Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агропромислові формування.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

1.2. Територіальні агропромислові формування

Відмінною рисою цієї групи агропромислових формувань є те, що всі вони в своїй основі спираються на багатопрофільне агропромислове виробництво, яке виходить за рамки одного підприємства.

На можливості створення таких агропромислових формувань в цілому впливають різні фактори. Однак визначальними є технологічний, територіальний та економічний.

Технологічний фактор визначається характером сировини, що надходить на переробку, і технологією самої переробки. Визначальним критерієм цього фактора є мінімізація розриву в часі між виробництвом і переробкою сировини та фактичні витрати її на одиницю кінцевого продукту.

Територіальний фактор пов’язаний з розміщенням переробних підприємств і постачальників сировини з позицій мінімізації розриву в просторі та скорочення втрат сировини при її транспор­туванні.

Економічний фактор зводиться до участі виробників сировини та переробників її у формуванні сукупних витрат та прибутку. Критерієм оцінки ступеня врахування цього фактора є рівень окупності виробничих витрат прибутком у сфері виробництва сировини та її переробки й реалізації кінцевого продукту.

Якщо у відокремлених виробництвах ці фактори практично не враховуються і кожна ланка технологічного процесу АПВ сама формує кінцеві результати господарювання, то у виграші залишаються виключно переробні підприємства. В інтегрованому ж АПВ технологічний, територіальний та економічний фактори спрацьовують в єдності, що й забезпечує приблизно однакову окупність витрат для всіх партнерів. Це, власне, і має бути критерієм доцільності та ефективності функціонування всіх видів територіальних агропромислових формувань.

Характерними рисами та організаційними засадами важливіших видів агропромислових формувань територіального (міжгосподарського) спрямування є те, що всі вони мають свою специфіку, забезпечуючи в той же час розв’язання однієї і тієї ж проблеми — задоволення потреб споживача у межах певного регіону (території).

Агропромислове об’єднання стало в умовах України тією першою формою агропромислової структури регіонального харак­теру, яка являє собою організаційне оформлення АПК на рівні адміністративного району при повній юридичній та господарській самостійності інтегрованих підрозділів. Агропромислове об’єднання — це конкретна організаційна форма управління виробництвом (господарський орган), обов’язковою умовою якого є добровільність входження, збереження господарської та юридичної самостійності при координації важливіших сторін діяльності інтегрованого характеру. Об’єднання зусиль у такий спосіб дає змогу підприємствам закуповувати великими партіями матеріально-технічні ресурси, а також постійно володіти фінансовою ситуацією та економічним становищем всіх інтегрованих підприємств. В окремих випадках об’єднання створюють свій банк на відміну від комерційних банків, які на дефіциті оборотних коштів підприємств АПК заробляють чималі прибутки. Об’єднання здійснює через власний банк кредитування по обороту, акумулює вільні кошти, фінансує найголовніші витрати, отже, виконує функції робочого органу учасників об’єднання.

Не слід забувати ще про одну особливість формувань регіонального рівня. Наявність у районних об’єднаннях внутрішнього банку, яким є фінансово-розрахунковий центр, дає змогу в умовах економічної кризи та постійного дефіциту грошових ресурсів зупинити вивіз капіталу за межі району, оскільки, як відомо, в сучасних умовах «фінансовий ринок захоплений переважно філіями, відділеннями та представництвами різноманітних інвестиційних, страхових компаній, банків та інших фінансово-комер­ційних посередників, які формують за рахунок району значні суми оборотних коштів. За умов, коли податки платять їх головні фірми за місцем їх розташування, значні суми коштів минають районні і обласні бюджети, поповнюючи бюджети інших регіонів» [V. 23, с. 33].

Агропромислове об’єднання, як форма інтегрованого виробництва, має низку незаперечних переваг, а саме:

1. Об’єднуючи під єдиним началом (рада об’єднання) підприємства різних сфер АПК, воно сприяє усуненню відомчого диктату (монополізму) і відомчої відокремленості.

