Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Капітал як фактор виробництва. Ринок капіталу.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
126.68 Кб
Скачать

3. Ринок капіталу в україні

3.1. Використання капіталу як фактора виробництва

на прикладі СФГ “Оріон” Оратівського району

У теорії використання капіталу його характеристика як виробничого ресурсу займає центральне місце. Це визначається тим, що накопичені економічні блага, що представляють всі форми капіталу, задіяні або можуть бути задіяні насамперед у виробничому процесі.

Використовуваний у процесі виробництва товарів і послуг капітал, поряд з іншими виробничими ресурсами, характеризується в економічній теорії як " фактор виробництва ", під яким розуміється економічний ресурс, задіяний у виробничому процесі і надає визначальний вплив на результати виробництва.

В сучасних умовах структура капіталу є тим фактором, який здійснює безпосередній вплив на фінансовий стан підприємства – його платоспроможність та ліквідність, розмір доходу, рентабельність діяльності. Капітал є основою діяльності кожного підприємства, тому своєчасний і повний аналіз його дозволяє отримати нові характеристики об’єкта і застосувати обґрунтоване управлінське рішення, що веде до досягнення мети діяльності підприємства.

Для підприємства є важливим визначення оптимальної структури капіталу. Оптимальна структура капіталу являє собою співвідношення між зобов'язаннями та власним капіталом підприємства, яке збільшує величину власного капіталу підприємства і, як наслідок, — прибутки його акціонерів. Це співвідношення не є постійним, а змінюється з часом і під впливом певних факторів.

Оптимальну структуру капіталу кількісно визначити неможливо. Однак, керівництво підприємства може знати приблизне її значення, вирахуване на підставі факторів впливу та власного практичного досвіду, яке максимально наближає планову структуру до оптимального значення.

Аналіз капіталу підприємства здійснюється за допомогою аналізу складу капіталу та його структури, зміни складових капіталу і джерел його формування.

Розглянемо основні коефіцієнти, необхідні для аналізу капіталу підприємства:

1. Коефіцієнт автономії – це показник, який характеризує частку власних активів у загальній сумі всіх активів підприємства, використаних ним для здійснення статутної діяльності. Коефіцієнт автономії розраховується діленням суми власного капіталу на вартість майна підприємства.

2. Коефіцієнт забезпечення боргів визначається як співвідношення власного та залученого капіталу.

3. Коефіцієнт загальної ліквідності – показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство спроможне погасити, якщо воно реалізує усі свої оборотні активи, в тому числі і матеріальні запаси. Цей коефіцієнт показує також, скільки гривень оборотних коштів приходиться на кожну гривню поточних зобов’язань.

4. Коефіцієнт швидкої (критичної) ліквідності показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство спроможне погасити за рахунок найбільш ліквідних оборотних коштів – грошових коштів та їх еквівалентів, фінансових інвестицій та кредиторської заборгованості. Цей показник показує платіжні можливості підприємства щодо погашення поточних зобов’язань за умови своєчасного здійснення розрахунків з дебіторами.

5. Коефіцієнт абсолютної (грошової) ліквідності показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство може погасити своїми коштами негайно.

6. Коефіцієнт оборотності власного капіталу показує, скільки гривень виручки від реалізації припадає на одну гривню власного капіталу

7. Рентабельність власного капіталу — фінансовий коефіцієнт, що характеризує ефективність використання власного капіталу. Показує, яка віддача (норма прибутку) на вкладений власний капітал. Максимізація цього показника – головне завдання управління підприємством. Усі ці коефіцієнти розраховані у таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Основні коефіцієнти для аналізу капіталу підприємства СФГ “Оріон ” Оратівського району

Показники

2008р.

2009р.

2010р.

Відхилення 2010р. до 2008р., +/-

Коефіцієнт автономії

0,74

0,81

0,97

0,23

Коефіцієнт забезпечення боргів

2,88

4,18

29,57

26,69

Коефіцієнт загальної ліквідності

10,37

23,78

28,03

17,66

Коефіцієнт термінової ліквідності

8,41

21,6

25,4

16,99

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,84

0,44

0,09

0,75

Коефіцієнт оборотності власного капіталу

0,99

0,85

1,1

0,02

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

31,3

10,58

36,49

5,19

Аналізуючи дану таблицю, можна сказати, що на протязі досліджуваного періоду коефіцієнт автономії збільшився на 0,23, що є позитивним явищем, коефіцієнт забезпечення боргів збільшився на 26,69. У 2010 р. спостерігається також збільшення коефіцієнта загальної та термінової ліквідності і становить відповідно 28,03 та 25,4, що менше на 17,66 та 16,99 відповідно у порівнянні з базовим періодом. Спостерігається також збільшення коефіцієнта рентабельності власного капіталу на у 2010 році в порівнянні з 2008 на 5,19.

Виділяють наступні основні напрямки поліпшення використання капіталу підприємства та оптимізації джерел його формування:

1. Забезпечення максимального обсягу залучення власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел: чистого прибутку і амортизаційних відрахувань;

Збільшення чистого прибутку можливе за рахунок підвищення ефективності використання власного капіталу – збільшення оборотності та підвищення рентабельності власного капіталу.

Збільшення обсягів фінансування за рахунок амортизаційних відрахувань можливе шляхом застосування прискореної амортизації основних засобів.

2. Залучення капіталу за рахунок зовнішніх джерел (випуск акцій для залучення власного капіталу чи випуск облігацій або залучення довгострокового банківського кредиту) повинен проводитися з урахуванням вартості залученого капіталу.

3. Підприємство повинне відслідковувати середньозважену вартість капіталу (середньозважена вартість капіталу визначається як сума добутків капіталу кожного виду на вартість капіталу цього виду) і не допускати значного його росту. Критерієм є підвищення рентабельності власного капіталу, рентабельності інвестицій над середньозваженою вартістю капіталу.

Таким чином, володіння прийомами і методами економічного аналізу капіталу підприємства дозволяє своєчасно реагувати на його зміни. Це особливо важливо в умовах кризових явищ в нашій економіці, які погіршують фінансовий стан підприємства та негативно впливають на його діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]