Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АКЦЕНТУАЦ-Я.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

10.2.4. Наголошування числівників

  1. У числівниках від 11 до 19 наголошується склад НА: одинадцять, чотирнадцять, шістнадцять, вісімнадцять...

  2. Відмінюючи числівник один, ставлять наголос на ос­танній склад: одного, одному, одним, на одному. Якщо слово входить до складу стійких сполук і має форму непрямих від­мінків, наголос переміщається на перший склад: всі до одного, один до одного, ні одного, один за одного, один з одним.

  3. Відмінювання числівників від 11 до 19 у паралельних формах має неоднаковий наголос, порівняймо: одинадцяти (одинадцятьох), сімнадцяти (сімнадцятьом). Якщо є закін­чення -и, то наголос зберігається на складі на, якщо закінчення -ох, то наголос на закінченні.

  4. Числівники від 50 до 80 у непрямих відмінках наголошу­ють останній склад: п'ятдесяти (п'ятдесятьом), вісімдесяти ( вісімдесятьох ).

  5. Збірні числівники двое-десятеро, а також двадцятеро наголошують у Н. відмінку перший склад основи, у числівниках одинадцятеро дев'ятнадцятеро наголошують компонент на.

Наголошування займенників

  1. У формах Р. і Зн. відмінків займенники мають наголос на кінцевому складі: мене, тебе, його, мого, свого, кого, чого, цього, того, всього. Якщо ці форми уживаються із прийменни­ками, наголос переходить на перший склад: до мене: до нього, у мого.

  2. Означальний займенник самий (сама, саме, самі) за­лежно від змісту може наголошуватися по-різному. Наголос на першому складі самий тоді, коли:

  • вживається для підкреслення точно визначеного якогось просторового або часового поняття (до самого ранку, до самого дому, до самої осені);

  • у сполученні з вказівним займенником той для позначення тотожності: той самий, та сама, те саме, ті самі. В інших значеннях займенник самий має на­голос на закінченні.

  1. Заперечні займенники ніхто, ніщо у непрямих відмін­ках, залежно від значення, мають подвійний наголос. В ін­фінітивних реченнях, коли займенник заперечує можливість здійснення дії за відсутності суб'єкта або об'єкта, наголос падає на префікс: нічого робити, нікому допомогти, ні з ким пороз­мовляти. В іншому значенні займенника наголос зберігається на корені: нічого нікому не скажу.

  2. Неозначені займенники мають наголос на частці: хто-небудь, що-небудь, який-небудь, абихто, абищо.

10.2.6. Наголошування дієслів

1. У дієсловах з наголошеним інфінітивним суфіксом -ти, на зразок: везти, нести, вести та ін. в усіх формах наголо­шується голосний кінцевого складу: веду, веде, ведемо, ведете, ведуть, вела, вело, вели...

Наголошування на зразок веземо, несемо не є літературною нормою.

  1. Безпрефіксні дієслова, в яких наголос падає на суфікс, у 1-ій особі однини теперішнього часу мають наголошене закін­чення, а в інших особах — корінь: ходити ходжу, ходиш, ходить; носити ношу, носить; писати пишу, пишеш, пише...

  2. Префіксальні дієслова в усіх формах мають наголос на корені: переходити переходжу, переходиш, переходять; переносити переношу, переносить...