Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8. облік transport1.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
776.8 Кб
Скачать

Особливості обліку в атп

1. На АТП мають місце такі виробничі процеси — процес постачання (купівля бензину, запчастин, контейнерів); про­цес реал1зацп послуг; відтворення технічного стану засобів

2. Витрати АТП визначаються за видами виробництв: основне, допоміжне, обслуговуюче.

3. Калькуляційною одиницею є відповідні одиниці вимірювання окремих видів перевезень (робіт, послуг).

4. Значну частину загальних витрат становлять витрати на паливно-мастильні матеріали (ПММ), ремонт, технічне обслуговування (ТО), обов'язкове проходження технічного огляду в органах ДАІ. Такий огляд проводиться щомісячно, за що справляються певні платежі.

5. Для нарахування амортизації рухомого складу в бухгалтерському обліку часто обирають прямолінійний метод. Прямолінійний метод також використовують для потреб нарахування амортизації у податковому обліку, згідно ПКУ з 01.04.2011р.

6.АТП є платниками Збору за першу реєстрацію транспортного засобу (розділ 7 ПКУ). Екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива (ст. 241.1 розділу 8 ПКУ).

7.Водіям та технічному персоналу видається спеціальний одяг, згідно з наказом [11], «Типові норми безкоштовної видачі спец. одягу, спец. взуття та інших засобів індивідуально захисту робітникам автомобільного транспорту», який обліковується на рахунку МШП або МНМА (залежно від облікової політики підприємства).

Оподаткування автотранспортних підприємств

Оподаткування підприємств, які здійснюють перевезення автомобільним транспортом, здійснюється згідно із чинним законодавством.

Особливості оподаткування полягають у оплаті специфічних податків і зборів: Збору за першу реєстрацію транспортного засобу (розділ 7 ПКУ) та Екологічного податку (розділ 8 ПКУ), збір до Пенсійного фонду (ПФ) при купівлі автомобіля, митні збори.

Істотних відмінностей при обкладанні ПДВ і податком на прибуток вантажних перевезень, здійснюваних в Україні, від інших операцій немає. Відповідно до ПКУ послуги з перевезення вантажів автомобільним транс­портом є об’єктом оподаткування податком на додану вартість. Згідно ст. 197.1.8 ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ «постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються у встановленому законом порядку. Ця норма не поширюється на операції з надання пасажирського транспорту в оренду (прокат).

Слід мати на увазі, що згідно ПКУ, вартість послуг невиробничого призначення, витрати на які не відносяться до собівартості (витрат) виробництва, обкладається ПДВ виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін. Витрати, пов’язані зі здійсненням перевезень вантажів у виробничих цілях, включаються до складу податкових витрат відповідно до ПКУ.

Клас професійного ризику виробництва — 33.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу

Платниками збору є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу ре­єстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до статті 232 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Об'єкти оподаткування збором:

Транспортні засоби, які є об’єктами оподаткування збором:

- колісні транспортні засоби, крім:

а) транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що закріплені на праві оперативного управління за військовими частинами, військовими навчаль­ними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному головним органом у системі центральних органів виконавчої ;лади із забезпечення реалізації державної політики з питань національної безпеки у воєнній сфері, оборони і військового будівництва;

б) транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що закріплені на праві оперативного управління за військовими формуваннями головного органу з системі центральних органів виконавчої влади у сфері охорони громадського по­рядку, забезпечення громадської безпеки, безпеки дорожнього руху, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному таким головним органом;

в) транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що закріплені на праві оперативного управління за підрозділами служби цивільного захисту, які повністю утри­муються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення;

г) транспортних засобів вантажних, самохідних, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані, — то­варна позиція 8709 згідно з УКТ ЗЕД;

ґ) транспортних засобів швидкої медичної допомоги;

д) машин і механізмів для сільськогосподарських робіт - товарні позиції 8432 І 8433 згідно з УКТ ЗЕД;

е) причепів (напівпричепів); є) мопедів;

ж) велосипедів;

- судна, зареєстровані у Державному судновому реєстрі України або у Суд­новій книзі України;

- літаки і вертольоти, зареєстровані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України або у Реєстрі державних повітряних суден України, крім: а) літаків і вертольотів Збройних Сил України; б) літаків і вертольотів головного органу у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення, а також органів управління та сил цивільного захисту, що виконують завдання цивільного захисту.

