Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tема 21економ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

2. Форма і зміст плану розвідки

Методичні вказівки: питання викласти методом розповіді з використанням схеми «План розвідки», яку курсанти (студенти) заносять до робочих зошитів ( СЛАЙД № ___ ).

Планування розвідки включає:

  • деталізацію задач і об’єктів розвідки;

  • визначення районів особливої уваги (РОУ);

  • розрахунок доцільної періодичності огляду елементів угрупування і найбільш важливих об’єктів противника;

  • розподіл сил і засобів розвідки по задачам, об’єктам, РОУ у відповідності з їх можливостями і прогнозування результатів їх дій;

  • визначення часу, потрібного на виконання, задач і підготовку С і З розвідки до майбутніх дій;

  • вибір основних і запасних позицій (районів, напрямків) для розгортання (дій) С і З розвідки при підготовці і під час бою, визначення порядку їх розгортання, переміщення;

  • виділення резерву С і З розвідки.

Наприклад: кількість об’єктів розвідки в смузі наступу Д.

При наступі з’єднання на підготовлену оборону в смузі шириною 10-15 км їй може протистояти від однієї третини до половини С і З МПД (ТД) умовного противника:

В смузі забезпечення з’єднання може знаходитися до 85 різних об’єктів противника.

Основним документом, що відбиває організацію розвідки у з'єднанні, є план розвідки. План підписується начальником штабу й начальником розвідки та затверджується командиром з'єднання.

В залежності від наявності часу план розвідки розроблюється письмово (текстуальне) або графічно на карті.

В плані розвідки НР відображається:

  • зона оглядової детальної розвідки;

  • бойовий склад, належність угрупування противника та його вірогідний характер дій;

  • передній край своїх військ, бойова задача і елементи рішення командира, які впливають на організацію розвідки (розмежувальна лінія, напрямок головного удару, рубіж введення в бій другого ешелону, ПУ);

  • положення С і З розвідки, напрямок дій і порядок переміщення їх під час бою;

  • рубіж або район зустрічі органів розвідки з рейдовим загоном (повітряним десантом);

  • місця розташування С і З резерву і порядок його переміщення;

  • позиції (райони) розгортання С і З вищестоящого штабу.

Задачі розвідки мають бути конкретними й підсильними для виконавців. До графічного плану розвідки звичайно надається - пояснювальна записка.

На карті - додатку звичайно відображаються:

Об'єкти розвідки і розвідувальні підрозділи, що будуть вести розвідку;

Райони, масштаб, вид і час повітряного фотографування;

Райони і час розгортання сил і засобів розвідки з'єднання.

Передній край противника, його угруповання з зазначенням обрису і обладнання позицій та смуг оборони, засобів масового ураження; система загороджень; місця, пунктів управління та інші дані перед фронтом, на флангах та вглибині з'єднання (частини). В пояснювальній записці до графічного плану розвідки може вказуватися: мета, основні задачі розвідки і терміни їх виконання; розрахунок сил і засобів розвідки за задачами та інші необхідні відомості.

На підставі існуючих даних і розроблених документів з розвідки НАЧАЛЬНИК РОЗВІДКИ доповідає КОМАНДИРУ за приблизною схемою:

1. Загальний склад і характер дій противника в смузі наступу та перед сусідами.

2. Бойовий склад, угруповання, боєздатність і характер дій противника безпосередньо в смузі свого з'єднання (частини):

- загальновійськові частини і підрозділи;

- засоби ядерного нападу;

- артилерія, що застосовує звичайні боєприпаси;

- протитанкові засоби і система протитанкової оборони;

- авіація;

- система управління й наведення;

- тактичні щільності противника;

- характер оборони противника;

- характер місцевості.

В залежності від засобів і умов ведення бою можуть вказуватися й інші відомості.

3. Імовірний (можливий) характер дій противника.

4. Основні задачі розвідки і заходи щодо їх виконання.

(Далі, використовуючи схему «План розвідки», пояснити порядок оформлення плану розвідки. Підчас викладу студенти заносять форму плану розвідки до робочих зошитів. Занесення даних по формі плану розвідки буде здійснено на 3-му практичному занятті цієї теми).

