Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диаметр труб.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

2.КОНТРОЛЕР ЛОГІЧНИЙ МІКРОПРОЦЕСОРНИЙ ЛОМІКОНТ

2.1Основні властивості та технічні характеристики

Ломіконт є багатоцільовим контролером для автоматичного керування технологічними процесами широкого кола галузей народного господарства.

Ломіконт обробляє дискретні, аналогові та імпульсні вхідні сигнали, формує такі ж вихідні сигнали, має широкі функціональні можливості логічного керування і аналогового регулювання завдяки внутрішній мові макрокоманд та обширній бібліотеці стандартних алгоритмів.

Ломіконт може працювати як на нижньому рівні розподілення АСК, зв’язуючись з ЕОМ верхнього рівня через інтерфейс канал зв’язку, так і автономно в системах логічного керування.

Ломіконт можуть об’єднуватись між собою в мережі з обміном інформації через цифровий канал зв’язку.

Контролер є програмованим пристроєм, який функціонує у відповідності до програми користувача, написаної на мові програмування МІКРОЛ. Програма користувача при необхідності може змінюватись шляхом перепрограмування і має захист при відключенні живлення.

Ломіконт – проектно-компонований виріб. Він складається з базового (незмінного) комплекту і проектно-компонованої частини, яка формується споживачем для розв’язку конкретної задачі.

Випускається чотири моделі Ломіконт, які відрізняються кількістю каналів вводу-виводу (від 60-90 до 800-900) та наявністю дублювання.

Технічна характеристика контролера

1.Входи-виходи: Кількість входів:

Дискретних до 512; Аналогових до 128; Імпульсних до 8.

Кількість виходів: Дискретних до 256; Аналогових до 64;

Імпульсних до 32.

Вхідний дискретний сигнал – “сухий” контакт або напруга постійного струму

будь-якої полярності з параметрами:

 

Логічний нуль, В

0...2,4;

Логічна одиниця, В

19,2...28,8.

Вхідні імпульсні сигнали – сигнали будь-якої полярності з максимальною частотою надходження 50 кГц.

Вихідні дискретні та імпульсні сигнали – напруга постійного струму (0 або 24В) або стан транзисторних ключів з комутуючого спроможністю відповідно за напругою та струмом до 48 В та до 0,2А.

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

Вхідні та вихідні аналогові сигнали постійного струму з параметрами: 0...10 В;

0 – 5, 0 – 20, 4 – 20 мА.

Ломіконт має зв’язок з іншими Ломіконтами та ЕОМ, а також вихід на дисплей і друкуючий пристрій через стандартний і паралельний інтерфейс.

Вхідні та вихідні струмові сигнали мають гальванічну розв’язку як між собою,

вмежах контролера, так і по відношенню їх до об’єкта керування.

2.Функціональна характеристика:

Об’єм програми користувача

до 16 кБайт;

Кількість таймерів

32;

Кількість таймерів-генераторів

8;

Кількість лічильників

до 128;

Діапазон лічильників

від –1000 до +1000;

Час циклу

від 30 мс до 0,5 с;

Розрядність АЦП

11;

Розрядність ЦАП

10;

Час автономного зберігання

 

інформації в пам’яті

до 360 год.

3. Програмні можливості :

 

Внутрішня мова контролера

МІКРОЛ

Кількість бібліотечних алгоритмів

45 (станом на 1993 р.)

2.2 Склад Ломіконт Ломіконт має такі основні елементи (рис. 2.1):

Мікропроцесорний обчислювач; Пам’ять програми користувача; Пристрої зв’язку з об’єктом (ПЗО); Модулі цифрового зв’язку;

Каркас і шини внутріблочного інтерфейсного зв’язку; Засоби оперативного управління; Пристрої живлення і перемикання; Випромінювач ультрафіолетовий; Конструктивні елементи.

Мікропроцесорний обчислювач – складається з модуля центрального процесора ПРЦ5, модуля системного програмного забезпечення ПЗУ2 об’ємом 32 кБайтів та декількох модулів оперативної системної пам’яті ОЗУ4, де зберігається проміжна або постійно оновлювана від циклу до циклу інформація про стан входів, виходів, таймерів та лічильників, а також інформація для обміну через зовнішній інтерфейс. В ПЗУ2 розміщена програма диспетчер, програми опитування вхідних модулів ПЗО, бібліотека алгоритмів, а також програмне забезпечення роботи з пультом та іншими зовнішніми пристроями, само діагностування та тестування.

Пам’ять програми користувача містить модулі оперативної пам’яті ОЗУ4 та модуль програмно змінної постійної пам’яті МПП з ППЗП. В модулі оперативної пам’яті знаходиться складена на мові МІКРОЛ програма на етапі її вводу і

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

відладки. Для надійного і тривалого зберігання цієї програми, її переписують в постійний запам’ятовуючий пристрій модуля МПП.