База оподаткування визначається:

- для колісних транспортних засобів:

а) для мотоциклів, легкових автомобілів (крім легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном), автобусів (у тому числі мікроавтобусів), тракторів, вантажних автомобілів (у тому числі сідельних тягачів, інших спеціалізованих та спеціальних вантажних транспортних засобів) - за об’ємом циліндрів двигуна в куб. сантиметрах;

б) для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном – за потужністю дви­гуна в кВт;

- для суден:

а) для суден, обладнаних двигуном – за потужністю двигуна в кВт;

б) для суден, які не обладнані двигуном – за довжиною корпусу судна в санти­метрах;

- для літаків, вертольотів – за максимальною злітною масою.

База оподаткування для транспортних засобів, зазначених у пункті 233.1 ПКУ, визначається окремо для кожного транспортного засобу.

Ставки збору для колісних транспортних засобів:

- для мотоциклів:

Група

Об'єм циліндрів двигуна, куб. сантиметрів

Ставка збору, гривень за 100 куб. сантиметрів об'єму циліндрів двигуна

від

до (включно)

1

до 500

3

2

501

800

5

3

понад 800

10

- для легкових автомобілів (крім автомобілів, обладнаних електродвигуном):

Група

Об'єм циліндрів двигуна, куб. сантиметрів

Ставка збору, гривень за 100 куб. сантиметр об'єму циліндрів двигуна

від

до (включно)

1

до 1000

3

2

1001

1500

5

3

1501

1800

7

4

1801

2500

10

5

2501

3500

25

6

3501

4500

40

7

4501

5500

45

8

5501

6500

55

9

понад 6500

60

- для легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном, 0,5 гривні за 1 кВт потужності двигуна;

- для автобусів, у тому числі мікроавтобусів, 5 гривень за 100 куб. сан­тиметрів об’єму циліндрів двигуна;

- для тракторів 2,5 гривні за 100 куб. сантиметрів об’єму циліндрів дви­гуна;

- для вантажних автомобілів:

Група

Об'єм циліндрів двигуна, куб. сантиметрів

Ставка збору, гривень за 100 куб. сантиметрів об'єму циліндрів двигуна

від

до (включно)

1

до 8200

15

2

8201

15000

20

3

понад 15000

25

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу для вантажо-пасажирських автомобілів сплачується у розмірах, установлених для вантажних автомобілів;

- для сідельних тягачів - 15 гривень за 100 куб. сантиметрів об’єму цилін­дрів двигуна;

- для автомобілів спеціального призначення 5 гривень за 100 куб. санти­метрів об’єму циліндрів двигуна.

Ставки збору для суден:

- для суден, оснащених стаціонарним або підвісним двигуном (дви­гунами):

Група

Потужність двигуна, кВт

Ставка збору, гривень за 1 кВт потужності двигуна

1

до 55 (включно)

2,5

2

понад 55

3

- для суден, не оснащених двигуном:

Група

Довжина корпусу судна, метрів

Ставка збору, гривень за 100 сантиметрів до­вжини корпусу судна

1

до 7,5 (включно)

7

2

понад 7,5

14

Ставки збору для літаків і вертольотів:

- для літаків - 1 гривня за кожен кілограм максимальної злітної маси;

- для вертольотів - 1 гривня за кожен кілограм максимальної злітної маси.

Ставки збору застосову­ються: для нових транспортних засобів — з коефіцієнтом 1; для транспортних засобів, які використовувалися до 8 ро­ків - з коефіцієнтом 2; 3 або 40.

Від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів держав­ного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до за­конодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів. У разі відчуження таких транспортних засобів, особи, які отримали такі транспортні засоби у власність, зобов’язані сплатити збір за ставками у порядку та на умовах, передбачених цим розділом.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Збір сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів.

Сума збору обчислюється щодо кожного транспортного засобу як добуток відповідної бази оподаткування, ставки збору та відповідного коефіцієнта.

Збір сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, як; діють на день сплати.

Юридичні особи в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають відповідному органу державної податкової служби за міс­цем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ. До розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

Платники збору зобов’язані при першій реєстрації в Україні пред’являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату вико­нання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору, - відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами.

У разі відсутності документів про сплату збору або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться.

Органи, що проводять державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані повідомляти органи державної податкової служби про зареєстровані транспортні засоби а також про осіб, на яких вони зареєстровані. Форма та порядок подання інформації затверджуються центральним органом державної податкової служби за погодженням з відповідним центральним органом, який реалізує державну політику у сфері безпеки дорожнього руху і державної реєстрації транспортних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]