3. РОЗПОРЯДЖЕННЯ З РОЗВІДКИ, РОЗВІДУВАЛЬНІ ДОНЕСЕННЯ. ЇХНІЙ ЗМІСТІ ОФОРМЛЕННЯ

Методичні вказівки. Зміст питання розкрити шляхом розповіді з показом на формалізованих документах і практичною обробкою в робочих зошитах студентами форм бойових розпоряджень і розвідувального донесення.

Завдання для розвідки до командирів частин доводяться бойовими розпорядженнями з розвідки письмово або усно, а до командирів підрозділів - тільки усно. В тому випадку, коли задачі з розвідки виконавцям ставляться усно, вони записуються в журнал відданих розпоряджень. Письмові розпорядження, віддані від імені командира і підписані начальником штабу і начальником розвідки, з метою скорішого їх доведення до виконавця можуть передаватися по технічним засобам зв'язку.

В бойовому розпорядженні вказуються:

1.Короткі відомості про угрупування противника в смузі дій.

2.Бойове завдання РР (кількість і склад розвід. органів, завдання і час готовності, місце підрозділів Р і РТР і час готовності до ведення розвідки);

3.Напрямки (райони) дій сусідніх розвід. органів і порядок їх взаємного розпізнавання;

4.Склад, місце розташування резерву і порядок його переміщення в ході бою.

5.Місце розташування КСП(КП), переміщення і зв’язок, порядок подачі донесення;

6.Порядок проходження переднього краю розвід. органів, пропуск і відзив;

7.Заходи щодо матеріального, методичного і технічного забезпечення підрозділів батальйону, проведені дивізією.

При підготовці РЗ (РД) командир вказує:

1.Відомості про противника в смузі (напрямку) майбутніх дій.

2.Склад загону (РД), смуга (напрямок), об’єкти розвідки, які відомості і до якого терміну добути.

3.Вихідний пункт і час його проходження.

4.Час або місце закінчення розвідки і порядок дій після виконання завдання.

5.Порядок підтримування зв’язку і представлення розвід. донесень.

Задачі з розвідки підрозділам, призначеним в розвідку, ставляться, як правило, усно начальником штабу або начальником розвідки, а в деяких випадках задачу їм ставить особисто командир з'єднання (частини).

Деяким розвідувальним органам ставлення задач і інструктаж по порядку дій можуть бути доручені офіцеру - перекладачу. Тому необхідно знати, що особистому складу підрозділів, призначених в розвідку, забороняється брати з собою топографічні карти з позначками про положення своїх військ, бойові, особисті і інші документи. При веденні розвідки забороняється залишати своїх поранених, зброю і спорядження в розташуванні противника, а також користуватися залишеними противником продуктами живлення.

Розвідувальні донесення складаються в штабі для доповіді вищому штабу про положення і дії противника перед фронтом та на флангах. Вони можуть бути строковими та позастроковими. Строкові донесення подаються до встановлених термінів незалежно від змін, що відбулися в розташуванні або характері дій противника, і навіть у тих випадках, коли жодних змін немає.

Порядок викладення розвідувальних відомостей у строковому донесенні залежить від їхнього характеру й важливості. За звичай, у першому пункті дається стисла характеристика дій противника, положення і угрупування його військ, зміни, що сталися після подання попереднього донесення. У наступних пунктах викладаються нові дані з вказівкою коли, якими засобами і які здобуті розвідвідомості. Його підписують начальник штабу та начальник розвідки.

Позастрокові розвідувальні донесення подаються за своєю ініціативою тоді, коли здобуто такі відомості, про які необхідно поставити вищий штаб у відомість негайно. До таких відомостей відносяться:

- дані про застосування противником ядерної зброї, інших засобів ЗМУ(зброї масового ураження) і високоточної зброї;

- про методи (способи ведення ) бою, що не застосовувались противником раніше;

- про появу військ противника там, де їх раніше не було;

- про різкі зміни в діях противника.

