Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

2 Сфера застосування методів технічного аналізу

Величезні можливості використання методів технічного аналізу полягають у застосовності будь-яких його методик до цін усіх типів. Прогнозування настільки ж може бути застосоване до цін на золото, нафту і природний газ, наскільки до цін на каву і цукор. На фінансових ринках можна так само успішно працювати з курсом долара до німецької марки, як і з японським індексом NІKKEІ чи Доу-Джонсона. Наприклад, прогнозист, який працює у великому інвестиційному фонді чи банку, може виконувати замовлення керівників усіх підрозділів, не загострюючи особливої уваги на тому, що саме він прогнозує. Головне для нього - достатня кількість даних про попередні рухи того чи іншого ринку, а все інше - майже не має значення.

Для іншого прикладу візьмемо фірму, що торгує кольоровими металами: міддю, алюмінієм, нікелем, свинцем, цинком і алюмінієвими сплавами. Усі вони представлені на Лондонській біржі металів у вигляді ф'ючерсних контрактів, які можуть використовуватися фірмою для хеджування - страхування від цінових ризиків. Фахівець із прогнозування має можливість бачити загальну картину руху цін відразу на всі метали і складає прогнози зміни цінової ситуації в цілому. З цього автоматично випливають поради про вступ у біржові угоди.

Важливою особливістю прогнозування є застосовність його до будь-яких проміжків часу. У залежності від того, для яких цілей його використовують, будуються прогнози від щохвилинних до річних. Наприклад, для визначення багаторічного плану виробництва продукції на підприємстві потрібно зробити відповідний довгостроковий прогноз руху ціни на даний товар. Навпаки, для банків-дилерів, що працюють на валютних ринках, важливі короткострокові прогнози курсу валют, строком не більше декількох тижнів. Прогнозування буде корисне і тим, і іншим. Різниця для прогнозиста буде полягати в розгляді довгострокових і короткострокових графіків рухів ринку відповідно до кожного випадку.

3 Графічні методи прогнозування цін

Існують три типи графіків руху ринку, за допомогою яких будується екстраполяційне прогнозування: графік руху цін, обсягу торгівлі і відкритого інтересу. Ці графіки називають чартами (від англ. chart). У сучасній прогностиці відомі чотири основних типи чартів:

  1. Лінійні.

  2. Гістограми.

  3. Хрестики-нулики.

  4. Японські свічі.

Перші два типи графіків - основа екстраполяційного прогнозування, а два інші стали поштовхом до створення особливих галузей прогнозування.

Існують і деякі інші типи цінових чартів, наприклад, профіль ринку, стовпчикові діаграми.

Для того щоб розібратися з кожним з основних типів чартів, необхідно звернути увагу на таку порівняльну таблицю (табл. 4.1).

У пункті 1 табл. 4.1 відображено, на підставі яких даних можна побудувати той чи інший графік. З пункту 2 табл. 4.1 бачимо, що графіки типу 1, 2, 4 теоретично можливо побудувати на будь-яких часових періодах. Пункт 3 табл. 4.1 вказує на те, яка шкала - арифметична чи логарифмічна (відсоткова) - використовується для побудови того чи іншого типу графіка. Арифметична шкала (найбільш проста та природна) використовується в більшості випадків. Логарифмічна ж шкала наочно відбиває не абсолютну зміну ціни, а відносну і може бути корисна при складанні середньострокових та довгострокових графіків.

У залежності від довжини одиничного відрізку на осі абсцис розрізняють такі загальновживані назви чартів:

  1. графік тиків - відбиває кожну зміна ціни (звичайно - тільки лінійний);

  2. щохвилинний - коливання ціни за хвилину;

  3. погодинний - коливання ціни за годину;

  4. денний - коливання ціни за робочий день (іноді - добу);

  5. щотижневий - коливання ціни за робочий тиждень;

  6. щомісячний - коливання ціни за календар

  7. щорічний - коливання ціни за рік.

Таблиця 6.1 - Характеристика основних типів чартів

Тип цінового чарту

1 Лінійний

2 Гістограма

3 Хрестики-нулики

4 Японські свічі

1 Вихідні дані для побудови

Будь-які ціни одних і тих самих параметрів, наприклад: відкриття, закриття, середня за період

Ціна відкриття, закриття, найвища та найнижча за певний проміжок часу

Те ж саме, що і для лінійного

Те ж саме, що і для гістограм

2 Вісь абсцис (одиничний відрізок)

Час (хвилини, години, дні, місяці, роки тощо)

Те ж саме, що і для лінійного

Ні

Те ж саме, що і для лінійного

3 Вісь ординат: шкала ціни

Арифметична, іноді логарифмічна (відсоткова)

Арифметична, рідше логарифмічна

Арифметична

Арифметична

Лінійні чарти. Лінійні чарти з'явилися раніше за всі інші. В цілому, назва "лінійний" не зовсім коректна. Цей тип чарту  швидше  можна назвати "графіком відрізків".

