Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Правове регулювання туристичної діяльності...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
270.34 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до виконання модульної контрольної роботи

Модульна контрольна робота є обов'язковою складовою системи модульно-рейтингового контролю навчальних досягнень студентів з навчальної дисципліни. Виконання студентами модульної контрольної роботи спрямоване на всебічну і комплексну перевірку обсягу, рівня та якості засвоєння ними знань, навичок та вмінь з усього навчального матеріалу, що входить до відповідного модуля навчальної дисципліни: як матеріалу, що підлягає вивченню під час аудиторної, так і самостійної роботи. Зміст, структура, критерії оцінювання, порядок, тривалість та форма проведення модульної контрольної роботи визначаються робочою програмою даної навчальної.

Зібраний, вивчений і опрацьований матеріал за темою викладається відповідно до запропонованого плану модульної контрольної роботи, за яким кожне питання починається з нової сторінки. Сторінки нумеруються у правому верхньому куті. Таблиці, схеми, рисунки повинні мати назву.

Перш ніж розпочати вирішення кожного завдання, необхідно уважно ознайомитися з його умовами. При цьому не слід ускладнювати їх своїми доповненнями, виходячи з різних припущень, або змінюючи умови завдань. Вирішення кожного завдання повинно бути розгорнутим, містити аналіз обставин, викладених в умовах. Відповіді на запитання повинні виявити вміння студента аналізувати й узагальнювати матеріал.

Методичні рекомендації до підготовки семінарського заняття

Семінар, як одна з форм навчальних занять, розрахована на глибоке та повне розкриття студентами певної проблеми на основі самостійного вивчення рекомендованої літератури. На семінарських заняттях вони глибше опановують складні питання, беруть участь у їх колективному творчому обговоренні, оволодівають науковими методами аналізу певних явищ і проблем. Систематична підготовка до семінару привчає до самостійної роботи з першоджерелами – періодичними виданнями, науковою, навчальною, навчально-методичною літературою. Під час занять створюються умови для перевірки та виявлення інтелектуального рівня студентів, для набуття вміння виступати, логічно висловлюватись, колективно обговорювати гострі проблеми, обстоювати власну точку зору, аргументувати свою позицію.

Для ґрунтовного засвоєння матеріалу необхідно вдумливо конспектувати їх, вдаючись до різних видів запису (витяги, тези, цитати). Готуючись до відповіді, важливо, у першу чергу, визначити напрями наукових досліджень з певної проблеми та впровадження їх результатів у практику. Доцільно підготувати власні спостереження та висновки, обґрунтовуючи їх теоретичними положеннями та рекомендаціями.

Методичні рекомендації до підготовки практичного заняття

Зміст практичного заняття пов'язаний з матеріалом лекцій, інших занять. У вступному слові викладача визначаються значення теми заняття для практичної роботи студентів, її особливість і місце в навчальному процесі.

Відповідно до мети, завдання та змісту заняття група може працювати всім складом, а також може бути поділена на мікрогрупи. Забезпечується участь кожного слухача в обговоренні питань, виконанні практичних завдань, розв'язанні проблемних ситуацій. Для цього використовуються такі прийоми:

  • постановка додаткових запитань, деталізація різних аспектів основного питання;

  • звернення до сучасного практичного досвіду;

  • індивідуалізація завдань чи розподілення ролей;

  • ускладнення ситуацій;

  • створення дискусійних моментів тощо;

  • студенти мають бути забезпечені необхідними матеріалами та обладнанням (нормативно-правовими актами, збірниками проблемних ситуацій, матеріалами та засобами унаочнення тощо);

  • при обговоренні питань, виконанні практичних завдань, розв'язанні проблемних ситуацій необхідно опиратись на акти чинного законодавства; відповіді слухачів, їх пропозиції мають бути аргументованими;

  • викладач має забезпечити активну участь слухачів у бесідах, обміні думками, наявність зацікавленої професійної дискусії. Необхідно акцентувати увагу слухачів на особливо важливих аспектах практики, цінному досвіді, можливості та доцільності їх використання в роботі студентів.

Висновки викладача, як і його відповіді на запитання студентів мають бути чіткими й обґрунтованими. Оцінка стану підготовки слухачів до заняття має бути реалістичною. Викладачем мають бути дані методичні поради щодо подальшої роботи й використання знань, навичок, набутих на занятті, у практичній діяльності.