Позастрокові донесення складаються у довільній формі. У них висвітлюються лише ті факти, що й викликали необхідність подання цього (позастрокового) донесення.

При складанні бойових документів, названих вище в цій лекції, необхідно дотримуватися ряду правил, що дозволять уникнути двозначного тлумачення окремих видів інформації.

Деякі з них:

- час вказувати київський;

- назви населених пунктів і місцевих предметів писати великим шрифтом точно щодо карти (не відмінюючи їх), відділяти одна від іншої комами і в випадку необхідності вказувати квадрати координатної сітки;

- перерахування населених пунктів і місцевих предметів, що означають райони (ділянки) розташування своїх військ, починати з правого флангу, а військ противника - з його лівого флангу;

- райони (оборони, зосередження, розміщення військ) позначати не менше ніж трьома пунктами, смуги (ділянки) оборони - не менше аніж чотирма пунктами, перераховуючи їх з пунктів на передньому краї, рубежі - не менше ніж двома пунктами;

- при позначенні розмежувальних ліній пункти перелічувати від тилу до фронту, при виході з бою й відході - від фронту до сторони відходу спочатку вказувати разгранлінію праворуч, після цього - ліворуч, якщо даний пункт не входить до смуги дій, то перед його найменуванням ставиться (викл);

- дрібні населені пункти й місцеві предмети орієнтувати по відношенню до більш великих населених пунктів або за координатною сіткою;

- географічні (топографічні) найменування позначати відносно сторін світу, берега річок можна також позначати за напрямом течії річки (правий, лівий);

- кількість з'єднань частин й підрозділів у бойових документах позначати встановленими скороченими позначеннями прописом, наприклад дві мд, одна .мпбр, у таблицях співвідношення сил та розрахунках - цифрами, наприклад мд-2, танків М -80-15, нумерацію ешелонів бойового порядку писати словами перший ешелон, другий ешелон.

Це заняття розглядало загальні моменти порядку ведення бойових документів з розвідки, не прив'язуючи їх до особливостей ведення, а стало бути й особливостей бойового забезпечення бою. Наступні заняття з даної теми передбачають вивчення особливостей організації розвідки в різноманітних видах бою й особливостей оформлення та ведення бойових документів з розвідки у цих видах.

III. Висновки – 5 хвилин

- Відповісти на запитання тих хто навчається;

- Перевірити ступінь засвоєння матеріалу лекції шляхом контрольного опитування;

- Дати завдання на самопідготовку вивчити матеріали лекції, підготувати склейку карт номенклатури: ____________________;

  • Вивчити умовні технічні позначення (БУСВ ч. III стор. ___)

Старший викладач кафедри тактики та оперативного мистецтва

підполковник М.М. Михайлов

СЛАЙД № __

ДЖЕРЕЛА НАДХОДЖЕННЯ РОЗВІДУВАЛЬНИХ ВІДОМОСТЕЙ

І

Н

Ф

О

Р

М

А

Ц

І

Я

ВИЩЕСТОЯЧИЙ ШТАБ

ШТАБИ СУСІДНІХ ЧИ ПОПЕРЕДУ ДІЮЧИХ ЧАСТИН

ВИХОВНІ ОРГАНИ

ОПЕРАТИВНЕ ВІДДІЛЕННЯ

НАЧАЛЬНИК

АРТИЛЕРІЇ

НАЧАЛЬНИК ІНЖ.СЛУЖБИ

НАЧАЛЬНИК ХІМ.СЛУЖБИ

НАЧАЛЬНИК ТИЛУ

НАЧАЛЬНИК МЕД.СЛУЖБИ

ВУЗЛИ ЗВ’ЯЗКУ

НАЧАЛЬНИК ТОПОСЛУЖБИ

ГБУ

АВІАЦІЇ

РОЗВІДУВАЛЬНА АВІАЦІЯ

Ш Т А Б И

ПІДРОЗД. (Ч А

С Т И Н)

І

Н

Ф

О

Р

М

А

Ц

І

Я

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ТАКТИКИ ТА ОПЕРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри тактики

та оперативного мистецтва

полковник С.А.ШВОРОВ

“___”_________________2007 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]