Лінійними графіками користуються лише в тих випадках, коли недостатньо інформації для побудови більш інформативних графіків. Ці графіки звичайно використовуються для побудови довгострокових прогнозів. При цьому кожна крапка лінійного графіка може являти собою або рівень ціни, на якому закрився чи відкрився даний торговий день, або середнє значення всіх цінових коливань за обумовлений період часу.

Для прогнозування результатів біржових торгів рекомендується використовувати цей тип графіка тільки у випадку відсутності даних для побудови інших графіків.

Гістограми. Тип графіка, який найбільш розповсюджений як серед прогнозистів, так і серед усіх інших користувачів. Адже він відбиває майже всі події зазначеного проміжку часу (рис.4.2).

Рисунок 6.2 - Схематичне зображення гістограмного чарту

Як і у випадку з "лінійним" графіком, термін "гістограма" не зовсім коректний, оскільки чарт має  виглядає швидше як "графік стовпчиків" чи як "інтервальний графік". З іншого боку, термін "гістограма" вже став традиційним, і його наявна перевага - стислість.

Гістограми корисні своєю інформативністю і допомагають зробити найкращі прогнози за допомогою класичних трендових і поворотних фігур тощо. Для будь-якого методу, застосованого до чарту-гістограми, одержимо найбільшу кількість сигналів і найбільш точний збіг з розрахунковими ціновими рівнями.

Для побудови лінії гістограми (рис.4.2) проводиться вертикальна лінія. Ліворуч і праворуч зображуються маленькі рисочки, що позначають ціну відкриття і закриття ринку відповідно.

Якщо при використанні лінійних графіків прогнозист використовує тільки один показник, то використання гістограм дозволяє оцінити чотири показники: нижній рівень цін за торговий день (сесію), вищий рівень, рівень відкриття ринку, рівень закриття. Аналізуючи зміну висоти гістограми і величину зміни ціни за торговий день, можна зробити висновок щодо стабільності ринку чи про можливу зміну руху ринку.

Хрестики-нулики. Ідея побудови такого специфічного графіка виникла ще в ті часи, коли рухи цін малювалися спеціально обраним джентльменом на дошці крейдою. Маючи на дошці ранжир цінових коливань, при кожному вигуку ціни з залу цей джентльмен позначав нове значення ціни. Якщо воно було вище попереднього, джентльмен позначав його хрестиком, а якщо нижче - нуликом.

На сьогодні аналіз і прогнозування ринків з використанням графіка хрестиків-нуликів практично не застосовується.

Японські свічі. Прогнозування за допомогою графіка "японські свічі" - один із самих популярних методів біржового прогнозування кінця 80-х років.

Цей метод - один із самих наочних і природних. Усі назви свічок обумовлені життєвими явищами (з японської точки зору).

Найбільш часто свічі будують на щоденних графіках. Це пов'язано з тим, що в оригіналі метод був створений і використовувався саме для торгівельного дня. Усе психологічне підґрунтя прогнозування "на свічах" засноване на обліку співвідношення цін при відкритті і закритті того самого дня, а також співвідношенні цін закриття попереднього дня і відкриття наступного.

При цьому свічі працюють найкращим способом на ринках із явно вираженою сесійною торгівлею, наприклад товарних. Стосовно  валютних ринків (FOREX) поняття "закриття-відкриття" декілька розмите, адже торгівля не припиняється цілодобово.

Для побудови свічі вимагаються ті ж дані, що і для гістограми. Свіча (рис. 4.3) відрізняється від гістограми формою. У проміжку між цінами відкриття і закриття малюється прямокутник, що називається тілом свічі. Вертикальні палички зверху і знизу тіла називаються тінями. Тіло свічі зафарбовується по-різному в залежності від взаємного розташування цін відкриття і закриття. У класичному варіанті використовують білий колір (тобто свіча порожня), якщо торговий день закрився на більш високому рівні, чим відкрився, тобто якщо ціна підвищилася. У зворотному випадку тіло свічі зафарбовується чорним кольором.

Протягом торгового дня свіча на екрані буде пульсувати - тіло буде змінювати довжину і колір, а тіні - з'являтися і зникати. З цього видно, які тенденції - бичачі чи ведмежі - переважають на ринку.

Рисунок 6.3 - Схематичне зображення чарту "Японські свічі"