Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
501.25 Кб
Скачать

4.3.2 Винахідницький рівень.

Згідно із законом України винахід має винахідницький рівень, якщо для фахівця він не випливає з рівня техніки. У Законі зміст поняття “спеціаліст” не звужується до поняття “спеціаліст у даній галузі техніки” (особа, що розуміє відомості з будь-якої галузі). При проведенні кваліфікаційної експертизи таким спеціалістом є експерт Установи, а при складанні заявки на винахід – сам автор розробки, часто разом з патентознавцем.

Перевірку винахідницького рівня проводять щодо винаходу, який охарактеризований у незалежному пункті формули. Така перевірка включає:

- визначення найбільш близького аналога;

- виявлення ознак, за якими заявлений винахід відрізняється від найбільш близького аналога, тобто відрізняльних ознак;

- виявлення рівня техніки таких рішень, які мають ознаки, що збігаються з відрізняльними ознаками заявленого винаходу.

Винахід визнають як такий, що відповідає винахідницькому рівню, якщо не виявлені рішення, які мають ознаки, що збігаються з відрізняльними ознаками заявленого винаходу, або, якщо такі рішення виявлені, не підтверджена відомість впливу відрізняльних ознак заявленого винаходу на зазначений заявником технічний результат.

Аналіз винахідницького рівня винаходу включає п’ять етапів:

- виявлення із сукупності ознак винаходу, що відрізняють його від прототипу, функціонально самостійних груп ознак. Ознака вважається функціонально самостійною, якщо вона може використовуватись як у складі винаходу, так і складі інших об’єктів. У пристрої такими ознаками є конструктивні елементи, що входять до його складу, у способі – дії, у речовині – інгредієнти;

- дослідження рівня техніки з метою виявлення в ньому виділених функціонально самостійних груп відрізняльних ознак. Рівень техніки в цьому випадку не обмежується лише тією галуззю, до якої відноситься винахід. Якщо функціонально самостійна ознака винаходу стосується іншої галузі знань, необхідно провести її класифікацію і відповідно до неї – додаткове дослідження рівня техніки;

- якщо хоча одна з ознак, що досліджується, не знайдена у рівні техніки, то робиться висновок, що винахід відповідає умові винахідницького рівня, і на цьому етапі аналіз закінчується. У разі, коли всі функціонально самостійні ознаки виявлені у рівні техніки, вивчаються їх властивості і той технічний результат, який кожна з них забезпечує при використанні у винаході.

- визначення сумарного технічного результату, який отримується від одночасного використання у винаході всіх ознак, що виявлені у рівні техніки;

- зіставлення технічного результату, що забезпечується винаходом, як таким, з сумарним технічним результатом, встановленим на етапі 4. якщо ці результати збігаються, спеціаліст робить висновок про те, що винахід випливає явно з рівня техніки. У разі, коли технічний результат перевищує сумарний технічний результат, що отриманий аналітичним шляхом, робиться висновок про наявність у винаході винахідницького рівня.

4.3.3 Промислова придатність:

- вказівка на призначення заявленого винаходу;

- опис технічних засобів і методів здійснення винаходу;

- докази можливості отримання вказаного заявником техніч-ного результату.

Якщо хоча б одна вимога не дотримується – винахід не відповідає умові “промислова придатність”.