Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Svitova_ekonomika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

2. Види економічної діяльності

Світову економіку можна інакше Висловіть Як суму різних видів економічної діяльності Всіх країн світу. Визначить таким чином МО, можна виділити 2 Основні групи діяльності:

1. Комерційна (підприємницька) діяльність.

2. Некомерційна діяльність.

Комерційна ДІЯЛЬНІСТЬ - головна мета Отримання прибутку. Некомерційна ДІЯЛЬНІСТЬ - урядові, церковні, Благодійні, Громадські та Інші види діяльності. Така ДІЯЛЬНІСТЬ Дуже широко ширше в світовій економіці и Практиці (Різні фонди, як, Наприклад, фонд Сороса, Дуже велику суму виділяють для розвитку науки, благодійності та інших видів діяльності). При цьому необхідно зазначити, Що у Всіх цивілізованих країнах некомерційна благодійна ДІЯЛЬНІСТЬ НЕ обкладається податків.

Комерційна (або ж підприємницька) ДІЯЛЬНІСТЬ - це здатність людей (власників компаній, менеджерів, керівників и т д.). До ефективної організації взаємодій Всіх

Економічних ресурсів: землі, праці, Капіталу, знань. Світовий Досвід показує, ЩО, ЯКЩО країна має достатній підприємницькім ресурсом, тобто в ній Чимало досвідчених и освічених підприємців, розвинена ринкова інфраструктура, має Глибоке коріння підприємницька етика і культура, а високий ступінь лібералізації господарської діяльності поєднується з активною державною підтримкою дрібного та середня підприємництва, підприємницька ДІЯЛЬНІСТЬ має найбільш ефективні Показники.

Подібними характеристиками володіють насамперед розвинені Країни, більшість з яких розвивали підприємницькій ресурс століттями (Європа) або є спадкоємцями старої підприємницької культури (Північна Америка), а кожний, плюс до Всього, мають глибокі торговими традиціями (Країни Південно-Східної Азії).

У Росії підприємницькій Потенціал обумовлених перехіднім характером економіки. З одного боку, швидко зростає чисельність та Рівень освіченості підприємців, розширюється підприємницька інфраструктура, а з іншого - значний Частина російських підприємців НЕ має необхідного досвіду и відповідної освіти, низько підприємницька етика й культура, більш того, значна Частина населення ворожок ставитися до підприємців Як до прошарку Суспільства.

Комерційна ДІЯЛЬНІСТЬ, в свою черга, діліться на Дві групи:

1. Формальна, Офіційна, легальна.

2. Неформально, нелегальна.

Перша група - це ДІЯЛЬНІСТЬ, Яка здійснюється відповідно до державних законів, держава відає ліцензії, дозволив на цією вид діяльності. Друга група діяльності (нелегальна, неофіційна або тіньова економіка) - це державою не дозволений вид. Інакше, тіньова економіка - це такий уклад в економіці, Який складається в суспільстві всупереч правовим нормам и правилам господарювання.

1. «Неофіційна» («неформальна», «некримінальні») економіка - не заборонені законом легальні види економічної діяльності, в рамках яких має Місце НЕ фіксується офіційною статистикою виробництво товарів и услуг, приховування цієї діяльності від податків. Вона можлива (і практично Дуже часто зустрічається) у Всіх галузях економіки.

2. «Нелегально», «підпільна» економіка - це в основному заборонені законом види економічної діяльності. Такими є економічні агенти, зайняті незаконним виробництвом або збут продуктів и услуг (Наприклад, виробництво зброї, наркотиків, контрабанда), а кожний агенти, які НЕ мають права займатися здійснюванім видом діяльності (лікарська ДІЯЛЬНІСТЬ без ліцензій), злодійство, рекет, бандитизм.

3. «Фіктивна» економіка - економіка хабарництва, Шахрайство, пов'язаного з отриманням и передачею грошей, інших цінностей.

Тіньова економіка є в будь-якій Країні незалежна від того, переважають чи в ній ринкові структури або командно - адміністративна система. На масштаби тіньової економіки значний Вплив надають наступні чинників: тяжкість оподаткування, обсяг доходів, Рівень Безробіття, загальний стан економіки, рівень життя населення и т. д.

У розвинені країнах Головною причиною розвитку тіньової економіки Виступає Рівень (високий) оподаткування до 50%. В цілому Частка тіньової економіки в розвинені країнах оцінюється в 5-10% ВВП, а в Італії, Іспанії, Греції цією № сертифіката досягає 20-30% ВВП, в країнах, Що розвиваються - від 5 до 35% ВВП. У країнах з перехідною економікою неформально економіку можна розділіть на Дві частин.

Перша - сфера вторинної зайнятості, Що дозволяє громадянам Вижити у Важко умів, - ції робота за сумісництвом без офіційного оформлення и з ухиленням від оподаткування. У 1999 р. в Росії за сумісництвом Було зайнятості близьким 18% доросло населення.

Друга Частина - сфера послуг, стихійної торгівлі, «човникового» бізнесу, Який Дає Певний заробіток и обслуговує споживання внутрішнього Ринку.

Таким чином, обсяг нелегальних видів діяльності в Світі Дуже Великі, и Кожна держава Постійно бореться з ними. Багато Такі види булі офіційно заборонені, протей смороду до цих пір існують (Наприклад, контрабанда наркотиків чи наркобізнес, самий потужній підпільній вид діяльності в Латинській Америці, існує Вже Століття, змінює маршрути руху або Щось Інше, існує). Чому?

Існує кілька причин, и смороду ж є об'єктивними рисами світової економіки.

1. Недосконалість державного законодавства. Держава, Як правило, прагнемо підпорядкувати своєму контролю все, Що Може І не може. Далеко не Всім Це Подобається. Легалізація будь-якої форми економічної діяльності веде до того, Що вон стає перелогову від держави.

2. Різноманіття видів економічної діяльності, які держава не в змозі контролювати.

3. Нелегальна економічна ДІЯЛЬНІСТЬ - це, Як правило, високоприбуткова ДІЯЛЬНІСТЬ, а високі доходи несуть високі Податки (а Навіщо державі платити Великі Податки?).

4. Нелегальна ДІЯЛЬНІСТЬ тісно пов'язана Зі злочином діяльністю, стікається спектр поліграфічних загроза для життя людини (в нелегальних видах діяльності обертаються мільярді доларів, и в кінці кінців якась Частина з них легалізується).Підпільна (кримінальна) економіка Головним чином розвівається в рамках організованих злочинна угруповань. Загальний обсягах доходів організованої злочинності світу в 1999 р. оцінювався в 1 трлн дол, близьким половини цієї суми ОТРИМАНО на території США.

Найбільшу Частину доходів світової злочинності приносять наркотики. Відомо, Що один вкладень в наркобізнес долар у Середньому Дає 2000-2400 дол доходу. За виробництвом опійного маку Афганістану Вийшов на перше Місце в Світі. У зв'язку з ЦІМ Світову економіку необхідно розглядати Як сукупність легальної (формальної) i нелегальної діяльності.

Лекція 5. Найважливіші структури світового господарства

План

1. Світове господарство - сутність та основні риси.

2. Структура світового господарства і його суперечності

3. Проблеми глобалізації світової економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]