До пристроїв звязку з обєктом слід віднести такі модулі: прямі та зворотні перетворювачі дискретно-цифрові ДЦП2 та ЦДП2, аналогово-цифрові АЦП2 та ЦАП2, імпульсно-цифрові ИЦП2 та ЦИП2, а також модулі гальванічної розвязки РГ12 та РГ22. Можливості кожного модуля з точки зору обслуговування інформаційних каналів приведені в таблиці 2.1.

ТАБЛИЦЯ 2.1.

Тип модуля

Кількість інформаційних каналів, що обслуговує один

 

модуль

ДЦП2

16 входів

ЦДП2

16 виходів

АЦП2

16 входів

ЦАП2

8 виходів

ИЦП2

2 входи

ЦИП2

8 виходів

РГІ2

8 входів

СГ22

8 виходів

Оскільки вхідні і вихідні дискретні та імпульсні кола в модулях ДЦП2, ЦДП2, ИЦП2 та ЦИП2 є пасивними, тому для їх живлення необхідне зовнішнє ждерело.

До модулів цифрового звязку відносять: модуль інтерфейсного звязку МИС2; модуль інтерфейсний паралельний МИП; модуль звязку каркасів МСК. Модуль МИС2 використовується для звязку через послідовний інтерфейс з іншими Ломіконтами та ЕОМ, для відтворення технологічної інформації на дисплей. А також при дублюванні контролера. Він має чотири двосторонні канали звязку. Модуль найчастіше застосовують при передачі на друкуючий пристрій через один двосторонній стандартний паралельний інтерфейс.

В окремих випадках для розширення можливостей контролера нарощують ще один або два додаткових каркаси з ПЗО. Тоді для зв’язку їх з обчислювачем необхідний модуль МСК. До одного модуля МСК можна підключити один додатковий каркас ПЗО.

Каркас і шина міжблочного інтерфейсного звязку забезпечує комутацію основних елементів контролера в єдину функціонально звязану систему. В типовий каркас Ломіконта можна розмістити 23 модуля місце базового комплекту і проектно-компонованої частини чітко визначине для всіх моделей контролера.

До засобів оперативного управління відносять МПВЛ та модуль управління і сигналізації МУС2.

Пульт є основним засобом, через який оператор може спілкуватись з контролером. Він є багаторежимним пристроєм і дозволяє вводити і відлагоджувати програми користувача, настроювати Ломіконт і всю систему керування, а також здійснювати оперативний контроль і управління технологічним обєктом.

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

Модуль МУС2 виконує функції системного контролю, сигналізації неполадок, тестування системної памяті, а також він має один послідовний інтерфейсний канал звязку, що дозволяє через нього підєднати до внутрішньої шини контролера пульт.

Основні функціональні можливості контролера можуть бути реалізовані без пристроїв живлення і перемикання. До них треба віднести такі блоки:

БПС-5 – блок живлення стабілізований; БПН-24 – блок перетворювача напруги; БПР-5 – блок перемикання резерву; БСЭл – батарея сухих елементів.

БСП-5 є основним джерелом живлення майже всіх модулів Ломіконта, продукує широку номенклатуру напруг (-+5 В, -+15 В, -+12 В, +24 В). Конструктивно він виконаний у вигляді окремого блоку, який розміщується позаду основного каркасу.

Блок БПН-24 формує дві гальванічно не звязані нестабілізовані напруги 24В зі струмом навантаження до 200 мА, які викорстовуються для живлення пасивних кіл дискретних і імпульсних перетворювачів, а також модулів ГР22.

Блок БПР-5 має набір реле з перемикаючими контактами, які можна використати для комутації різних кіл сигналізації і блокування, а також для переходу на резервний Ломіконт в режимі дублювання. Один блок обслуговує 8 кіл перемикання .

Для збереження оперативної інформації в разі зникнення напруги в мережі, батарея сухих елементів БСЭл автоматично підєднується до модулів ОЗУ4. Ємності батарей вистачає на 360 годин роботи в такому режимі.

Випромінювач ультрафіолетовий УФО-1 служить для очищення від непотріної інформації ППЗП у випадку запису в них нової програми користувача для тривалого зберігання.

Конструктивними єлементами Ломіконта є кожух, шафа, вентилятори, клемно-модульні зєднувачі, тощо. Випускається три виконання контролера: каркасне, приладне і шафове.

Шафове виконання дозволяє в одному конструктиві розмістити 4 каркаси. 2.3. Моделі Ломіконта. Методика їх вибору.

Випускаються 4 моделі Ломіконта: Л-110, Л-120, Л-112 та Л-122. перші дві моделі – нерезервовані контролери, а модель Л-112 (дубльований Л-110) та Л-122 (дубльований Л-120) забезпечують підвищену надійність роботи. Коротка характеристика моделей приведена в таблиці 2.2.

Для нескладних задач керування застосовують моделі Л-120 та Л-122, а для середніх і великих задач – моделі Л-110, Л-112. Якщо одного каркасу не вистачає, є можливість нарощування потужності додатковими двома каркасами ПЗО. Функціональні можливості всіх моделей аналогічні.

При виборі моделі Ломіконта треба враховувати такі рекомендації і особливості роботи контролера: