Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Які особливості промислового зразка?

  2. В чому полягає відмінність промислового зразка від інших об’єктів промислової власності?

  3. Який перелік матеріалів існує при подачі заявки на промисловий зразок?

  4. З яких розділів складається опис прослового зразка?

  5. Які вимоги ставляться до комплекту фотографій, які входять в склад заявки на промисловий зразок?

  6. Яка процедура проведення національної екпертизи заявки на видачу патенту на прословий зразок?

7 Правова охорона знаків для товарів і послуг

7.1. Основні міжнародні правові акти.

7.2. Заява на реєстрацію знаку для товарів і послуг.

7.3. Експертиза заявки на знак для товарів і послуг.

7.1 Знак для товарів і послуг, який спочатку появився ще в середні віки як будь-який символ, засіб позначення конкретного виробника, який пропонує свій товар на ринку, в сучасних умовах став засобом спілкування між підприєм-ством, який виробляє товар або пропонує послуги і користувачем, допомагаючи йому відрізнити товари і послуги різних підприємств.

Кожна країна має свій ринок, а разом узяті ринки відкривають великі можливості для підприємців. На жаль, ринок України наповнений підробленими товарами, сумнівну якість яких виробники або продавці стараються підкріпити використанням чужих знаків для товарів і послуг, які мають добру репутацію. Виходячи на ринок з товарами і послугами, кожний підприємець старається отримати і зберегти за собою визначену економічну зону цього ринку.

Тому і виникає необхідність захисту свого товару або послуги від підробки, для чого необхідно розробити знак і придбати його правову охорону для забезпечення можливої недобросовісної конкуренції.

Знак для товарів і послуг дає власнику не тільки виключне право використання, але і гарантує користувачу визначений рівень якості товарів і послуг.

Знак для товарів і послуг виконує наступні функції:

- ідентифікація товару і виробника;

- рекламування товарів і послуги;

- полегшування запам’ятовування товару і послуги, допома-гаючи користувачу відрізняти їх від аналогічних;

- стимулювати гарантію якості товару і послуги, і таким чином бажання покупця вибрати саме цей товар.

Як товарні знаки можуть бути зареєстровані словесні, зображувальні, об'ємні та інші позначення або їх комбінації.

Товарний знак може бути зареєстрований у будь-якому кольорі чи кольоровому поєднанні.

Не допускається реєстрація товарних знаків, що складаються лише з позначень, які:

- не мають розрізняльної здатності;

- являють собою державні герби, прапори й емблеми; офіцій-ні назви держав; емблеми, скорочені або повні найменування міжнародних міжурядових організацій; офіційні контрольні, гарантійні та пробірні клейма, печатки; нагороди та інші відзнаки. Такі позначення можуть бути включені до товарного знака як елементи, що не охороняються, якщо на цс є згода відповідного компетентного органу або їх власника;

- увійшли до загального вжитку як позначення товарів певного виду;

- є загальновживаними символами і термінами;

- вказують на вид, якість, кількість, властивості, призначення, цінність товарів, а також на місце і час їх виготовлення або збуту;

- є неправильними або можуть ввести споживача в оману щодо товару (послуги) або його виготовлювача (надавача);

- суперечать за своїм змістом суспільним інтересам, принципам гуманності та моралі.

Не можуть бути зареєстровані як товарні знаки позначення, тотожні або подібні настільки, що їх можна сплутати:

- з товарними знаками, раніше зареєстрованими чи заявленими на реєстрацію в Україні па ім'я іншої особи щодо однорідних товарів;

- з товарними знаками інших осіб, що охороняються без реєстрації на підставі міжнародних договорів України;

- з фірмовими найменуваннями (або їх частиною), що належать іншим особам, які дістали право на ці найменування раніше за дату надходження заявки на товарний знак щодо однорідних товарів.

Не можуть бути зареєстровані як товарні знаки позначення або їх елементи, що містять найменування місць походження товарів, крім випадків, коли вони включені до товарного знака як елемент, що не охороняється, і власник свідоцтва на товарний знак має право користуватися таким найменуванням.

Не реєструються як товарні знаки позначення, що відтворюють:

- промислові зразки, права на які належать в Україні іншим особам;

- назви відомих в Україні наукових праць і творів літератури та мистецтва або цитати з них, твори мистецтва або їх фрагменти без згоди власника авторського права або відповідного компетентного органу;

- прізвища, імена, псевдоніми та похідні від них, портрети і факсиміле осіб без їх згоди.

Знак для товарів і послуг є ефективним помічником при реалізації товару або пред’явлені послуг, викликає природнє бажання його власника мати правовий захист держави, на території якого він користується.

Ряд держав-членів Міжнародної спілки, разом з Паризькою конвенцією, заключили між собою угоду, яка суттєво доповнює цю концепцію щодо окремих питань, що стосуються охорони прав знаків для товарів і послуг.

Мадридська угода про міжнародну реєстрацію знаків від 14 квітня 1801р. Вона дозволяє власнику знаку для товарів і послуг, зареєстрованому в національному патентному відомстві, заплативши міжнародне мито, одержати міжнародну реєстрацію в декількох країнах-учасницях угоди а маючи міжнародну реєстрацію, заявити про територіальне розпорошення правової охорони цього знаку в інші країни-учасниці угоди.

