Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-250.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Респіраторні інфекції

  1. Які відмінності справжнього та несправжнього крупу?

Справжній-поступовий початок,Т субфебрильна або висока,осиплість голосу,афонія,кашель грубий,швидке наростання дих.недостатності,шумне дих.з подовженим вдихом,типічні зміни на мигдаликах і носоглотці.(дифтерійний).

Несправжній-початок гострий,раптовий на фоні захворювання,яке має відповідну клінічну симптоматику(кір,грип,,парагрип),не в 1 день хвороби,вночі,шкіра лиця гіпермійована(ціаноз),кашель грубий,вологий,риніт,набряк і гіперемія слиз.об.ротоглотки,голосових зв’язок,але без плівок,лейкопенія,лімфоцитоз.

  1. Які ускладнення грипу можуть привести до смерті в перші дні хвороби?

Токсичний геморагічний набряк легень,несправжній круп,набряк мозку.

  1. Як і в які терміни проводиться екстрена профілактика грипу.

Екстренну профілактику прводять в період епідемії:ремантадин 0,05г 1 р/добу 7 днів при першій появі хворого в певному середовищі.Оксолінова мазь 0,25%-2р/добу.Інтерферон для дітей-5 крапель 2р/добу в кожну ніздрю кожні 6 год,вміст ампули розводять в 2мл кип’яченої води.

  1. Виберіть, який відділ респіраторного тракту найбільше уражається при парагрипі у дорослих (гортань, трахея, бронхи, альвеоли)?

Гортань.

  1. Найбільш типові форми аденовірусної інфекції у дорослих (не менше 2-х).

Аденовірусні ГРВ(риніт,тонзиліт,ринофаринготонзиліт,трахеобронхіт), фарингокон’юктивальна лихоманка,аденовірусна пневмонія.

  1. Основні клінічні відмінності грипу та парагрипу у дорослих.

Грип-гостий,раптовий початок;Інтоксикаційний синдром+катаральний,*лице заплаканої дитини*,Яскрава,розлита гіперемія з ціанозом слиз.об.порожнини рота,важкий,приступоподібний кашель і біль за грудиною,лейкопенія з відносним лімфоцитозом при N ШОЕ.

Парагрип-поступовий початок,менше виражена інтоксикація,Т 38,урається гортань з симптомами ларингіта,осиплість голосу,гавкаючий сухий кашель,слиз.об. рото глотки неяскраво гіпермійована.,гемограма спокійна.

  1. Охарактеризуйте гарячку при неускладненому грипі (характер появи, тривалість)

В перші години 39-40,через 2-3 дні знижується.Заг.тривалість 5 днів(колись була двохвильова),continua.

  1. Які збудники закономірно викликають кон’юнктивіт (не менше 2-х)?

Віруси з сімейства Adenoviridae,РСВ,вірус кору Polinosa morbillarum.

  1. Основні клінічні прояви першої доби типового грипу у дорослих

Інтоксикація(сильний озноб,різка головна біль в обл.лоба,надбрівних дуг,скронь,очей) домінує над катаром(сухість,першіння в горлі,закладеність носа),в кінці доби-сухий кашель. Слабість,розбитість,адинамія,пітливість,ломота в тілі,артралгії,,м’язові болі(спина),порушення сну.Т 39-40.

  1. Опишіть скарги хворого у першу добу типового грипу

сильний озноб,різка головна біль в обл.лоба,надбрівних дуг,скронь,очей, сухість,першіння в горлі,закладеність носа. Слабість,розбитість,адинамія,пітливість,ломота в тілі,артралгії,,м’язові болі(спина),порушення сну.Т 39-40.

  1. Які структури найбільше вражає респіраторно-синцитіальний вірус?

Клітини легень,бронхіоли,бронхи.

  1. Специфічна діагностика грипу

РФА,РГГА,РЗК,вірусологічний.

  1. Лікування неускладненого середньотяжкого грипу

Ремантадин 1 доба-0,1г 3р.,2 і 3 доба по 0,1г 2р.,гірчичники,аскорутин по 1 таб.3р. 5-6 днів,пити 2-2,5л.

  1. Перелічіть не менше 4-х ускладнень грипу?

Токсичний геморагічний набряклегень,несправжнійкруп,гломерулонефрит,арахноїдит,набряк мозку,синдром Рея,радикуліт,пневмонія.

  1. Клінічні особливості парагрипу у дорослих (характеристика гарячки й інтоксикації, переважне ураження якого відділу респіраторного тракту відбувається)

Т 38,протягом 1-8.Закладеність носа,сухий кашель,першіння і біль в горлі.Гортань-ларингіт,ларинготрахеїт грубий,гавкаючий кашель,іноді юіль за грудиною,,охриплість чи осиплість голосу,ринофарингіт.Слабість,недомагання,нерізка головна біль в обл.лоба,,скроней,очних яблук.Невелика гіперемія піднебіння.

  1. Розташуйте відповідність збудників грипу, парагрипу, аденовірусної, респіраторно-синцитіальної інфекції тим відділам респіраторного тракту, які найбільше уражаються при цих інфекціях у дорослих (глотка, гортань, трахея, бронхіоли)?

Грип-трахея,парагрип-гортань,аденовірусна-глотка,РС-інфекція-бронхіоли.

  1. Клінічні діагностичні критерії типового грипу

Епідемічний підйом захворювання в холодну пору,гострий,раптовий початок,інтоксикаційний + катаральний синдроми,лице заплаканої дитини,розлита гіперемія з ціанозом слиз.об. порожнини рота,наявність лейкопенії з відносним лімфоцитозом при норм.ШОЕ.

  1. Основні симптоми при типовій формі аденовірусної інфекції у дорослих

Риніт,фарингіт,тонзиліт,трахеобронхіт,кон’юктивіт,набряк слиз.об.,діарея,біль в животі,збільшення селезінки,печінки,лімфовузлів,підвищення Т,інтоксикація,ураження ЦНС.

  1. Характеристика висоти гарячки та її тривалості при середньотяжкому грипі

Т 39, 4-5 діб.