Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ком діяльн прив підпр.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

1.2. Формування та збалансованість товарного асортименту

Від складу i своєчасного оновлення асортименту товарів в магазинах значною мірою залежать ступінь задоволення попиту, витрати споживання населення, пов’язані з купівлею товарів, кiлькiснi i якісні показники господарської діяльності роздрібних торгових підприємств. Відсутність в магазинах окремих товарів, їх вузький, нестабільний або не відповідний запитам покупців асортимент породжують незадоволений попит, збільшують витрати часу населення на пошук потрібних товарів, негативно позначаються на економічній ефективності підприємства. Тому при формуванні асортименту товарів в роздрібній торговій мережі найважливішою вимогою є максимальне задоволення попиту покупців при найменших витратах часу на здійснення покупки i забезпечення ефективної роботи торгових підприємств.

Процес формування асортименту товарів в магазинах складається з трьох етапів.

На першому етапі встановлюється груповий асортимент товарів в магазині (тим самим визначається його асортиментний профіль). Дана робота проводиться на основі маркетингових досліджень цільового ринку. В залежності від цього будуть визначені місце i роль магазину в загальній системі торгового обслуговування населення міста, району i т. п.

На другому етапі формування асортименту проводяться розрахунки структури групового асортименту, тобто визначаються кiлькiснi співвідношення окремих груп товарів. Структура групового асортименту встановлюється з урахуванням торгової площі магазину, його розміщення та інших чинників.

На третьому, заключному етапі визначається внутрiшньогруповий (розгорнутий) асортимент, тобто здійснюється підбір конкретних різновидів товарів в межах кожної групи. Це найбільш відповідальний етап, оскільки весь процес перетворення виробничого асортименту на торговий по ланках руху товарів завершується в останній ланці — магазині, і від того, наскільки правильно сформований тут асортимент товарів, в кінцевому результаті залежить задоволення попиту покупців цільового ринку.

На заключному етапі формування асортименту ведеться з урахуванням очікуваних змін в попиті населення, наявних торгових i складських площ, запланованих показників товарообороту, контингенту покупців, що обслуговуються, та інших чинників, перерахованих вище.

Деякі особливості існують при підборі товарів для роздрібної торгової мережі. Тут необхідно враховувати не тільки місце торгівлі, склад покупців, сезонність i т.д., але й функціональне призначення роздрібної торгової мережі.

Розглянемо особливості формування асортименту товарів в магазинах деяких типів.

Так, в універмагах асортимент товарів рекомендується будувати за споживчими комплексами. При цьому можуть бути передбачені наступні споживчі комплекси: «Товари для чоловіків»,« Товари для жінок», «Товари для дітей», «Косметика i засоби гігієни», «Сувеніри, годинники, ювелірні вироби», «Товари для дозвілля», «Товари для письма i навчання», «Товари для шиття i рукоділля», «Товари для дому».

Споживчі комплекси діляться на мiкрокомлекси. Наприклад, в комплексі «Товари для жінок» виділяються мiкрокомлекси «Одяг», «Головні убори», «Білизна», «Панчiшно-шкарпетковi вироби», «Предмети жіночого туалету»,« Взуття» та ін.

До складу кожного мiкрокомплексу входять товари певних найменувань, якi, в свою чергу, діляться на різновиди.

В універсамах виділяють продовольчі i непродовольчі товари. Серед продовольчих товарів виділяються такі товарні групи, як хліб та хлібобулочні вироби; бакалійні товари; кондитерські вироби; консерви продукти; м’ясо, риба; плоди, овочі. Непродовольчі товари поділяються на наступні товарні групи: взуття домашнє; панчiшно-шкарпетковi вироби; та галантерейні товари i парфумерно-косметичнi товари; шкiльно-письмовi i канцелярські товари; іграшки; господарські товари.

Таким чином, при побудові асортименту товарів в магазинах, що торгують непродовольчими товарами, виходять з розподілу всієї номенклатури товарів на комплекси, мiкрокомлекси i найменування, а в магазинах, що торгують продовольчими товарами, i в магазинах «Товари повсякденного попиту» — на товарні групи i найменування. При цьому кожне найменування може бути представлене різною кількістю його різновидів в залежності від глибини асортименту товарів.

Торговий асортимент має таку специфічну характеристику як збалансованість. Збалансований асортимент — це результат логічного та послідовного поєднання різних товарних груп відповідно до цілей торговельного підприємства та можливостей ринку.

Тільки відповідність між структурою товарообороту та структурою попиту забезпечує успішну реалізацію товарів торговельного підприємства [3, с. 133].

Забезпечення відповідної широти, глибини та сталості асортименту товарів є обов'язковою умовою підтримки конкурентоздатності підприємства у певному сегменті споживчого ринку. Широта асортименту характеризує кількість товарних груп та підгруп, які реалізує підприємство, глибина - кількість різновидів товарів за окремими споживчими або якісними ознаками (фасонами, моделями, розмірами, сортами та іншими показниками).

Формування асортименту покликане створити умови для отримання підприємством необхідного прибутку. Це обумовлено тим, що рішення стосовно підбору асортименту визначають обсяг доходів підприємства від торговельної діяльності, величину витрат обігу (у зв'язку з різною товарною витратоємністю), потребу в обігових активах (у зв'язку з різною оборотністю запасів окремих товарів) та інших найважливіших господарсько-фінансових показників підприємства.