Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СКОРОЧЕНИЙ ВАРІАНТ опорний конспект МЕТОДИКА ВИ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
500.74 Кб
Скачать

Тема 4 організація самостійної роботи при вивченні економічних дисциплін

  1. Самостійна робота як методична проблема. Самостійна робота - основний засіб засвоєння навчального матеріалу.

  2. Форми організації самостійної праці. Форми активізації самостійної праці.

  3. Формування тематики рефератів, курсових і дипломних робіт. Підготовка інформаційно-методичного забезпечення самостійної праці.

ПИТАННЯ 1. Самостійна навчальна робота студентів (учнів) – різноманітні види індивідуальної і колективної навчальної діяльності студентів (учнів), яка здійснюється ними на навчальних заняттях або дома за завданням викладача, під його керівництвом, однак без його безпосередньої участі.

Найбільш поширені види самостійної роботи: робота з підручником, навчальними посібниками, персональним комп’ютером, розв’язування задач, виконання вправ, написання рефератів курсових робіт, самостійні спостереження, лабораторні роботи, науково-дослідницька діяльність.

За дидактичною метою самостійну роботу можна поділити на:

  • підготовчу,

  • спрямовану на засвоєння нових знань, тренувальну,

  • узагальнюючо-повторювальну,

  • контрольну роботу.

Завдання для самостійної роботи можуть бути фронтальними та індивідуальними.

Детально плануючи самостійну працю, викладач зобов’язаний створити відповідні умови для її виконання (тут є необхідна мотивація виконання тієї чи іншої діяльності, чітке визначення зв’язку цих робіт із практичною діяльністю).

При самостійній діяльності студентів внутрішній процес засвоєння знань складається з таких ланок:

  • сприймання,

  • осмислення і розуміння,

  • узагальнення,

  • закріплення,

  • застосування на практиці.

ПИТАННЯ 2. У практиці викладання економіки застосовуються різні форми самостійної діяльності студентів: робота з підручником, реферування проблемних ситуацій, робота з конспектом-схемою, аналіз виробничих ситуацій, виконання індивідуальних завдань (реферати), побудова “дерева проблем” і “дерева цілей”, самоперевірка з програмованого контролю, розв’язування задач, складання завдань з теми, колоквіум, виступ з рефератом на лекції або семінарі, проведення проблемних семінарів, заняття у виробничих умовах, робота з ЕОМ, участь у навчально-виробничій грі.

Форми активізації самостійної праці: задачі та вправи, тренінги, спеціально розвиваючі нестандартні питання, рольові ігри, тести на поглиблене розуміння матеріалу, написання рефератів, програмоване навчання та контроль, комп’ютерні ігри. Крім того, широко застосовуються завдання для самостійного вивчення певної частини навчальної інформації:

Для самостійної роботи використовується така методична література: робоча програма, методичні вказівки, конспекти-схеми лекцій, розроблені викладачем, методичні вказівки до навчально-методичної гри. При підготовці до семінарів і практичних занять студенти повинні використовувати іншу літературу (систематичні журнали).

Важливим у підготовці самостійної роботи є визначення співвідношення між аудиторною та поза аудиторною самостійною працею, розробка відповідних методичних рекомендації, що потребує і спеціального методичної забезпечення навчального процесу. Активізації навчання сприяє також розробка системи навчальних тестів, багатоваріантних завдань, використання кросвордів, коміксів, економічних вправ, вікторин та диспутів, використання комп’ютера.

До нових форм організації самостійної праці студентів і контролю їх знань є модульно-рейтингова система.

Цікавою є і адаптивна система навчання, яка базується на оптимальній моделі уроку і на безперервному управлінні навчальним процесом за допомогою сіткового плану і графіку самообліку. Вона полягає у тому, що студент має сітковий план свого навчання, який показує що він має виконати за тиждень, місяць, семестр. Така система навчання дозволяє значно скоротити час на вивчення теоретичного матеріалу, і збільшити - для самостійної праці. Тут подаються випереджаючі укрупнені блоки завдань у поєднанні з аркушами відкритого обліку знань (екран успішності).

Для активізації самостійної роботи використовуються нетрадиційні форми навчання, зокрема асоціативні малюнки . Вони дають змогу запам’ятовувати, зрозуміти та оптимізувати навчальний матеріал.

ПИТАННЯ 3. Серед інших форм самостійної праці студентів є реферат, як форма викладення змісту проблеми або аналізу змісту кількох досліджень з однієї проблеми.

Реферат – короткий виклад (усний чи письмовий) основних положень учення, наукової праці, дослідження або змісту книги.

У вузах часто використовують форму самостійної роботи – курсову та дипломну роботу. Оцінка за таку роботу включається до диплому. Важливим є вдало підібрати тематику рефератів та дипломних робіт, що вони дали змогу не тільки викласти теоретичний матеріал, але і провести дослідницьку роботу студенту так, щоб досягнути власних наукових висновків.

Дипломна робота (курсова) – це самостійна творча праця студента на відповідну тему, виконана під науковим керівництвом викладача, де систематизовано поєднані теоретичні знання і практичні навички, набуті студентом протягом усього процесу навчання у вищій школі. Виконання дипломної роботи є однією з важливих форм навчальної і наукової підготовки спеціалістів, метою якої є поглиблення теоретичних знань з профілюючих дисциплін, розвиток і оволодіння професійними навичками самостійного проведення глибоких всебічних наукових досліджень та прийняття науково обґрунтованих рішень.

Завдання виконання дипломної роботи полягає у підвищенні якості підготовки спеціалістів, закріпленні набутих теоретичних знань й умінь творчого підходу до вирішення фінансово-економічних проблем.

Дипломна робота є випускною кваліфікаційною роботою студента, успішний захист якої засвідчує рівень кваліфікації економіст і ДЕК приймає рішення про присвоєння її автору кваліфікації економіста.