Ніццька угода про міжнародну класифікацію товарів і послуг від 15червня1957 р. Міжнародна класифікація товарів і послуг систематизує товари і послуги за класами з врахуванням галузевої належності і сфери діяльності, визначаючи кожному товару і послузі рубрику, що дозволяє легко ідентифікувати їх. В даний час діє сьома редакція МК ТП.

Віденська угода про класифікацію образотворчих елементів знаку від 12 червня 1973 р. Ця класифікація дозволяє розбити угоду на складові частини, значно спростити пошук поточних або схожих зображень в будь-якій базі даних за знаками для товарів і послуг.

Укрпатентом зроблені переклади на українську мову МКТП; Віденської класифікації образотворчих елементів.

Міжнародний договір про закони за товарними знаками від 27 жовтня 1994 р. Цей договір дозволяє власникам знаків для товарів і послуг більш легко. з меншими затратами маневрувати під час багаточисельних процедур в різних патентних відомствах у всьому світі. Договір дає можливість привести у відповідність процедурні аспекти міжнародного ведення справ за знаками. На базі норм Парижської конвенції і міжнародних угод з питань охорони промислової власності і з врахуванням національних особливостей розроблений закон України „Про охорону прав на знаки для товарів і послу”, що регулює відношення, які виникають в зв’язку з придбанням і здійсненням прав власності на знаки для товарів і послуг. Закон введений в дію з 1 липня 1994 р.

7.2 Щоб зареєструвати знак, необхідно перш за все вибрати чи буде він фірменним знаком для товарів і послуг, для ідентифікації всіх товарів і послуг що випускаються, чи окремий знак для визначеного виду товарів і послуг.

Розробка знаку для товарів і послуг відрізняється від інших об’єктів промислової власності тим, що він не може існувати сам по собі. Знак існує тільки у відношенні визначених видів товарів і послуг, тобто об’єм прав що отримує власник свідоцтва, визначається власне знаком і переліком товарів і послуг у відношенні яких передба-чається його використання.

Відповідно, наступне, з чим необхідно визначитися – у відношенні яких товарів і послуг передбачається реєстрація і подальше використання знаку, тобто скласти перелік товарів і послуг.

Заявка на товарний знак повинна містити:

- заяву про реєстрацію позначення як товарного знака із зазначенням заявника, а також його місцеперебування чи місця прожинання;

- заявлюване позначення та його опис;

- перелік товарів і послуг, для яких просять реєст-рацію товарного знака, згрупованих за класами Міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків.

До заявки на товарний знак додаються:

- документ, що підтверджує сплату мита у встановленому розмірі, або звільнення від сплати мита, або наявність підстав для зменшення його розміру;

- статут колективного знака, якщо заявка подається на реєстрацію колективного знака.

Заява про видачу охоронного документа подасться українською мовою. Інші документи заявки подаються українською або іншими мовами

7.3 Експертиза заявки на товарний знак здійснюється Укрпатентом і включає формальну, експертизу та експертизу заявленого позначення по суті.

Під час проведення експертизи заявник мас право особисто або через свого представника брати участь у розгляді питань, що виникають у ході експертизи.

Протягом 2-ох місяців від дати надходження заявки на товарний знак, заявник вправі з власної ініціативи уточнювати або виправляти матеріали заявки.

Якшо додаткові матеріали стосуються змін відносно позначення або доповнюють перелік вказаних у заявці товарів чи послуг, ці матеріали не приймаються до розгляду і можуть бути оформлені заявником як самостійна заявка.

Піл час проведення експертизи заявки на товарний знак заявникові може бути запропоновано внести уточнення або виправлення до заявки.

Додаткові матеріали за запитом експертизи повинні бути подані у двомісячний термін від дати одержання запиту. На прохання заявника цей термін може буги продовжено за умови, що прохання надійшло до закінчення цього строку. Якщо заявник порушив зазначений строк або залишив запит експертизи без відповіді, заявка вважається відкликаною, про що заявнику повідомляється.

Заявка на товарний знак може бути відкликана на прохання заявника на будь-якому етапі її розгляду.

У ході проведення формальної експертизи перевіряються зміст заявки і наявність доданих до неї документів, а також їх відповідність установленим вимогам. За результатами формальної експертизи заявникові повідомляється про прийняття заявки до розгляду або про відмову в прийнятті її до розгляду.

У разі прийняття заявки до розгляду заявникові одночасно повідомляється про встановлення пріоритету товарного знака.

При незгоді з рішенням формальної експертизи заявник протягом 2-ох місяців від дати одержання такого рішення має право подати заперечення до Апеляційної ради. Заперечення повинно бути розглянуте Апеляційною радою протягом 2-ох місяців від дня його надходження. Рішення Апеляційної ради є остаточним.

Експертиза заявки на товарний знак по сугі провадиться після завершення формальної експертизи.

У ході експертизи заявки на товарний знак по суті, перевіряється відповідність заявленого позначення умовам, коли не допускається реєстрація товарного знаку.

За результатами експертизи заявки на товарний знак по суті приймається рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації товарного знака.

Заявник має право подати прохання про одержання копій протиставлених заявленому позначенню матеріалів у місячний строк з дати одержання рішення щодо заявки.

При незгоді з рішенням експертизи заявник має право у тримісячний строк від дати одержання рішення подати мотивоване заперечення до Апеляційної ради. Заперечення повинно бути розглянуте у чотиримісячний строк від дати його надходження.