Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП МО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Тема 6. Оборотні кошти

Сутність, склад і структура оборотних коштів. Класифікація і принципи організації оборотних коштів. Оборотні виробничі фонди і фонди обігу.

Методи визначення потреби в оборотних коштах. Метод прямого розрахунку та сфера його застосування. Поняття норм та нормативів оборотних коштів, їх розрахунок. Економічний метод визначення потреби в оборотних коштах і його використання. Джерела формування оборотних коштів.

Показники стану оборотних коштів. Нестача власних оборотних коштів, її визначення і причини виникнення.

Показники ефективності використання оборотних коштів. Шляхи прискорення обертання оборотних коштів.

Вплив розміщення оборотних коштів на фінансовий стан підприємства.

Тема 7. Кредитування підприємств

Необхідність збалансування матеріальних і фінансових ресурсів – передумова залучення кредитів.

Форми, види та джерела залучення позичкових фінансових коштів. Види банківських кредитів, які використовуються в господарській діяльності підприємств, їх характеристика. Умови та порядок отримання банківського кредиту. Порядок погашення банківського кредиту підприємством. Форми та умови залучення комерційного кредиту. Позичковий відсоток та джерела його сплати.

Товарний кредит, умови його отримання і погашення. Лізингове кредитування підприємств. Державне кредитування підприємств. Кредитування підприємств за рахунок коштів міжнародних фінансово-кредитних інститутів. Оцінка кредитоспроможності суб’єкта господарювання. Банківський контроль в процесі кредитування.

Тема 8. Фінансове забезпечення відтворення основних фондів

Сутність основних фондів підприємств та їх відтворення. Методи оцінки основних засобів.

Показники стану та ефективності використання основних фондів. Знос і амортизація основних фондів. Методи розрахунку амортизаційних відрахувань

Сутність і склад капітальних вкладень. Джерела і порядок фінансування капітальних вкладень. Фінансування ремонту основних засобів.

Тема 9. Оцінка фінансового стану підприємства

Значення і завдання оцінки фінансового стану підприємства. Інформаційне забезпечення оцінки фінансового стану підприємства. Показники фінансового стану підприємства.

Поняття ліквідності і платоспроможності підприємства. Показники ліквідності та платоспроможності, методика їх розрахунку.

Оцінка фінансової стійкості підприємства. Система показників фінансової стійкості, методика їх розрахунку.

Комплексна оцінка фінансового стану підприємства.

Тема 10. Фінансове планування на підприємствах

Зміст, мета та завдання фінансового планування. Фінансове планування як процес оцінки, визначення фінансових потреб підприємств та джерел їх покриття. Методи фінансового планування, їх сутність та застосування. Балансовий метод. Нормативний метод. Розрахунково-аналітичний метод. Інформаційна база фінансового планування.

Поточний фінансовий план підприємства - баланс доходів і витрат. Зміст і структура фінансового плану. Кошториси підприємства. Використання фінансового плану. Зміст і призначення перевірочної таблиці (шахматки) до фінансового плану. Порядок її складання.

Фінансове планування як частина бізнес-плану. Структура та основні завдання бізнес-плану. Методика розрахунку основних фінансових показників бізнес-плану.

Платіжний календар, його суть і основне призначення.

Контроль за виконанням фінансового плану.