Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
401.92 Кб
Скачать

2.2. Стан внутрішнього контролю за формуванням та обліком касових розрахунків

Порядок приймання, зберігання, використання та обліку грошових коштів у касі підприємств і організацій усіх форм власності регламентується порядком ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 02.02.95 № 21 у редакції постанови Національного банку України від 13.10.97 № 334 з урахуванням змін і доповнень.

Касові операції оформлюються документами, типової міжвідомчої форми, які затверджені Міністерством України за згодою з НБУ і Мінфіном України:

  • КО-1 “Прибутковий касовий ордер” (додаток 9)

  • КО-2 „Видатковий касовий ордер” (додаток 10)

  • КО-4 „Касова книга” (додаток 11)

Надходження грошей в касу і видача їх з каси, незалежно від використання касових апаратів оформляється прибутковими і видатковими касовими ордерами, які виписуються і реєструються бухгалтером. Нумерація прибуткових і видаткових касових ордерів на підприємстві ведеться по порядку, починаючи з 1 січня і до кінця року. До передачі в касу прибуткові і видаткові ордери реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

Згідно положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 наявність і рух грошових коштів у касі ведеться на рахунку 30 «Каса», записи на якому здійснюють на підставі перевірених звітів касира загальними підсумками за день в журналі-ордері. По дебету 30 рахунку відображається надходження грошових коштів до каси, по кредиту – виплата готівки. На ПрАТ «Рівень» рахунок 30 «Каса» ведеться за субрахунком: 301 «Каса в національній валюті».

Рахунок 31 «Рахунки в банках» призначено для обліку наявності та руху грошових коштів, які знаходяться на рахунках в банку, і які можуть бути використані для поточних операцій. По дебету рахунку 311 відображається надходження грошових коштів, а по кредиту їх використання.

«Видача коштів під звіт обов'язково узгоджується з керівником підприємства. Якщо видачу схвалено, видається підтверджуючий наказ за підписом директора та головного бухгалтера. Цей наказ доводиться до відома касира та відповідних осіб. На підставі наказу касир видає підзвітній особі кошти за умови пред'явлення документів, що підтверджують особу. Видача оформлюється Видатковим касовим ордером, де підзвітна особа засвідчує записом отримання коштів. Після використання підзвітних сум оформлюється Авансовий звіт, в якому наводяться всі понесені витрати і які підтверджуються відповідними документами (чеки, рахунки). Якщо підзвітна особа витратила більше і ці витрати підтверджені, то касир видає перевитрату, а при умові якщо кошти залишаються — залишок здається в касу. Ці операції оформлюються відповідно Видатковим або Прибутковим касовими ордерами».

Таблиця 5

Опитувальний листок (анкета) з внутрішнього контролю касових операцій

Питання ( основні процедури контролю)

Наявність так (ні)

Результати аудиту

1

2

3

4

1

Чи регулярно проводиться перевірка коштів в касі?

так

2

Чи всі чекові книжки, корінці використаних чеків і невикористані чеки зберігаються у головного бухгалтера?

так

3

Чи виникають у бухгалтера надлишки або нестача по результатах щоденного контрольного перерахування коштів в касі?

ні

4

Якщо виникають розходження між залишками по документах та залишками по контрольному перерахуванню, чи великі суми розходження?

ні

5

Чи проводиться раптова ревізія каси?

так

6

Чи існують дублікати ключів від сейфів?

так

7

Чи дотримується на підприємстві встановлений ліміт залишку готівки в касі?

так

8

Чи завжди готівка з каси використовується на ті цілі, на які вона одержана в установі банку?

так

9

Чи завжди вчасно і у повному обсязі оприбутковується готівка?

так

10

Чи відповідають суми грошових розрахунків у первинних документах, регістрах аналітичного обліку та фінансовій звітності?

так

11

Чи обладнані приміщення для схову монет і банкнот належним чином із забезпеченням захисту від крадіжок та інших зловживань?

ні

12

Чи виявлені у звітному періоді факти розкрадання грошових коштів?

ні

13

Чи відображається в обліку результат інвентаризації?

так

14

Звіт про використання підзвітних сум відбувається своєчасно?

так

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]