Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-250.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Феліноз, лямблії

  1. Як відбувається зараження хворого фелінозом?

Через котячі подряпини і укуси.

  1. Де в організмі людини живуть лямблії?

12-пала кишка і верхні відділи товстого кишківника.

  1. Основні клінічні прояви фелінозу

Інкубаційний період 3-20 днів. На місці подряпин зявляються папула, що нагадує укус комахи. Якщо подряпини численні, то утворюються численні первинні вогнища. Папула перетворюється на пустулу, на місці її утворюється тонка кірочка. Через 10-20 днів після появи первинного афекту зявляється гіперемія, болісність і припухлість в ділянці реґіонарних лімфатичних вузлів. Уподовж наступних 2-3 т вузли збільшуються, сягаючи 35 см в діаметрі, між собою не спаяні.(реґіонарний лімфаденіт-іноді єдиний прояв захворювання). Іноді гарячка 39-40, тримається 1-4 тижні. Через 1-6 т після появи лімфаденіту зявляється висипка- скарлатиноподібна , краснухоподібна , може нагадувати вузлувату еритему, супроводжується свербежем, зникає за 1-2 тиж.

Можливе враження нс при генералізації процесу - розливний головний біль, судомний синдом, розлади свідомості.

Гепатити

  1. Які лабораторні показники характеризують ступінь тяжкості при вірусних гепатитах?

Показники мають бути зроблені в динаміці. Темпи росту в крові непрямого білірубіну більші ніж прямого(але загальний рівень прямого білірубіну при ВГ завжди більший!), зниження рівня АЛТ, АСТ на фоні наростаючої інтоксикації і збільшення рівня білірубіну, зниження співвідношення АЛТ/АСТ, зниження рівня загального білка, А/Г коефіцієнт <1,зниження рівня протромбіну.

  1. Який вид ушкодження гепатоцитів відбувається при вірусному гепатиті А: імунний чи вірусний цитоліз?

Цитоліз імунний. При розмноженні вірусу в гепатоцитах виникає місцева захисна реакція з накопиченням Т-лімфоцитів та інтерферону . Інфікована клітина стає мішенню для цитотоксичних Т- лімфоцитів і в результаті чого помирає.

  1. Які антигени розрізняють у вірусу гепатиту В ?

HBsAg, HBeAg, анти-HBs , анти-HBс, анти- HBe, анти-HBс Ig G, анти-HBс Ig M.

  1. Перелічіть основні клінічні прояви, що вказують на тяжкий перебіг вірусного гепатиту (не менш 4-х):

  • Наростаюча інтоксикація (різка слабкість, адинамія)

  • Постійна нудота, повторна рвота

  • Консистенція печінки мяка, вона чутлива при пальпації

  • Тахікардія змінює брадикардію

  • Можлива поява геморагій на шкірі, бувають носові кровотечі

  • Іноді виникає «асептична лихоманка»

  • Зміна поведінки хворого (сонливість, «хлопаючий тремор», сплутаність свідомості, психомоторне збудження).

46.Специфічна профілактика вірусного гепатиту в

Поділяється на активну і пасивну. Активна - проведення вакцинації.(плазменна і рекомбінантна).Плазменна виготовлена з високоочищеного HBsAg , отриманого з крові вірусоносія з високим його вмістом. Рекомбінантна на основі HBsAg з рекомбінантних штамів, культивованих на дріжджах.

Пасивна – використовують гіперімунний імуноглобулін , що отримують з плазми крові донорів з високим вмістом антитіл до HBsAg

47.Для яких вірусних гепатитів характерна хронізація?

ВГВ,ВГС,ВГD

48. Клінічні варіанти переджовтяничного періоду вірусного гепатиту А

Псевдогрипозний, диспепсичний, астеновегетативний

49. Перелічіть серологічні маркери гострого вірусного гепатиту В

HBsAg, HBeAg-HBs , анти-HBс, анти- HBe.

50. Про що свідчить висока активність АлАТ та АсАТ при вірусному гепатиті?

