Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8. облік transport1.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
776.8 Кб
Скачать

Особливості обліку запасів в атп

До основних запасів АТП відносять:

паливо та мастильні матеріали (субрахунок 203);

запасні частини (субрахунок 207);

МШП (рахунок 22).

Особливістю обліку паливно-мастильних матеріалів (ПММ), запчастин та інших запасів на АТП є те, що їх вартість у податковому обліку повністю включається до складу витрат того звітного періоду, в якому вони виникли. Причому, спеціально розроблено норми витрачання таких матеріалів [10, 11], на ос­нові яких ті чи інші матеріальні витрати можна включати до складу податкових витрат.

Оцінка запасів при їх вибутті в бухгалтерському обліку здійснюється, як правило, за методом середньозваженої або ідентифікованої собівартості.

До ПММ належать бензин, керосин, дизельне паливо, газ, масла (моторне, спеціальне, трансмісійне), мастила, спеціальні рідини (гальмова, амортизаційна) тощо.

Паливо обліковується в літрах і кілограмах за такими стат­тями:

- паливо в баках автомашин;

- паливо в талонах;

- паливо на складі.

Аналітичний облік ПММ ведеться за їх видами, місцями зберігання та матеріально відповідальними особами.

Отримання ПММ на склад оформляється такими самими документами, як і надходження інших запасів; при цьому ма­теріально відповідальна особа заповнює журнал надходження ПММ із зазначенням дати, кількості, номерів цистерни, кви­танції, ТТН.

Видача ПММ водіям відображається у відомості обліку ви­дачі нафтопродуктів, де розписується в їх отриманні водій, і в подорожньому листі, де розписується матеріально відповідаль­на особа.

Для заправки автомобілів на сторонніх АЗС водію видають­ся під звіт талони; після заправки водій подає такі документи: подорожній лист, чек АЗС та авансовий звіт.

На підприємстві ведуться картки витрачання палива авто­мобілем (за кожним транспортним засобом) і картки водіїв. Дані в картки заносяться на основі подорожніх листів після звірки їх з підтверджуючими документами. В картках зазначається нормативне та фактичне витрачання палива, що є підставою для нарахування премій за економію або для утримання переви­трат.

У кінці місяця складається зведена відомість обліку витрат ПММ. На 1-ше число кожного місяця на АТП здійснюється інвентаризація залишків палива в баках.

Запасні частини — це окремі вузли, агрегати та деталі тран­спортних засобів, призначені для заміни зношених частин ОЗ. Для обліку запасних частин відкриваються субрахунки:

запчастини нові на складі;

запчастини, які підлягають ремонту, але придатні для використання;

запчастини, що були в експлуатації, не потребують ремонту і придатні для використання.

Згідно з чинним законодавством та вимогами ДПА України податковий облік шин та акумуляторів має певні особливості, тому вони обліковуються частіше на спеціальному субрахунку рахунку 207.

Якщо шини та інші запчастини встановлені на автомобілі й отримані разом з ним, вони обліковуються в складі вартості основних засобів — автомобілів. Шини, акумулятори тощо на складі не можуть виконувати самостійних функцій, тому об­ліковуються як запаси незалежно від вартості.

Списання запчастин на ремонт ОЗ здійснюється проведен­ням: Д-т 23 К-т 207.

Особлива увага на АТП приділяється обліку автомобільних шин, бо за строк служби автомобіля на ньому кілька разів міняють шини внаслідок їх зносу. На кожну шину в експлуатації ведеться Картка обліку роботи шини, де щомісячно зазначається­ фактичний пробіг автомобіля за спідометром. Списання шин повинно здійснюватись відповідно до норм пробігу (11). Норми залежать від рівня досконалості конструкції шин та умов їх експлуатації.

Заміна шини здійснюється за умови обов’язкового здавання зношеної шини на склад; ця шина може бути передана в ре­монт, на відновлення або на утилізацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]