Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_КР_ЕП_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
487.42 Кб
Скачать

3. Вимоги до змісту та обсягу курсової роботи.

Курсова робота повинна мати чітку та логічну побудову. Загальний об’єм курсової роботи повинен складати 40-50 сторінок друкованого тексту, не враховуючи додатки. Курсова робота повинна складатися з:

- титульного аркуша(додаток Д);

- завдання на виконання курсової роботи(додаток Б);

- змісту;

- вступу;

- основної частини (теоретичний та практичний розділи);

- висновків;

- списку використаної літератури;

- додатків.

У вступі курсової  роботи обґрунтовується актуальність обраноїтеми дослідження, розкривається значення питань дослідження у сучасних умовах господарювання, обґрунтовується значення виконання курсової роботи, вказуються її цілі та методи дослідження. Об'єм вступу повинен складати 1-2 сторінки.

Основна частина курсової роботи складається з 2 розділів:

  • теоретичного –розкиваєтьсязгідно обраної теми економічна суть питання, містить техніко-економічнухарактеристику об’єктів дослідження та резерви підвищення ефективності виробництва;

  • практичного – згідно індивідуальних вихідних даних проводиться розрахунок витрат та техніко-економічних показників, аналітична та прогностична оцінках функціонування та розвитку об'єкта дослідження.

Основна частина повинна мати об'єм 30-40 сторінок.

Висновкиповинні відображати сутність курсової роботи, бути конкретними і корисними для поглиблення знань з економіки підприємства. В них оцінюють в лаконічній формі результати проведеного дослідження, указують важливість проведеного дослідження, формулюють основні результати проведених розрахунків, надають висновки, пропозиції та рекомендації щодо ефективнішогорозв'язання проблематики. Об'єм цього розділу може складати 2-3 сторінки.

Список використаної літератури містить джерела, матеріал яких був використаний при написанні курсової роботи.

Додатки містять допоміжний до основного змісту матеріал курсової роботи, який необхідний для підвищення наочності розглянутих питань і підтвердження окремих висновків. У додатках, що подаються наприкінці курсової роботи, наводяться таблиці, які виходять за рамки однієї сторінки, графіки, результати розрахунків та інші допоміжні матеріали.

4. Загальні вимоги щодо оформленнякурсової роботи

Курсова робота відноситься до категорії учбово-наукової документації ітому повинна бути оформлена відповідно до вимог Державного стандартуУкраїни (ДСТУ 3008-95).Загальними вимогами до викладення матеріалу курсової роботи є чіткість побудови, логічна послідовність, точність у визначеннях, конкретність у викладенні результатів роботи, обґрунтування висновків.Мова написання - українська, або з дозволу керівника курсового проектування інша.

Текст курсової роботи потрібно розміщувати з однієї сторінки на білому аркуші паперу формату А4 (210x297мм), залишаючи поля: ліве – 30 мм, праве – 10 мм., зверху і знизу - 20 мм.

В машинописному чи комп'ютерному варіанті текст розташовується через півтора міжрядкових інтервали до тридцяти рядків на сторінці у текстовому редакторі Word шрифтом TimesNewRoman 14 кеглем. Допускається в таблицях та інших ілюстративних матеріалах розташовувати текст одинарним міжрядковим інтервалом та іншим розміром шрифтом (10 - 14 кеглем).

Текст основної частини роботи поділяється на розділи, підрозділи, пункти та підпункти згідно з планом курсової роботи.Заголовки структурних частин курсової роботи "ЗМІСТ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", "ДОДАТКИ", друкуються великими літерами жирним шрифтомсиметрично до тексту. Заголовки підрозділів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) також жирним шрифтом з абзацу. Крапка в кінці заголовка не ставиться. Якщо заголовок складається з двох речень, то їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 2-м інтервалам в основному тексті.Кожний розділ курсової роботи слід починати з нової сторінки.

Скорочення слів у тексті, крім загальноприйнятих, не допускається. Кожний розділ та параграфи в межах розділу нумеруються арабськими цифрами.Вступ, висновки та список використаної літератури не нумеруються.

В тексті заведено використовувати дієслова першої особи множини, наприклад, "приймаємо", "розглядаємо" і т. інш. Не допускаються скорочення, крім загальноприйнятих (тис, км., і т.д.). Якщо в тексті часто зустрічається якесь словосполучення і його потрібно скоротити, то при першому згадуванні в тексті необхідно дати повну назву, а в круглих дужках - скорочену. Наприклад, фонд оплати праці (ФОП).

Нумерація сторіноккурсовоїроботи має бути наскрізною; номер сторінки проставляється арабськими цифрами у правому верхньому кутку.Першою сторінкою вважається титульний аркуш, але номер на ньому та на аркуші зі змістом (друга сторінка) не ставиться. Номера сторінок починають проставляти зі сторінки 3 – "ВСТУП".

Формули,які наводяться в роботі, слід виконати за допомогою редактора формул і нумерувати арабськими цифрами у круглих дужках праворуч від формули. Номер складається з номера розділу та порядкового номера формули, розділених крапкою. Наприклад (1.3) - третя формула першого розділу. Нумерацію формул здійснюють окремо від нумерації таблиць та нумерації малюнків.При посиланні в тексті на формулу необхідно вказати її повний номер в дужках, наприклад, “у формулі (2.1)”. Після формули пишуть слово “де” і розшифровують позначення словами в такій послідовності, в якій вони подані у формулі. Після слова “де” двокрапка не ставиться. Наприклад,

Облікова чисельність основних робітників визначається за формулою:

, (2.2)

де Чоі- чисельність основних робітників і-ї професії;

N – річна програма випуску виробів;

Тшті- трудомісткість в нормо-годинах і-го виду робіт на одиницю продукції (табл.4 вихідних даних);

Fp- річний ефективний фонд часу роботи робітника в годинах.

