Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Метод. матер. до сам. роб. Мікроекономіка,...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Тема 1. Вступ до мікроекономіки.

Предмет мікроекономіки. Суб’єкти і об’єкти мікроекономіки. Безмежність потреб і обмеженість ресурсів. Основні проблеми, з якими має справу мікроекономіка.

Основні елементи аналізу мікроекономічного вибору: мета вибору, існуючі обмеження можливостей, здійснення раціонального вибору.

Методологія дослідження мікроекономічних явищ.

Тема 2. Попит, пропозиція і механізм досягнення рівноваги.

Попит, його сутність і графічне зображення. Закон попиту. Вплив цінових факторів на зміну величини попиту. Вплив нецінових факторів на зміну попиту в цілому.

Пропозиція, її сутність і графічне зображення. Закон пропозиції. Зміна величини пропозиції і зміна пропозиції в цілому.

Кон’юнктура ринку та її види. Надлишковий попит (дефіцит). Надлишок пропозиції. Ринкова рівновага. Рівноважна ціна і рівноважний обсяг товарів на ринку.

Порушення рівноважного стану та його відтворення.

Застосування аналізу попиту і пропозиції до цін, що встановлює держава.

Тема 3. Еластичність попиту і пропозиції.

Еластичність попиту за ціною. Значення, які приймає коефіцієнт еластичності попиту за ціною. Фактори, що впливають на еластичність попиту за ціною.

Еластичність попиту за доходами та перехресна еластичність попиту.

Еластичність пропозиції за ціною. Значення, які приймає коефіцієнт еластичності пропозиції за ціною. Фактори, що впливають на еластичність пропозиції за ціною.

Еластичність пропозиції за цінами на ресурси та еластичність пропозиції за податками.

Тема 4. Теорії вибору споживача.

Теорії споживацького вибору та їх структурні елементи. Кардиналістська та ординалістська теорії поведінки споживача, їх зміст і відмінності.

Вибір споживача в кардиналістській теорії. Концепція граничної корисності, її зміст і складові елементи. Корисність, функція корисності, гранична корисність, сукупна корисність. Сутність закону спадної граничної корисності і взаємозв’язок його із законом попиту. Рівновага споживача в кардиналістській теорії. Правило максимізації корисності.

Вибір споживача в ординалістській теорії. Передумови, на яких базується ординалістська теорія. Сутність кривої байдужості та її властивості. Карта кривих байдужості. Гранична норма заміщення. Бюджетна лінія, її властивості і фактори, які впливають на її розташування. Рівновага споживача в ординалістській теорії.

Тема 5. Моделювання поведінки споживача в ринковій економіці.

Моделювання поведінки споживача на ринку товарів. Побудова кривої “доход-споживання”, її зміст і значення. Крива Енгеля та її сучасна інтерпретація.

Побудова кривої “ціна-споживання” та її взаємозв’язок з кривою попиту.

Специфічні особливості споживацького попиту. Функціональний попит та його особливості. Сутність і види нефункціонального попиту. Товар Гіффена. Ефект приєднання до більшості. Ефект снобу. Ефект Веблена.

Тема 6. Підприємство та його організаційно-правові форми.

Сутність підприємства в ринковій економіці. Загальні ознаки підприємства та його основні принципи функціонування. Способи класифікації підприємств та їх зміст.

Організаційно-правові форми невеликих підприємств, їх зміст, переваги і недоліки. Одноосібне підприємство, господарче товариство, кооператив.

Організаційно-правові форми великих підприємств. Акціонерне товариство, його зміст, особливості створення і переваги. Державне підприємство.