Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
74.75 Кб
Скачать

Зеленеє жито, зелене, Хорошії гості у мене...

А потім усі гості виходили на вулицю, взявшись під руки, водили хороводи, співали українських пісень.

Гостіння, за словами В. Скуратівського, є важливим засо­бом етичного й естетичного співжиття, колективного дозвілля й спілкування, є активною формою відпочинку. Гостини запо­чатковували підґрунтя витокам народної творчості: пісням, танкам, приказкам, прислів'ям, переказам, поетичним формам народного шанування. «Гості, гостинність, погостіння, госпо­диня... Які милозвучні ці слова, що походять з одного коре­ня! — читаємо на сторінках «Берегині». — Вдало організо­вана гостина — це і своєрідний відпочинок, етична й естетич­на форма дозвілля, наш громадсько-побутовий стиль, нарешті, якщо хочете, рівень загальної культури у взаєминах та спіл­куванні»I.

До сучасних сімейних традицій належить святкування у сім'ї дня народження дитини. Кожна сім'я відзначає цей день ио-своєму, по-сімейному. Проте важливо, щоб цей день не пе­ретворювався у пияцтво дорослих. Це дитяче свято, й запро­шувати на нього потрібно дітей, однолітків. Батьки печуть

іменинним пиріг чи торт, готують різні солодощі для дітей. Головне ж у цьому святі — розважальна програма для дітей: пісні, ігри, хороводи, сюрпрнзні моменти, жарти. Наприкінці, щоб заспокоїти дітлашню, бажано показати діафільм, кіно­фільм чи навіть театральну виставу.

Стало доброю традицією відзначати день іменинника і в дошкільних закладах один раз на місяць чи квартал. Це має бути тепле, домашнє свято. Діти повинні відчувати розку­тість, одержувати естетичну насолоду від свята. Вихователь­ка вчить дітей, як потрібно вітати іменинників, які слова по­бажання доцільно говорити при зустрічі, які ознаки уваги виявляти імениннику.

До такого свята готуються заздалегідь. Подарунки, вітальні сюрпризи — все це тримається дітьми у секреті, водночас підтримує радісний настрій очікування свята.

Сюрпризні моменти готують до свята й іменинники (пісні, танці, вірші, жарти, сценки тощо), виготовляють своїми рука­ми дарунки дошкільному закладу (іграшку, витинанку, виши­ванку, вирощену вдома квітку тощо).

Готуються до дня іменинника й батьки. Вони можуть ви­конати пісню, вірш, подарувати якісь вироби.

У групі в цей день панує особливий настрій. Вихователь­ка продумує, як діти будуть зустрічати вранці кожного іме­нинника, як їх вітати. А в другій половині дня влаштовується загальне свято — день іменинника.

Наводимо практичний матеріал ознайомлення дітей і ви­хователів з народним дитинознавством та сімейними тради­ціями.

Сценарій дозвілля для дітей середньої та старшої груп на тему: «День іменинника в дошкільному закладів.

Зала святково прикрашена квітами, веселими плакатами. У центрі напис: «З днем народження!».

Під веселу музику діти вбігають до зали, довільно тан­цюють, сідають. Ведуча запрошує іменинників сісти на спе­ціально відведені місця.

Ведуча відзначає, що всі в залі радісні і гарно вбрані, запи­тує у дітей, на яке свято вони зібрались, чий день народження відзначають сьогодні. Діти відповідають. Іменинники вста­ють. Ведуча вітає їх і пропонує пройти під музику по залі, щоб усі гості подивились, які вони сьогодні особливо гарні.

Під веселий марш та оплески присутніх іменинники мар­ширують по залі і повертаються на свої місця.

Діти:

А у нас сьогодні свято!

ЧуТИ МуЗИКу І СМІХ

Зараз будемо вітати Іменинників своїх. Катя, Петрик і Марина, Шура, Пав лик і Тарас Відзначати іменини Радо в гості кличуть нас.

Т. Мезенцева

Ведуча нагадує, що день іменинника в дошкільному за­кладі святкують щомісяця. Запитує, чий день народження відзначали минулого місяця? як називався той місяць? який зараз місяць? Говорить, що Жовтень сьогодні теж вітає всіх малят, хто народився в цьому місяці. Свої поздоровлення він надсилає на барвистих листочках, які падають з дерев, їх при­носить до нас осінній вітерець. Здивовано вигукує: «Ой, та от і листочки!» (Листочки падають з картонного кола, підвіше­ного під люстрою, коли хтось із дорослих смикає за ниточку, прив'язану до краю кола, і воно нахиляється.)

Усі діти збирають листочки і довільно танцюють з ними під знайому музику. Потім діти віддають листочки іменинни­кам, які ставлять їх у велику вазу.

Можна ввести персонаж Жовтень, роль якого виконує до­рослий або дитина з підготовчої групи. Жовтень вітає іме­нинників, співає пісеньку, записує і розповідає про те, що людям приносить жовтень, загадує загадки про осінь, урожай, про­сить дітей прочитати віршики (про жовтень, осінь), проспіва­ти пісеньку, дарує листочки (які можуть також падати з опи­саного пристрою), запрошує всіх до таночка. Кожному іме­ниннику Жовтень приколює «золотий» листочок до сорочки (платтячка).

За пропозицією ведучої діти вітають іменинників, читають їм вірші, говорять про кожного добрі слова (Тетянка завжди весела, гарно танцює; Сашко дуже добрий, завжди ділиться іграшками; Наталочка працьовита, добре чергує тощо), ви­словлюють побажання.

Усі іменинники або соліст із старшої групи співають «Диво- нісеньку» В. Ізотова на слова В. Данька.

Вихованці підготовчої групи, які сиділи серед гостей, віта­ють товаришів з днем народження, дарують їм іграшки (ля­льок, ведмедиків та ін.) і запрошують потанцювати разом з ними. Виконується «Полька з іграшками» Н. Вересокіної.

У двері дзвонять або стукають. Ведуча пропонує іменин­никам зустрічати гостей. Вони підходять до дверей, відчиня­ють, запрошують. До зали входять Поштарики — три хлоп­чики у костюмчиках з написом «Пошта», з однаковими сум­ками через плече. Вони виконують «Пісеньку поштариків» В. Коваленка на слова Т. Мезенцевої. На музику вступу при­танцьовують.

Перший Поштарик говорить, що він приніс вітання від спортсменів, дістає із сумки велику листівку. Ведуча зачитує побажання дітям бути сильними, сміливими, спритними і за­гадує загадку, яку треба відгадати, щоб одержати подарунок:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]