Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диаметр труб.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

Кодування технологічної клавіатури здійснюють в тому разі, коли оператор використовує пульт для оперативного спостереження за параметрами об’єкта керування і при його втручанні в процес управління.

“Технологічними”, як вже було сказано вище, можуть бути 16 кнопок “лівої” групи пульта. Однак, їх кількість може бути розширена до 64 шляхом введення поняття номера “технологічної клавіатури” (від 1 до 4), який можна змінювати в режимі “Пуск”. Тому при кодуванні технологічної клавіатури необхідно задати номер клавіатури, назву змінної, технологічну назву кнопки, і її порядковий номер (приклад див. в табл.2.11).

 

 

Таблиця 2.11

 

Технологічна клавіатура

 

Номер клавіатури

Номер кнопки

Назва змінної

Технологічна назва

1

1

АВ005

ТИСК

 

2

АВ007

РІВЕНЬ

2

1

АВ017

ГУСТИНА

2.6.2. Програма керування.

Програма керування набирається і коректується в підрежимі “Програма” режиму “Програмування”. Програма керування пишеться секціями на МІКРОЛІ. При складанні програми керування треба дотримуватися таких правил:

1.Програма керування може розміщуватися лише в тих блоках, які замовлені в заголовку ПрК;

2.Виконання програми секції можливе тільки при включених відповідно КБ та КС;

3.Число фрагментів в секції не більше 64, нумерація фрагментів вісімкова– від 00 до 77;

4.Фрагменти нумеруються підряд від 00 без пропусків;

5.Пуста секція пам’яті не займає;

6.Об’єм секції не більше 256 байтів, при цьому 6 байтів займає службова інформація.

Об’єм пам’яті, який займають окремі фрагменти, приведений в Додатку 13. Для спрощення процесу складання програми керування на МІКРОЛІ бажано

розробити блок-схему програми, яка би відображала функціональну взаємодію основних елементів АСК. Вимоги до оформлення такої схеми регламентовані ГОСТ. Блок-схема повинна скелетно відобразити алгоритм функціонування АСК технологічним об’єктом і дати уяву користувачу (студенту) про коло задач, які треба розв’язати. Деталізація окремих аспектів алгоритму функціонування досягається при безпосередній розробці тексту програми на МІКРОЛІ, який є оригінальним програмним продуктом безпосереднього виконавця.

Програму керування доцільно оформляти таблично, що прискорює процес програмування, пошуку помилок. Приклад фрагменту програми керування показаний в таблиці 2.12.