Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_КР_ЕП_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
487.42 Кб
Скачать

7.3. Розрахунок витрат на утримання та експлуатацію обладнання

На багатьох підприємствах різних сфер діяльності вагома частина виробничих витрат пов'язана з витратами на утримання і експлуатацію машин та обладнання (УЕМО). Саме така ситуація насамперед має місце в машино- і приладобудуванні. Велика питома вага цих витрат у собівартості продукції та складний (комплексний) характер обумовлюють необхідність виділення обліку і нарахування цих витрат в окрему підсистему загальної системи обліку і нарахування виробничих витрат.

Метою виконання розділу є розробка річного кошторису витрат на утримання та експлуатацію машин і обладнання цеху-виробника приладу та обґрунтування методу і нормативу переносу цих витрат на собівартість продукції. Кошторис розробляється за формою табл. 7.4, виходячи з планових нормативів діяльності цеху на рік початку виробництва нового приладу (табл. Е.7).

Таблиця 7.4

Кошторис річних витрат на утримання та експлуатацію машин і обладнання цеху

Елементи витрат

Позначення

Сума, тис. грн.

1. Оплата праці робітників з обслуговування обладнання

Фо.об.

2. Нарахування на заробітну плату

38% від Фо.об.

3. Амортизація (обладнання та цінного виробничого оснащення)

Аоб + Ав.ос

4. Електроенергія технологічна

Етех.

5. Ремонт і технічне обслуговування (обладнання та цінного виробничого оснащення)

Роб + Рв.ос

6. Зношування виробничого обладнання та мало цінного і швидкозношуваного інструменту

Зв.ос

7. Послуги інших підрозділів і організацій, щодо забезпечення роботи обладнання

Поб

8. Інші витрати

Воб.інш.

Разом річних витрат

Воб.р

При розробці кошторису з таблиці Е.7 беруться всі ті показники, які стосуються витрат на утримання та експлуатацію машин, обладнання та виробничого оснащення. Нарахування на соціальні заходи здійснюється згідно з нормативами, які діють на час виконання розрахунків – 38%. Інші витрати (резерв коштів), згідно з практикою виробничої діяльності, беруться в розмірі 2-3 відсотків від суми попередніх позицій кошторису.

На собівартість продукції цеху-виробника приладу ці витрати переносяться непрямим методом - за допомогою спеціального нормативу переносу витрат пропорційно визначеній ознаці, що прямим способом характеризує ту чи іншу продукцію цеху. В якості такої прямої ознаки на практиці найчастіше використовуються або прямі витрати на оплату праці виробничого персоналу в собівартості продукції, або її трудомісткість.

Норматив переносу витрат на УЕМО зазначається, виходячи з річної суми цих витрат (Воб.р) і відповідних річних показників діяльності цеху. Наприклад, якщо береться метод переносу витрат на УЕМО пропорційно оплаті праці виробничого персоналу (найчастіше це є основна заробітна плата виробничого персоналу), то норматив витрат складатиме:

Ноб = Воб.р / (Фт.р + Фд.п), грн. витрат на УЕМО (7.11)

на 1 грн. оплати персоналу,

де Фт.р і Фд.п - річні фонди тарифної оплати праці та доплат за відпрацьова­ний час виробничого персоналу цеху (табл. Е.7 вихідних даних), тис. грн..