Підвищення цих показників свідчить про ушкодження гепатоцитів (підвищення проникності чи цитоліз)

51. Особливості перебігу й наслідки вірусного гепатиту С

При враженні вірусним гепатитом С частіше виникають безжовтушна і стерта форми захворювання. Тому іноді найпершим симптомом хвороби хворі рахують потемніння сечі ,пожовтіння склер. Яскрава жовтяниця разом з невеликою інтоксикацією. Також ВГС має назву «ласкавий вбивця» так як хронізація, цироз, гепатоцелюлярна карцинома виникають дуже часто, а фульмінантні і тяжкі форми рідко.

52.У якому випадку при вірусних гепатитах можуть бути призначені глюкокортикостероїди?

Печінкова кома, енцефалопатія

53.Характеристика переджовтяничного періоду вірусного гепатиту В (як починається, тривалість, варіанти перебігу)

Інкубаційний період при ВГВ в середньому 2-3 місяці. Найбільш частими варіантами перебігу артралгічний, диспепсичний, алергічний. Лихоманка в перед жовтяничний період не характерна. Тому до появі пи перед жовтяничному періоді ВГВ лихоманки свідчить про мікст патологію.Захворювання починається поступово,тому багато хто вважає початком ВГВ появу жовтяниці.

54.Черговість гарячки й жовтяниці при вірусному гепатиті А?

Переджовтяничний період найчастіше псевдогрипозний-38 і більше градусів, загально інтоксикаційний синдром, після переджовтяничного періоду (3-6 днів),температура тримається 1-4 дні,а потім критично! знижується, а потім через 2-3 дні зявляється жовтуха

55. Які основні лабораторні показники характеризують синтетичну функцію печінки і як вони змінюються в розпал вірусного гепатиту В?

56.Які варіанти перебігу переджовтяничного періоду закономірні при вірусному гепатиті В? артралгічний, диспепсичний, алергічний, астеновегетативний

57.Наслідки вірусного гепатиту С

Повне виздоровлення, смерть, носійство, хронічний гепатит, цирроз печінки, гепатоцеллюлярна карцинома,маніфестація синдрома Жильбера.

58.Як змінюється стан хворого з появою жовтяниці при вірусному гепатиті А та при вірусному гепатиті В?

При ВГА жовтяниця зявляється одразу після різкого спаду температури.Пи цьому у хворих пропадає апетит, тяжкість в надчеревній ділянці.На відміну від ВГА жовтушник період ВГВ характеризується наростанням клінічних симптомів. Інтоксикація значно виражена,астеновегетативний синдром ,відсутність апетиту зберігаються на протязі всього періоду наростання жовтухи,є шкірний зуд.

59.Специфічна діагностика гострого вірусного гепатиту В

Діагноз ВГВ підтверджують виявленням його аг в плазмі крові чи антитіл до різних аг. HBsAg, HBeAg, анти-HBs , анти-HBс, анти- HBe, анти-HBс Ig G, анти-HBс Ig M.

60.Класифікація вірусних гепатитів по тривалості процесу і виразності клінічних проявів

По тривалості процесу: гострий до 3 міс, затяжний до 6 міс, хронічний більше 6 міс. По виразності клінічних проявів: безсимптомні форми: вірусоносійство, субклінічна. Маніфестні форми: безжовтушна, жовтушна

61. Основні клінічні й лабораторні ознаки холестазу при вірусних гепатитах

  • Рівень білірубіну в крові. Він утворюється в процесі гемолізу еритроцитів і руйнування гемоглобіну(непрямий білірубін). В комплексі з альбуміном плазми він захватується гепатоцитами і зв’язуючись з глюкуроновими кислотами перетворюється в розчинний (прямий білірубін),що виділ.з організму з жовчю. Також про холестаз свідчить високий рівень уробіліна і стеркобіліна.Рівень лужної фосфатази при холестазі збільшується в 10 разів.Це основний фермент ,що дозволяє встановити холестаз та його тяжкість.Високий рівень АлТ,АсТ.

  • Клінічно проявляється жовтяницею, темний колір сечі,шкірний зуд.