглибити знання з окремих спеціальних розділів основ економічної теорії, правильно оцінювати особливості економічного розвитку суспільства, визначати перспективи подальшого розвитку економічних суб’єктів. Пізнання мікроекономіки дає можливість сьогодні і в майбутньому уникати ризикованих варіантів у практиці господарської діяльності.

Мета і завдання „Мікроекономіки”: формування знань про закономірності поведінки економічних суб’єктів у ринкових умовах, оволодіння універсальним інструментарієм прийняття обґрунтованих рішень щодо здійснення вибору за наявності обмежених ресурсів і альтернативних можливостей, знання принципів раціональної поведінки економічних мікросистем у ринкових умовах, термінології і основних прийомів мікроекономічного аналізу, методики виконання техніко-економічних розрахунків, пов’язаних з аналізом і обґрунтуванням раціональної поведінки мікросистем у ринкових умовах.

Предмет навчальної дисципліни – поведінка і механізм прийняття рішень окремими економічними суб’єктами (мікросистемами), які прагнуть досягти своєї мети, оптимально використовуючи обмежені ресурси, що мають альтернативне застосування.

Зміст дисципліни розкривається через вивчення принципів поведінки суб’єктів ринку, їх взаємодії на ринках. Розглядаються: теорія поведінки споживача (кардиналістська та ординалістська) з моделюванням його поведінки на ринку товарів та формування ринкового попиту; теорія виробництва на основі виробничої функції та витрат; взаємодія суб’єктів на різних ринках товарів і факторів виробництва і за різних ринкових умов; загальна ефективність конкурентних ринків та інституціональні аспекти ринкового господарства.

Відповідно до сучасної концепції навчального процесу у вищій школі, основним засобом отримання знань є самостійна робота студентів. З одного боку, вона збільшує студентам час, вільний від обов’язкових занять, що дає їм можливість ефективно використовувати бюджет свого часу. З іншого, спонукає студента до формування в себе таких рис як самодисциплінованість, відповідальність, наполегливість, кмітливість тощо. Усе це створює передумови для кращого засвоєння знань та отримання навичок, передбачених навчальною програмою дисципліни.

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ “МІКРОЕКОНОМІКА”