Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диаметр труб.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.42 Mб
Скачать

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

ВСТУП

Магістральним напрямком розвитку народного господарства України в широке впровадження нових малозатратних, енергозберігаючих і ефективних технологій, технологічних процесів, установок і агрегатів. У зв’язку з цим підвищується роль технічних засобів автоматики, які повинні забезпечити регламентне ведення технологічних процесів і нормальну роботу установок і агрегатів в оптимальних режимах і з високою надійністю. Тому успішне застосування при автоматизації об’єктів керування знаходять сучасні промислові регулюючі і логічні мікропроцесорні контролери. Вони дозволяють будувати системи децентралізованого керування об’єктами, підвищуючи надійність і живучість самих систем, не виключаючи, однак, можливості створення розвинутих ієрархічних систем керування складнями об’єктами і агрегатами.

В даному учбовому посібнику розглянуті технічні характеристики,

функціональні і алгоритмічні можливості, приклади застосування в схемах регулювання і програмно-логічного керування сучасних промислових контролерів серії Реміконт Р–130, Ломіконт і МКП.

І. МІКРОПРОЦЕСОРНИЙ КОНТРОЛЕР РЕМІКОНТ Р–130

Мікропроцесорний контролер Реміконт Р-ІЗО є найсучаснішим,

найдосконалішим і найнадійнішім із серії Реміконт /Р-ІОО, Р-І1О, Р-І20/, які випускались в межах колишнього СРСР і практично вдалий технічний пристрій цього класу, що виготовляється зараз а Україні. В перспективі, планується випуск багатоканального регулюючого контролера Р-110.

1.1. Загальна характеристика

Реміконт Р-ІЗО - компактний малоканальний багатофункцїональний мікропроцесорний контролер для автоматичного регулювання і логічного керування технологічними процесами в багатьох галузях народного господарства,

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

Контролер орієнтований на розв’язок широкого класу задач регулювання і керування. Він дозволяє вести локальне, каскадне, програмне, багатозв"язане регулювання, а також логіко-програмне дискретне управління.

Один Реміконт Р-ІЗО дозволяв комплексно розв’язувати будь-яку задачу автоматизації, з кількістю самостійних каналів управління не більше 4, а задачі середнього і великого масштабу з використанням кількох контролерів. Стандартні аналогові і дискретні датчики, виконавчі механізми від’єднуються до Р-ІЗО при допомозі індивідуальних кабельних ліній. Всередині контролера сигнали обробляються в цифровій формі. Для спряження з обчислювальними засобами верхнього рівня управління в Реміконті передбачений цифровий канал "шлюз" з

інтерфейсом типу ИРПС або RS-252С. Для обміну інформації між контролерами їх можна об’єднати в локальну мережу "Транзит" кільцевої конфігурації, для організації якої не потрібно додаткових засобів.

Реміконт Р-ІЗО - програмований пристрій. Процес програмування зводиться до використання алгоритмів із бібліотеки алгоритмів, шляхом конфігурування об’єднуються для розв'язку складних задач керування.

Реміконт Р-ІЗО є комплексом технічним засобів, в склад якого входить центральний мікропроцесорний блок контролера і низка ДОДАТКОВИХ блоків.

Центральний блок обробляй цифрову інформацію і мав 30 модифікацій, які відрізняються кількістю аналогових і дискретних сигналів вводу-виводу.

Додаткові блоки використовуються для попередньої обробки сигналів від термопар і термометрів опору; формування дискретних вихідних сигналів напругою 220 В, організації зовнішніх переключень і блоку Р-ІЗО в проектно-

компонованим виробом і його склад г параметри визначаються споживачем.

.

1.2. Основні властивості .

Реміконт Р-ІЗО має три моделі - регулюючу, логічну і не-перервно-

дискретну. Регулююча модель використовується для розв'язку задач автоматичного регулювання, логічна - для реалізації логічних програм крокового

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

керування, а неперервно-дискретна модель - для розв'язку змінених задач управління.

В контролері передбачено:

І. До 4 незалежних контурів регулювання, кожен з яких може бути локальним або каскадним, з аналоговим або імпульсним виходом, з ручним,

програмним або супервізорним задатчиком.

2. До 4 незалежних, одночасно виконуваних, логічних програм послідовної

/крокової/ дії лінійного типу з одиничним або циклічним виконанням кожної програми. Допускається об'єднання в одному контролері задач регулювання і логіко-програмного керування за умови, що кількість контурів керування не перевищує чотирьох.

3. Різноманітне поєднання /за замовленням/ аналогових і дискретних входів-

виходів /всього ЗО модифікацій/.

4. 76 "завитих" в постійному запам’ятовуючому пристрої /ПЗП/ алгоритмів неперервної і дискретної обробки сигналів.

5.До 99 алгоритмічних блоків /алгоблоків/ з вільними для заповненням їх будь-якими алгоритмами із бібліотеки і вільним конфігуруванням між собою і входами-виходами контролера.

