Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

Момент часу, на який визначається новизна винаходу.

Згідно із законом, рівень техніки, отже і новизна, визначається на дату подання заявки або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Датою подання заявки є дата одержання Установою матеріалів, що містять:

- заяву у довільній формі про видачу патенту (деклараційного патенту) викладену українською мовою;

- відомості про заявника та його адресу, викладених українсь-кою мовою;

- матеріал, що справляє враження опису винаходу (корисної моделі), і частину матеріалу, що можна прийняти за формулу винаходу, викладені українською мовою. Якщо опис і формула викладені іншою мовою, то для збереження дати подання заявки, їх переклад українською мовою повинен надійти до Установи протягом 2 місяців від дати подання заявки.

Джерела інформації, що порушують новизну.

До рівня техніки включаються відомості, які стали загальнодоступними до дати подання заявки до Установи, або, якщо заявлено пріоритет до дати її пріоритету. Загально-доступними вважаються відомості, що містяться у джерелі інформації, з яким будь-яка особа може ознайомитись самостійно, або про зміст якої їй може бути повідомлено законним шляхом. Іншими словами, джерела, що порочать новизну, повинні бути доступними невизначеному колу осіб. Умова загальнодоступності не передбачає перевірки того, чи був конкретний заявник дійсно знайомий з тим чи іншим джерелом, чи мав він можливість фізично отримати до нього доступ.

До рівня техніки включаються будь-які відомості, що розкривають суть винаходу, незалежно від того, яким чином вони стали загальнодоступними, публікація, усне розкриття суті чи розкриття суті шляхом використання.

Територія, в межах якої розкриття винаходу порушує новизну.

В Україні до винаходу, що видається за результатами кваліфікаційної експертизи, ставиться вимога абсолютної світової новизни. Суть винаходу до дати подання заявки або до дати її пріоритету не повинна бути розкрита ні в Україні, ні за її межами. При чому спосіб розкриття суті винаходу не має значення: будь-яка публікація, використання, що мало місце в Україні або за кордоном, перешкоджає видачі патенту.

Для деклараційного патенту на винахід (корисну модель) вимагається локальна новизна, що встановлюється за виданими в Україні патентами на винаходи і поданими до Установи заявками на видачу патентів.

Перевірка новизни винаходу передбачає:

- пошук аналогів у рівні техніки;

- визначення найбільш близького аналога (прототипу);

- зіставлення сукупності ознак об’єкта, що заявляється, з сукупністю ознак прототипу.

При цьому виявляються подібні ознаки, тобто ознаки, що ідентичні чи еквівалентні одна одній. Ідентичними називаються ознаки, що збігаються за функцією, яка ними виконується, і за формою їх виконання. Еквівалентними – ознаки, що збігаються за функцією, яка ними виконується, і за результатом, якого досягають при використанні заявленого винаходу.

Винахід не визнають як такий, що відповідає умові новизни, якщо в рівні техніки виявлено засіб, якому властиві ознаки, які є в запропонованій заявником формулі винаходу. При визначенні еквівалентності ознак беруть до уваги їх взаємозамінність, а також той факт, що використання ознаки аналога замість відповідної ознаки винаходу, що заявляється, не змінює його властивостей.

Висновок про відсутність новизни повинен базуватися лише на одному джерелі інформації, де описано знайдений прототип. Не дозволяється так званого збірного прототипу, тобто об’єднання відомостей, наведених у різних джерелах інформації (патентах, статтях, виступах).