2. У рамках об’єднання стає можливим виробити такий управлінський (і зокрема економічний) механізм, який найповніше враховує як галузеві, так і територіальні умови та особливості.

3. Існування об’єднань є свідченням демократизації управління, оскільки в ньому чітко розмежовуються два рівні: нижній, представлений підприємствами, і верхній — радою об’єднання.

Згодом на основі досвіду агропромислових об’єднань почали створюватися нові регіональні формування.

Агропромисловий комбінат — форма інтегрованого багатогалузевого виробництва на регіональному рівні. Організація комбінатів виходить за рамки сфери менеджменту і прямо пов’язана з виробництвом. Створювались агрокомбінати, як правило, нав­коло великих міст і промислових центрів за наявності достатньо потужного потенціалу агропромислової сфери, тобто сільського господарства і переробної промисловості, значної концентрації населення, відсутності добре організованого ринку продовольства. Мета таких формувань зводилася до «забезпечення місцевого населення сільськогосподарською продукцією у свіжому і переробленому вигляді, переробних підприємств — сировиною, виконання інших робіт та надання послуг, економічного і соціального розвитку певних регіонів» [IV. 26, с. 273].

Слід підкреслити такі особливості (їх можна вважати також перевагами) комбінатної структури формувань: їх створення не слід пов’язувати з обов’язковою перебудовою управління; аграрні підприємства мають можливість постачати продукцію не лише для переробки в межах комбінату, а й поза ним; виробничі та збутово-заготівельні зв’язки можуть встановлюватися з іншими формуваннями; до інтеграційного процесу можуть приєднуватися всі форми господарювання.

У той же час, агрокомбінати як структура регіонального рівня ввійшли в протиріччя щодо розподілу повноважень між ними (господарюючими суб’єктами), районними управліннями сільського господарства (як державною виконавчою владою) та районними адміністраціями. Власне таке становище агрокомбінатів за повної відсутності вертикальної підпорядкованості й стало однією з причин їх розпаду. Окремі з них трансформувалися в інші форми агропромислової інтеграції міжгалузевого характеру.

Агропромислові концерни — це об’єднання різноманітних підприємств, які здійснюють спільну діяльність на основі добровільної централізації функцій і госпрозрахункового обслуговування сторонніх підприємств. Як правило, централізації підлягають практично найголовніші функції виробничо-фінансової діяль­ності: науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, природоохоронної і зовнішньоекономічної діяльності.

Головне завдання концерну — насичення ринку продукцією широкого асортименту шляхом об’єднання великих, середніх і малих підприємств, спеціалізованих виробництв на основі дотримання позавідомчого принципу управління.

Вищим органом управління концерну є збори уповноважених представників; для оперативного вирішення всіх питань обирається Рада і правління концерну. Повсякденне керівництво здійснює відокремлений апарат, який наймається правлінням за контрактом і очолюється головою концерну. Учасники концерну не можуть одночасно входити до складу інших концернів.

Концерн, як правило, є юридичною особою, основна мета якої — захист інтересів і прав інтегрованих учасників. Учасники концер­ну не втрачають юридичної і виробничої самостійності, а всередині концерну на зміну адміністративним функціям приходять економічні взаємовигідні партнерські відносини, які регулюються централізованим управлінням і власним, що належить концерну, банком, який є фінансовим, інвестиційним і розрахунковим центром. Водночас банк концерну створює розгалужену мережу філій в різних регіонах, що співпрацюють з концерном.

Однією з перспективних форм агропромислової інтеграції в сучасних умовах розвитку АПК є аграрно-промислово-фінансові групи (АПФГ) — «об’єднання, до складу якого можуть входити сільськогосподарські та промислові підприємства, банки, наукові, проектні та інші установи» [IV. 24, с. 260]. Створюються вони з метою розробки та реалізації принципово важливих проектів, забезпечення їх комерційної окупності, гарантування інвестиційного процесу.