6.Ручна установка або автопідстроювання будь-яких коефіцієнтів у всіх алгоритмах.

7.Без ударна зміна режимів керування і безударне включення, відключення,

переключення і реконфігурація контурів регулювання в системах будь-якої

складності.

8.Оперативне управління /за замовленням/ контурами автоматичного регулювання при допомозі органів управління і пристроїв індикації /цифрові чотири розрядні індикатори і набори світлодіодів/.

9.Оперативне управління за замовленням логічними кроковими програмами при допомозі органів управління і пристроїв індикації.

10. Об’єднання до 15 Реміконтів Р-ІЗО в мережу кільцевого типу "Транзит".

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

Через неї контролери, віддалені один від одного на відстань до 1 км, можуть

обмінюватись між собою оброблюваною інформацією.

11.Запис запрограмованої споживачем інформації в ПЗП.

12.Самодіагностика сигналізація неполадок при відмові апаратури, виході сигналів за встановлені межі, короткому замиканні і т.д.

Блок контролера БК-2І в мікропроцесорним пристроєм, який виконує такі функції: перетворює аналогові і дискретні вхідні сигнали в цифрову форму;

перетворює внутрішні цифрові сигнали в аналогові і дискретні вихідні сигнали;

обробляє одержану інформацію у відповідності до вибраного алгоритму керування; формує дискретні аварійні сигнали; здійснює оперативний контроль і управління при допомозі індикаторів і кнопок.

Блок БК має три моделі: 21, 22 та 23, які відрізняються бібліотекою алгоритмів, а також складом і призначенням органів управління на передній панелі і відповідають регулюючій, логічній і неперервно-дискретній моделі Реміконта. Контролер Р-ІЗО може компонуватись у ЗО модифікацій, які відрізняються номенклатурою і кількістю вхідних і вихідних сигналів /див.

додаток 2/.

Блок контролера БК комплектується такими модулями : модулі процесора ПРЦІО, модуль контролю і програмування, а також двома змінними модулями зв’язку з об'єктом. Номенклатура змінних пристроїв зв'язку з об’єктом приведена в додатку 3.

ПУЛЬТ настройки ДН-2І підєднюється до блоку контролера кабелем зв'язку і використовується для технологічного програмування, тестування та настройки контролера.

Блок живлення БД-2І під"єднюється до промислової мережі напругою 220 або

240 В, частотою 50 або 60 Гц і виробляє дві нестабілізовані напруги 24 В

постійного струму, які використовуються для живлення: блока контролера, кіл аналогових виходів інтерфейсних кіл блока контролера, кіл аварійних виходів,

підсилювачів для термопар і термоопорів і блока "шлюзу".

Підсилювач для термопар БУТ-20 виконує функції: перетворення сигналів

vk.com/club152685050 | vk.com/id446425943

термопар градуювання ХК, ХА, ІШ, ПР, ВР-І, ВР-2, ВР-3 в струмовий сигнал 0 - 5

мА; забезпечує компенсацію зміни температури вільних кінців термопари;

передбачає зміщення нуля вхідного сигналу і розширення діапазону зміни вхідних сигналів. Один підсилювач мав два незалежних канали підсилення,

розрахованих на під"єднання однотипних термопар.

Підсилювач для термоопорів БУС-20 виконує такі функції: перетворює сигнал термометрів опору або інших резистивних датчиків в струмовий сигнал 0 - 5 мА;

забезпечує живлення датчиків стабілізованим постійним струмом; передбачає зміщення нуля вхідних сигналів і розширення діапазону зміни вхідних сигналів.

Один підмає силювач два незалежних канали підсилення.

Підсилювач потужності РУ-20 має 4 потужних реле , нормально відкриті контакти яких можуть комутувати змінну напругу 220 В при струмі до 2 А.

Обмотки реле підєднуються до дискретних виходів блоку контролера, а його контакти використовуються для управління потужними навантаженнями і механізмами.

Блок переключень БПР–20 отримує 8 малопотужних реле типу РЗС64А,

перемикаючі контакти яких можуть використовуватись в колах перемикання,

захисту, сигналізації, блокування, тощо.

Блок длюза ВД-2І в зв"язуючою. ланкою між мережею 'Транзит", об’єднує декілька блоків контролера, і пристроями верхнього рівня управління/абонентом/,

Блок стирання БСТ-2І використовується для стирання ППЗП при поновленні інформації.

Резистори НОРМУЮЧІ РН-2І служать для перетворення струмових сигналів 0 -

5 мА, 0 - 20 мА або 0 - 1О В в сигнал 0 - 2 В, що є вхідними сигналами блоку контролера. Резистори РН використовуються лине в тому випадку, коли Р-ІЗО не комплектується з зєднувачами КБС-23.

Міжблочний з"еднувач МБС-20 зв"язує приладні кола блока контролера з блоком живлення.

Клемно-блочні з'єднувачі КБС застосовують для монтажу додаткових пристроїв, що входять в комплект Р-ІЗО, до самого контролера.