Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Хто може подавати заявку на винахід?

  2. Який склад заявки на винахід?

  3. В чому полягає суть патентної заявки і патентної процедури?

  4. З яких частин складається опис винаходу?

  5. Що визначає формула винаходу, з яких етапів вона складається?

  6. Який алгоритм складання формули винаходу?

  7. Яка мета та структура реферату винаходу?

6 Правова охорона промислових зразків

6.1. Особливості промислового зразка

6.2. Реєстрація промислового зразка

6.3. Експертиза заявки на промисловий зразок

6.1 З часу промислової революції розвиток мистецтва дизайну призвів до того, що користувач стає все більш зацікавлений в тому, що вироби, які він придбав, були не тільки корисними, але й красивими. Це спонукає виробника вносити в дизайн кожного разу більші засоби і крім того викликає необхідність захисту результатів творчої праці дизайнерів через засоби придбання прав на промислові зразки.

Промисловий зразок пред’являє вирішення естетичної і декоративної сторони виробу і є результатом творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. Декоративна сторона може бути виражена у формі, структурі, кольорі, вона повинна діяти на візуальне сприйняття. Обов’язковою умовою є відтворення виробу промисловими засобами. Орнаментальний аспект може складатися із трьох вимірних елементів (форма виробу), або двохвимірних елементів (обриси, малюнок, колір).

В якості промислового зразка охороняються тільки зовнішні видимі в готовому виробі риси. Внутрішні пристрої і конструкції не підлягають охороні. Під промисловим зразком розуміють як сам виріб, так будь яку його частину, якщо вона виготовляється і продається окремо. Промислові зразки захищені від неправомірного копіювання, або імітації. Для цього вони повинні бути зареєстрованими в патентному відомстві.

Охорона прав на промислові зразки заохочує творчість і стимулює розвиток промисловості. Охорона промислових зразків не тільки сприяє досягненню загальної мети розвитку країни – в ній зацікавлені і промисловість, і компанії розробники, і користувачі.

Оскільки промисловий зразок повинен задовільняти естетичні потреби, то він наближається до творів образотворчого мистецтва, правова охорона яких здійснюється згідно норм авторського права. Відмінність полягає в тому, що при оцінці художньої переваги промислового зразка беруть до уваги його естетичне сприйняття, яке отримало технічне застосування, а не його художні переваги як витвір мистецтва.

Промисловий зразок відрізняється і від винаходу. Ця відмінність полягає в тому, що промисловий зразок не повинний описувати і визначати природу, функцію і спосіб будь-чого (останнє відноситься до винаходу).

Якщо при створенні пристрою вирішується чисто технічна задача – це винахід, що характеризується технічними функціями.

Якщо вирішується естетична задача – це промисловий зразок, оскільки він служить для оформлення.

Якщо зразок не може бути відтвореним промисловим способом, то такий виріб є твором мистецтва і охороняється законом про авторське право.

В деяких випадках один і той же об’єкт може охоронятися і як промисловий зразок, і як знак для товарів та послуг (зовнішній вигляд пляшки “Кока-кола”).

При цьому розділення двох об’єктів проводиться не по характеру самого виробу, а за функціями, які він виконує:

- головна функція знаку для товарів і послуг полягає у позначенні виробника і продавця;

- промисловий зразок повинен захоплювати покупця своїм зовнішнім виглядом.

6.2 Право на подання заявки на видачу патенту в Україні на промисловий зразок має будь-яка фізична чи юридична особа або об’єднання осіб.

Для одержання патенту на промисловий зразок необхідно подати заявку, оформлену згідно “Правил складання і подання заявки на видачу патента України на промисловий зразок”, а також заплатити збір за подачу заявки в установленому Положенням Кабміну України № 701 від 10 жовтня 1994 року, порядку і розмірі.

Український заявник може вести справу з Укрпатентом самостійно або через свого представника по довіреності, іноземні громадяни – через представників у справах інтелектульної власності, зареєстрованих у Укрпатенті.

Заявка повинна містити: заяву на видачу патенту, комплект фотографій із зображенням виробу (його макету, малюнка), опис промислового зразка, креслення, схему.

Заява на видачу патенту подається на бланку, форма якого містить всі необхідні відомості і реквізити. Документи оформляють в надрукованому виді на українській мові і відносяться до одного промислового зразка.

Важливим і необхідним реквізитом заявки є опис промислового зразка. Необхідно враховувати, що опис повинен бути викладений чітко і коротко і відноситися тільки до художнього вирішення зовнішнього виду виробу. Заявка повинна розкривати суть промислового зразка достатньо явно і повно, щоб його міг здійснити спеціаліст в указаній формі.

Опис включає наступні розділи:

Назву. Назва промислового зразка повинна бути інформативною і включати призначення виробу (функцію, яку він виконує).

Якщо заявка подається на варіанти промислового зразка, то його назва вказується в однині, а в дужках вказується кількість варіантів.

Якщо заявка подається на промисловий зразок, художньо-конструкторське рішення яке являє собою комплект (набір) виробів, то назва промислового зразка повинна починатися зі слів “комплект”, “набір”.

Призначення і галузь застосування промислового зразка. Цей розділ потрібно починати словами: “Заявляється зовнішній вид промислового зразка...”, після чого наводять назву, призначення і галузь застосування виробу, а також вказують галузь його застосування.

Опис аналізу і співставлення з ним промислового зразка, що заявляється. В цьому розділі наводять короткий опис найближчого аналогу і відмінності промислового зразка, що заявляється.

Перелік фотокарток, креслень схем. В цьому розділі перераховують всі перд’явлені матеріали з їх нумерацією, наводять коротку вказівку того, що зображено на кожному із них.