«До переваг аграрно-промислово-фінансової групи, які відрізняють її від інших корпоративних об’єднань, слід віднести можливість:

  • активізації інвестиційного процесу та прискорення техніко-технологічного переоснащення агропромислового виробництва з метою організації виробництва конкурентоспроможної продукції;

  • фінансової стабільності та забезпечення привабливості для сторонніх інвесторів;

  • концентрації приватних і державних інвестицій на найефек­тивніших проектах і пріоритетних напрямах розвитку агропромислового виробництва;

  • поліпшення кредитного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників шляхом створення в межах групи спільного заставного фонду для залучення кредитів, впровадження економічного механізму стимулювання фінансово-кредитних структур до довгострокового партнерства з агропромисловою сферою, який включає пільгове оподаткування банків, які спрямовують кредит­ні ресурси у виробничу сферу, можливість постійного контролю за фінансовим станом учасників та оперативного втручання у їх фінансову діяльність, довірче управління майном та коштами підприємств-учасників» [V. 3, с. 56].

Для підприємств, що входять до складу АПФГ, така форма інтеграції є гарантійною основою для підведення під виробництво в умовах аграрної кризи необхідної фінансово-економічної бази.

До регіональних агропромислових формувань належать також виробничі (промислово-виробничі, науково-виробничі) системи, які являють собою організацію виробництва певного виду продук­ції, що будується за принципом функціонування головного підприємства як генератора і розповсюджувача інновацій для всієї сукупності господарств, що ввійшли до складу системи.

Сама назва системи залежить від того, хто виконує роль голов­ного підприємства. Якщо це є аграрне підприємство, то система має назву виробничої, якщо переробне — то промислово-вироб­ничої, а коли наукова установа — то науково-виробничої системи. В усіх трьох випадках система підпорядковується виключно одній культурі чи продукції і має на меті створення сприятливих організаційно-економічних умов для поширення та використання тих досягнень науки і техніки, які відіграють значну роль в інтен­сифікації виробництва. Головне підприємство бере на себе відповідальність за забезпечення умов високоефективного виробництва якогось конкретного продукту на принципах заінтересованості та відповідальності усіх господарств, що ввійшли до складу системи (слід зауважити, що коло учасників системи досить широке — воно має міжрайонний і навіть міжобласний характер).

Формується система на добровільних засадах. Учасниками її можуть бути аграрні підприємства та об’єднання, переробні та обслуговуючі підприємства, машинно-випробувальні станції, конструкторські бюро, наукові установи.

Система створює свої власні кошти за рахунок вступних внесків (з розрахунку, наприклад, на 1 га), а також коштів головного підприємства, спонсорської участі, цільових фондів.

Умови і нормативи економічних відносин (як при організації системи, так і при розподілі кінцевого результату) визначаються радою системи і не можуть змінюватися без її згоди.

Ефективність такого регіонального формування має кілька ви­мірів і характеризується тим, що, по-перше, господарства-учас­ники системи одержують від головного підприємства перевірену і відпрацьовану технологію; по-друге, головне підприємство обґрунтовує параметри і видає рекомендації щодо ресурсного, кадрового і фінансового забезпечення апробованих технологій; по-третє, підприємства-учасники мають реальну можливість практично освоїти рекомендації головного підприємства.

Досить привабливою та надійною, з точки зору мобілізації інвестицій для агропромислової сфери, є така форма інтеграції, як агроконсорціум. У його створенні можуть брати участь усі зацікавлені юридичні, фізичні особи, а не тільки підприємства АПК, які мають вільні фінансові ресурси і готові їх вкласти на чітко визначений строк і на погоджених умовах у здійснення якихось особливо важливих проектів (програм) у сфері АПВ. Після досяг­нення визначеної мети в установлений строк учасники консорціуму самі приймають рішення про необхідність його подальшого функціонування або ж саморозпускаються.