Цифровий матеріал, який студент вважав за доцільне вмістити у текст курсової роботи, як правило, подається у табличній формі.Кожна таблиця повинна мати заголовок (найменування), який відображає її зміст. Нумерація таблиць здійснюється таким чином:справа над заголовком з великої літери пишуть слово «Таблиця» та її порядковий номер (знак № перед цифрою не ставиться). Номер таблиці складається з номера розділу та порядкового номера таблиці в даному розділі, між якими ставиться крапка. Наприклад,

Таблиця 2.3

Розрахунок трудомісткості й тарифної оплати робіт по виготовленню приладу

Види робіт

Середній розряд

Годинна тарифна ставка, грн./год.

Планова трудомісткість, нормо годин

Оплата за тарифом, грн./виріб

Монтаж

Лакування

Регулювання

Разом по виробу

Твир =

Отар =

При оформленні таблиць слід дотримуватись певних правил. Зокрема, колонки таблиці нумерують тільки у тих випадках, коли у тексті є на них посилання або у випадку переносу таблиці (її продовження на наступній сторінці), в цьому разі у правому верхньому кутку сторінки пишуть "Продовження табл. 2.3". не повторюючи заголовка таблиціта найменувань колонок, далі вказують номери колонок і продовжують таблицю.

Таблицю розміщують утексті курсової роботи після першого посилання на неї, або на наступному листі (якщо таблиця не потребує розривів, але не вміщається на цьому ж листі). Розрахункові таблиці, що мають великий обсяг, доцільно винести у додатки до курсової роботи, але з обов'язковим посиланням на них у тексті.Допускається розміщення таблиці вздовж довгого боку аркуша, на окремому листі.

Ілюстративний матеріал(схеми, діаграми, графіки, тощо) іменуються рисунками.Рисунки нумеруються послідовно в межах розділу арабськими цифрами, підрисунком. Рисунки розміщуютьсяпісля посилання на них у тексті роботи. Кожний рисунок повинен мати коротку назву, яка розміщується під рисунком, після його номера, наприклад:

Group 15

Рис1.4. Джерела та способи економії матеріальних ресурсів на підприємстві (1.4. –четвертий рисунок першого розділу).

Для підтвердження висновків дослідження в роботі можуть наводитися цитати з використаних літературних джерел.Цитати, статистичні, рисунки, таблиці та інші дані, що наводяться у тексті, обов'язково повинні мати посилання на їх джерела у квадратних дужках, в яких зазначається порядковий номер джерела у списку використаної літератури. Наприклад, [18].Запозичення цитат без посилання на літературне джерело не допускається. При необхідності посилання на нормативні акти слід вказати відповідні розділи або статті із зазначенням повної назви акта.

Список використаної літератури складаєодну із істотних частин курсової роботи івідображає самосійну творчу роботу студента.

Джерела інформації, що буде використані у курсовій роботі, наводяться у такій послідовності:

-  закони України;

-  постанови, укази, інструкції та інші нормативні акти;

- наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана українською або російською мовами;

- статті у наукових журналах, автореферати дисертацій тощо;

-Інтернет-ресурси.

У кожному з перелічених підрозділів списку літератури першоджерела розміщуються в алфавітному порядку (згідно з українським (російським) або латинським (для іншомовних видань) алфавітом).Формуючи список літератури за темою роботи, студент обов'язково повинен зазначити прізвище та ініціали автора, назву роботи, видавництво, місце та рік видання. Якщо до списку входять періодичні публікації, то обов'язково слід зазначити прізвище та ініціали автора, назву статті, журналу, газети тощо, рік видання, номер та сторінки, на яких надрукована стаття. Якщо студент використовував Інтернет-ресурси, то слід зазначити прізвище та ініціали автора матеріалу, назву та Web-site.

Додаткидо курсової роботи розміщуються після списку використаних джерел та  оформлюються таким чином:  - у правому  кутку  рядка  над заголовком малими літерами з першої великої літери пишуть слово «Додаток _» і велику літеру, яка позначає номер додатку; - додаток повинен мати заголовок, надрукований малими літерами з першої великої літери симетрично відносно тексту сторінки.Якщо в документі один додаток, він позначається «Додаток А».

Додатками можуть бути таблиці, графічний матеріал, розрахунки тощо, які можуть бути рекомендованого або довідкового характеру. Додатки позначаються великими літерами української абетки, починаючи з літери А, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Послідовність розміщення додатків визначається порядком появи посилань на них у тексті курсової роботи.

При необхідності допускається оформляти додатки в курсовій роботі також на аркушах формату А3, А4х3, А4х4, А2 і А1 дотримуючись вимог ДСТ 2.301- 68.Якщо додаток в курсовій роботі розміщується на декількох аркушах, то його номер і назва пишуться тільки на першому листі, на інших вказують «Продовження дод.А» чи «Закінчення дод.А».Кожен додаток може містить декілька таблиць чи рисунків, що мають порядковий номер в межах додатку. Наприклад: «Таблиця Б.2» – що означає друга таблиця додатку Б.