Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

4. Ціновий тренд, його основні властивості

Нагадаємо, що тренд - це визначений напрямок руху цін. Тренди бувають трьох видів: бичачий, ведмежий, бічний. Природно, що в реальному житті ціна не рухається по прямій лінії вгору чи вниз. Ціна рухається злетами і падіннями, і тому переважають злети чи падіння, відповідно визначається бичачий чи ведмежий тренд.

Тренди розрізняються за часом дії. На кожному ціновому ринку існують довгостроковий (понад 1-2 роки), середньостроковий (від 3-6 місяців до 1 року) і короткостроковий (від 1 дня до 2 місяців) ціновий тренд. Така класифікація приблизна, але дає уявлення про те, з якими періодами часу маємо справу при складанні прогнозу.

У залежності від того, який тренд визначений на потрібний нам термін, змінюється стратегія прийняття рішень. Для того  щоб торгувати прибутково, необхідно намагатися купувати при бичачому тренді, продати при ведмежому і швидше за все утримуватися від торгівлі при тренді бічному. Оскільки ціна рухається зиґзаґами, найбільш важливим є питання: наскільки той чи інший спад або підйом цін серйозний? Він є тимчасовим, чи тренд уже змінився? Найпростіший спосіб відповісти на ці питання - стежити за подоланням рівнів опору і підтримки.

При зростанні цін, тобто при бичачому тренді, у той чи інший момент ціна наштовхується на перешкоду - рівень опору. Досягнувши його, ціна або починає зменшуватися, або зупиняє своє зростання (рис. 4.4).

Рисунок 6.4 - Рівні опору та підтримки

По тим чи іншим причинам на ринку починає переважати тиск ведмедів.

Часто опір змінюється місцями з підтримкою, а підтримка - з опором. Спостерігаючи за змінами обсягу торгівлі при досягненні рівнів опору і підтримки, також можна відзначити чимало цікавого. Наприклад, досягши рівня підтримки, тренд почав рух вгору. Якщо обсяг торгівлі при цьому значно збільшився, можна з великим ступенем упевненості сказати, що ведмежий тренд змінився на бичачий, і варто вчасно почати купувати. Якщо ж обсяг різко зменшився, варто припустити, що поточний рух вгору -  лише тимчасовий, але квапитися при прийнятті того чи іншого рішення не варто: цей корективний рух може тривати досить довго.

Визначившись із поняттями рівень опору і підтримки, можна розібратися з більш складним інструментом - лінія опору і підтримки. Як би не розрізнялися способи побудови цих ліній, правила їх використання завжди подібні до правил використання рівня опору і підтримки.

У загальному випадку можна сформулювати основний принцип: коли ціна перетинає (пробиває) лінію опору чи підтримки, це означає зміну напрямку тренду. Таким чином, перетин лінії опору - яскраво виражений бичачий, а перетин лінії підтримки - ведмежий тренд.

Лінію тренду проводять через дві опорні точки. Для підтвердження правильно намальованої лінії тренду необхідно мати третю точку, яка підстраховує.

Для бичачого тренду, який піднімається, ця лінія буде розташовуватися нижче цінового графіка. У цьому випадку лінія тренду є лінією підтримки. Вона показує, наскільки низько може знизитися ціна, не змінюючи при цьому свого основного напрямку.

Рисунок 6.5 - Сильний тренд і сигнали придбання/продажу: а) бичачий тренд, б) ведмежий тренд

Для ведмежого напрямку лінія тренду малюється зверху і являє собою опір.

Іноді бичачий чи ведмежий тренди починають рухатися більш прямолінійно чи більш похиліше. Тому доводиться малювати нову лінію тренду, обираючи компроміси.

Найкраще підтвердження зміни тренду можна одержати у випадку, коли лінія опору перетворилася в лінію підтримки і навпаки. На жаль, для спостереження такого ефекту потрібно занадто багато часу.

Лінію каналу можна намалювати, якщо рухи тренду, тобто підйоми і спади, рівномірні. У такому випадку візуально він начебто рухається між двома рівнобіжними лініями. Лінія каналу малюється паралельно лінії тренду і розташовується вище графіка ціни при бичачому тренді і нижче - при ведмежому. Таким чином, лінія каналу буде визначати опір для бичачого і підтримку для ведмежого тренду.

Лінії тренду і лінії каналу підкоряються загальним правилам опору і підтримки. Тому з їхньою допомогою можна визначати границі дії тренду.

При торгівлі в реальному часі цікавить не тільки факт, наскільки довго можна зберігати ті чи інші позиції, але і той, що відбулося відразу після зміни тренду: корекція чи повне розвернення. Корекція - тимчасова зміна тренду, а розвернення - глобальна.