Суть і суттєві ознаки виробу, що заявляється. Цей розділ повинен містити опис всіх суттєвих ознак, що формують візуальний образ виробу; визначають об’єм його правової охорони. Починати розділ потрібно з переліку позицій елементів, із яких складається виріб, після чого перейти до опису зовнішнього виду кожного елемента, тобто вказують форму, вид ліній або поверхонь, які утворює форму. При опису варіантів промислового зразка вказують ознаки, що відрізняють один варіант від іншого при описі плоских зразків, особливо виробів текстильної промисловості (тканини, килими та інші вироби) необхідно розкрити їх структуру, будову, декоративні властивості тканини.

Застосування промислового зразка для використання в промисловості та іншій сфері діяльності. В цьому розділі наводять відомості про технології і можливості виготовлення виробів в промислових умовах (основні матеріали, види декоративної обробки).

Опис до заявки підписує заявник або уповноважена особа. При викладі тексту необхідно притримуватись єдиної термінології.

Закон передбачає можливість запиту протягом 6-ти місяців пріоритету за попередньою заявкою на такий же промисловий зразок, поданий в патентне відомство держави, що є учасником Паризької конвенції з охорони промислової власності. Крім того, може проводитися запит на виставковий пріоритет при експонуванні промислового зразка на офіційних виставках, якщо заявка подана не пізніше 6-ти місяців після початку демонстрування. Пріоритет встановлюється на наступний день після відкриття виставки.

Одним із головних документів, які входять в склад заявки є комплект фотографій виробу, які дозволяють визначити об’єм його правової охорони. З цією метою вироби прєд’являють на фотокартках в ракурсі ¾ спереду в 6 екземплярах і на видах зліва, справа, ззаду, а при необхідності - спереду і зверху.

Важливо, щоб заявка містила всі необхідні фотографії, якщо виріб призначений для використання в декількох формах: відкритому і закритому положенні (“холодильник”), в трансформованому виді (складні меблі), у футлярі і без футляра (ювелірний виріб).

Вироби можуть мати варіанти. В такому випадку кожний варіант пред’являють окремим комплектом фотографій. Якщо промисловий зразок пред’явлений у виді комплекту (набору) виробів, то на фотографії загального виду повинні бути представлені всі вироби комплекту (набору). Дозволяється пред’являти зображення самого виробу в виді макету або малюнка.

Якщо колір відіграє одну із суттєвих ознак проммслового зразка, то додається одна кольорова фотографія загального виду виробу.

Замість фотографій можуть бути представлені якісні ксерокопії виробу, виконані на товстому папері. Переважно креслення (схеми) розміщують у вертикальному положенні. Кожне креслення (схема) нумерується як фігура.

При подачі заявки на промисловий зразок, що відноситься до виробів легкої промисловості, додають конфекціонну карту, тобто зразки текстильних, трикотажних матеріалів, шкіри, фурнітури. Фотографії можуть бути наступних розмірів: 18:24, 13:18, 9:12 (в залежності від габариту виробу).

6.3 Національна процедура експертизи заявок на видачу патенту на промисловий зразок від їх подачі до державної реєстрації регламентується Правилами, розробленими на основі Закону. Експертиза заявки здійснюється у відділі промислових зразків НУЦПЕ. В процесі експертизи заявки не перевіряють чи відповідає промисловий зразок умовам патентоспроможності (новизні і промисловому застосуванню), тому до подання заявки заявники повинні самі (або довірені спеціалісти), перевірити чи відповідає створений виріб цим умовам.

При наявності необхідних документів в заявці встановлюється дата подання заявки і відповідне рішення направляється заявнику. Зареєстровані матеріали заявок поверненню не підлягають.

Відомості про заявку на промисловий зразок з моменту поступлення її в НУЦПЕ до публікацій відомостей про видачу патенту рахуються конфіденційними.

Для визначення суттєвих ознак зразка експертиза перш за все піддає перевірці якість фотографій (ксерокопій), перевіряє чи відповідає виріб, зображений на фотокартці, виробу, що вказаний в описі заявки, для того, щоб виключити випадок, що опис не співпадає зображенню на фотокартці, і при необхідності запитують у заявника правильно оформлені матеріали.

Особливу увагу експертиза приділяє перевірці правильності пред’явлення на фотозображеннях комплектів (наборів) і варіантів виробів.

При ознайомленні з кресленнями і схемами експертиза встановлює наявність всіх необхідних видів і проектів, перевіряє відповідність креслень виробу, що заявляється.

Якщо в процесі експертизи встановлено, що заявка оформлена з порушенням правил, заявнику надсилається перелік виявлених недоліків і пропонують надати відсутні або виправлені документи (протягом 2-ох місяців).

Якщо в указаний термін заявник не пред'являє потрібних документів або клопотання про подовження строку на виправлення документів, то заявка визнається недійсною.

Якщо в результаті проведення експертизи встановлено, що заявка на видачу патенту на промисловий зразок містить всі необхідні документи, дотримані правила до документів, виріб відноситься до об’єктів, яким надається правова охорона, документ про оплату збору за подання заявки оформлений правильно, НУЦПЕ направляє заявнику рішення про видачу патенту і пропозиція для оплати відповідного збору за видачу патенту. Після одержання копії платіжного документа Управління державних реєстрів Укрпатенту проводить державну реєстрацію патентів на промисловий зразок і публікує відомості про нього в офіційному бюлетені “Промислова власність”. Після публікації власник прав на промисловий зразок одержує патент.

Рішення експертизи про відмову видачі патенту може бути оскаржено заявником в Апеляційній раді Укрпатенту протягом 3-ох місяців з дати одержання такого рішення. При незгоді заявника з рішенням Апеляційної ради. він може протягом 6-ти місяців з дати отримання такого рішення. оскаржити його в судовому порядку.